VIDEO Top 10 filme care au marcat anul 2013
0Anul 2013 este considerat atât de critici, cât şi de spectatori unul dintre cei mai abundenţi din punct de vedere creativ prin prisma genurilor cinematografice, a temelor abordate şi a tehnicilor avansate. În acest vast palier cinematografic marcat de anul de graţie 2013 se înscriu pelicule precum „Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, „Jocurile foamei: Sfidarea“, „Furios şi Iute 6“ sau „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“.
„Gravity 3D: Misiune în spaţiu“ (Notă IMDb: 8.4)
„Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, în regia lui Alfonso Cuarón, urmăreşte lupta pentru supravieţuire a doi astronauţi aflaţi în derivă în spaţiu, după ce naveta lor a fost distrusă în timp ce ei efectuau o ieşire pe orbită. Dr. Ryan Stone(Sandra Bullock), un medic foarte bine calificat în domeniul bioingineriei aflat la prima sa misiune în spaţiu alături de veteranul astronaut Matt Kowalsky (George Clooney), care se află pentru ultima dată la comanda unei nave înainte de pensionare, se trezesc în mijlocul luptei pentru supravieţuire în infinitul spaţiului extraterestru. Însă singura cale ca cei doi să ajungă acasă este aceea de a înainta prin terifianta întindere a spaţiului.
„Gravity“ a fost foarte bine primit şi de criticii americani, iar unii dintre aceştia consideră că filmul are şanse reale în cursa pentru premiile Oscar.
„12 Years a Slave/12 ani de sclavie“ (Notă IMDb: 8.7)
Chiar dacă în România filmul are premiera pe data de 3 ianuarie 2014, în Statele Unite ale Americii pelicula este considerată una dintre favoritele la câştigarea unui premiu Oscar.
Filmul „12 ani de sclavie“ este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.
„The Hunger Games: Catching Fire/Jocurile foamei: Sfidarea“ (Notă IMDb: 8.1)
Filmul „Jocurile foamei: Sfidarea“, al doilea din saga „Jocurile foamei“, cu Liam Hemsworth şi Jennifer Lawrence în rolurile principale, continuă ecranizarea trilogiei de sucees semanată de Suzanne Collins şi urmăreşte noile aventuri ale tinerei Katniss Everdeen (laureata cu Oscar Jennifer Lawrence) din Panem, o societate autoritară dominată de oligarhii din Capitoliu, care domnesc prin teroare în cele 12 districte în care trăieşte majoritatea populaţiei.
În primul film, Katniss şi prietenul ei Peeta (Josh Hutcherson) au ieşit învingători la cea de-a 74-a ediţie a „Jocurilor foamei“, organizată de Capitoliu, în cadrul căreia concurenţii din fiecare district au fost nevoiţi să se lupte între ei pentru a câştiga dreptul la viaţă. Spectatorii regăsesc cele două personaje principale în al doilea film din serie, aflaţi în plin „turneu al învingătorilor“, o operaţiune de propagandă organizată pentru a calma mulţimea agitată, în faţa căreia cei doi tineri se prezintă împotriva voinţei lor.
Iritat de personalitatea protestatară a tinerei Katniss, preşedintele din Panem (Donald Sutherland) decide, pentru a o elimina, că a 75-a ediţie a jocurilor va fi disputată de foşti câştigători. Katniss şi Peeta se vor întoarce deci în arenă, în condiţiile în care revolta stă să izbucnească în districtele oprimate. Acest filon contestatar, preludiu al revoltei descrise în al treilea opus din serie, care va fi lansat pe marile ecrane în două părţi, în 2014 şi în 2015, a permis accentuarea mesajului politic al trilogiei.
„Fast & Furious 6/Furios şi iute 6“ (Notă IMDb: 7.2)
Povestea celor doi eroi, Dom (Vin Diesel) şi Brian (Paul Walker), care participă la curse ilegale de maşini, a avut de la început mult succes la public. „Furios şi Iute 6“, în regia lui Justin Lin, începe cu eroii noştri care şi-au găsit refugiul în Spania şi au o viaţă liniştită, deci plictisitoare. Nu se pot duce în SUA, pentru că sunt urmăriţi pentru jaful din Brazilia, din „Furios şi Iute 5“.Vin Diesel are o iubită nouă, după dispariţia lui Michelle Rodriguez, Paul Walker şi Jordana Brewster au un copil. Tyrese Gibson şi Ludacris se mai joacă la computerele lor sofisticate, iar Sung Kang şi Gal Gadot se plimbă prin Japonia.
Apare însă poliţistul Hobbs (Dwayne The Rock Johnson), care are nevoie de ajutorul lor în anihilarea unei bande de terorişti, condusă de Shaw (Luke Evans). Rezolvarea problemei ar putea aduce şi amnistierea în America. Argumentul forte este o fotografie cu Letty (Michelle Rodriguez), care este vie şi amnezică, dar face parte din banda lui Shaw. De aici începe nebunia: curse cu maşini, tancuri şi avioane, lupte cu orice fel de arme sau fără, cascadorii din ce în ce mai riscante.
Finalul filmului îl introduce pe Jason Statham, care va fi principalul „băiat rău“ din „Furios şi Iute 7“. Cu toate acestea, personajul lui Paul Walker din următorul film este incert, din moment ce acesta a murit în urma unui accident de maşină. Astfel, producătorii se gândesc să scoată din uz întregul film şi să reia filmările prin integrarea morţii lui Brian O’Connor, personajul lui Paul Walker, sau să păstreze personajul sub interpretarea altui actor.
„The Hobbit: The Desolation of Smaug/Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“ (Notă IMDb: 8.3)
A doua peliculă a trilogiei „Hobbitul“, în regia lui Peter Jackson, continuă aventurile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman) pe parcursul călătoriei alături de vrăjitorul Gandalf (Ian McKellen) şi cei 13 pitici, conduşi de Thorin Oakenshield (Richard Armitage), în misiunea lor de a pune din nou stăpânire pe Regatul Pierdut, Erebor. Bilbo şi însoţitorii săi trebuie să înfrunte numeroase primejdii şi să parcurgă teritorii ostile, pentru a ţine piept, în final, dragonului Smaug, interpretat, prin intermediul tehnologiei motion-capture, de Benedict Cumberbatch.
„Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“ este a doua parte a trilogiei pe care Peter Jackson a dezvoltat-o plecând de la romanul „The Hobbit“ publicat de J. R. R. Tolkien în 1937. A fost unul dintre cele mai aşteptate filme ale sfârşitului de an şi considerat un candidat serios la Oscar. De altfel, publicaţia de specialitate „Hollywood Reporter“ nota că cea de-a doua parte a trilogiei este mult mai bună decât prima.
„Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, care trebuia iniţial să fie regizat de mexicanul Guillermo del Toro, este realizat de cineastul Peter Jackson şi îi are în distribuţie, printre alţii, pe Ian McKellen şi Martin Freeman. În peliculă apar şi personaje noi: Orlando Bloom, care joacă rolul elfului Legolas, şi Evangeline Lilly, care îşi face debutul în franciză în rolul elfei Tauriel. Acţiunea este plasată cu 60 de ani înainte de cea din „Stăpînul Inelelor“, o trilogie cu care Peter Jackson a făcut istorie.
Prima parte a seriei „Hobbitul“, lansată în 2012, a intrat în clubul peliculelor cinematografice care au depăşit pragul istoric al încasărilor de peste un miliard de dolari. Cel de-al treilea şi totodată ultimul film al francizei, intitulat „The Hobbit: There and Back Again“, va fi lansat pe 17 decembrie 2014.
„Despicable Me 2/Sunt un mic ticălos 2“ (Notă IMDb: 7.5)
În acest al doilea film, Gru e recrutat de către o organizaţie supersecretă care luptă contra crimei, ceea ce îl pune într-un rol neaşteptat: să coopereze cu băieţii buni şi să-i ajute să salveze lumea. Gru trebuie să împiedice un terorist care a furat dintr-un centru de cercetare o substanţă extrem de periculoasă, prin care vrea să distrugă lumea. Totodată, el încearcă să ajungă la o întâlnire, în timp ce fetele lui îi dau bătăi de cap. Animaţia are câteva momente care chiar reuşesc să emoţioneze, spectatorii fiind, de cele mai multe ori, mişcaţi de multe dintre replicile lui Agnes (voce Elsie Kate Fisher), mezina trioului de fetiţe, iar muzica, semnată de Heitor Pereira şi Pharrell Williams, face o intrare cât se poate de creativă personajului negativ al filmului, El Macho (voce Benjamin Bratt).
„Frozen/Regatul de gheaţă“ (Notă IMDb: 8.1)
Noua producţie Disney, „Frozen“, o reinterpretare modernă a basmului „Crăiasa Zăpezii“, de Hans Christian Andersen, prezintă călătoria plină de aventuri a Annei, o prinţesă curajoasă şi optimistă, care porneşte în căutarea surorii ei, Elsa, devenită Crăiasa Zăpezii. Elsa condamnase cu puterile ei malefice regatul Arendell la o iarnă eternă. Anna îşi asumă misiunea dificilă de a salva ţinutul de acest blestem şi este pregătită să înfrunte orice pericole pentru a-şi găsi sora şi pentru a pune capăt iernii veşnice din Regat. Ajutată de prietenii ei neînfricaţi şi foarte haioşi, Hans, un prinţ galant, Sven - un ren loial şi jovial şi Olaf, un om de zăpadă, Anna este hotărâtă să nu se dea bătută în faţa niciunui obstacol.
Scenariul este scris de Jennifer Lee, primul regizor femeie din istoria animaţiilor Disney, cunoscută şi pentru contribuţia semnificativă la povestea emoţionantă a animaţiei „Wreck-It Ralph/Ralf strică tot“ (2012), nominalizată la Oscar şi Globurile de Aur la categoria Cel mai bun film de animaţie.
„The Great Gatsby/Marele Gatsby“ (Notă IMDb: 7.3)
Filmul „Marele Gatsby“, în regia cineastului australian Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio şi Carey Mulligan în distribuţie, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes. Nick Carraway (Toby Maguire) este atras de lumea misterioasă şi plină de bogăţii a vecinului său Majes Gatz, transformat în Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), pe care o consideră fascinantă şi extravagantă. Transformarea vecinului său din student la Oxford în gangster, traficant de alcool şi milionar îl uimeşte pe tănărul Mulligan. Curând, însă, Nick se trezeşte prins în universul lui Gatsby, unde nebunia, obsesia şi tragedia pândesc la tot pasul.
Romanul „Marele Gatsby“, scris de F. Scott Fitzgerald în anul 1925, a fost de mai multe ori adaptat pentru marele ecran, una dintre cele mai apreciate ecranizări ale sale fiind cea din 1974, cu Robert Redford şi Mia Farrow, în regia lui Jack Clayton.
„Iron Man 3/Omul de oţel 3“ (Notă IMDb: 7.4)
Tony Stark, omul din spatele costumului Iron Man, miliardar de succes şi supererou ori de câte ori are ocazia, este pus în situaţia de a-şi folosi inteligenţa si inventivitatea pentru a redeveni Omul de oţel cel binecunoscut, dar fără a avea la dispoziţie tehnologia şi resursele financiare care erau o obişnuinţă pentru el. Atunci când universul său este distrus de puternicul terorist Mandarinul, iar cei dragi lui sunt puşi în pericol, Tony Stark este nevoit să facă faţă ameninţării şi să îşi salveze atât familia cât şi concetăţenii.
„Captain Phillips/Căpitanul Phillips“ (Notă IMDb: 8.1)
Tom Hanks joacă rolul căpitanului Richard Phillips, a cărui navă de transport, MV Maersk Alabama, a fost deturnată de piraţii somalezi în anul 2009, devenind prima navă de transport americană capturată de piraţi în ultimele două secole. Filmul regizat de Paul Greengrass prezintă evenimentele tragice petrecute la bordul navei şi încercările disperate ale armatei Statelor Unite ale Americii de a salva echipajul condus de căpitanul Phillips. La baza filmului se află cartea scrisă chiar de acesta, „Datoria unui căpitan: Piraţi somalezi, soldaţi americani şi zile periculoase pe mare“.