FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Jocurile foamei: Sfidarea“, filmul care demonstrează că Jennifer Lawrence a meritat Oscarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jennifer Lawrence şi Josh Hutcherson în filmul „The Hunger Games: Catching Fire“ (2013) FOTO Impuls Pictures AG
Jennifer Lawrence şi Josh Hutcherson în filmul „The Hunger Games: Catching Fire“ (2013) FOTO Impuls Pictures AG

Filmul „Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire“, al doilea din saga „Jocurile foamei“, cu Liam Hemsworth şi Jennifer Lawrence în rolurile principale, are premiera în cinematografele din România astăzi.

Pelicula continuă ecranizarea trilogiei de sucees „Jocurile foamei“ de Suzanne Collins şi urmăreşte noile aventuri ale tinerei Katniss Everdeen (laureata cu Oscar Jennifer Lawrence) din Panem, o societate autoritară dominată de oligarhii din Capitoliu, care domnesc prin teroare în cele 12 districte în care trăieşte majoritatea populaţiei.

În primul film, Katniss şi prietenul ei Peeta (Josh Hutcherson) au ieşit învingători la cea de-a 74-a ediţie a „Jocurilor foamei“, organizată de Capitoliu, în cadrul căreia concurenţii din fiecare district au fost nevoiţi să se lupte între ei pentru a câştiga dreptul la viaţă.

Spectatorii regăsesc cele două personaje principale în al doilea film din serie, aflaţi în plin „turneu al învingătorilor“, o operaţiune de propagandă organizată pentru a calma mulţimea agitată, în faţa căreia cei doi tineri se prezintă împotriva voinţei lor. 

jocurile foamei

Jennifer Lawrence şi Josh Hutcherson într-o secvenţă din filmul „Jocurile foamei: Sfidarea“ FOTO Impuls Pictures AG

Iritat de personalitatea protestatară a tinerei Katniss, preşedintele din Panem (Donald Sutherland) decide, pentru a o elimina, că a 75-a ediţie a jocurilor va fi disputată de foşti câştigători. Katniss şi Peeta se vor întoarce deci în arenă, în condiţiile în care revolta stă să izbucnească în districtele oprimate.

Acest filon contestatar, preludiu al revoltei descrise în al treilea opus din serie, care va fi lansat pe marile ecrane în două părţi, în 2014 şi în 2015, a permis accentuarea mesajului politic al trilogiei.

jocurile foamei

Jennifer Lawrence în rolul tinerei Katniss FOTO Impuls Pictures AG

„Cred că mesajul important pentru tinerele generaţii este de a le spune cât de esenţiale sunt ele pentru definirea societăţii viitorului“, a declarat Jennifer Lawrence, în timpul prezentării filmului pentru presă, la Beverly Hills.

„Este o ocazie minunată de a le spune tinerilor adulţi: «Nu eşti obligat să urmezi o cale deja bătută». Chiar dacă ai impresia că eşti singur, o singură voce este suficientă pentru a spune: «Nu e bine»“, a adăugat actriţa de 23 de ani, recompensată cu premiul Oscar în februarie, pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end“.

hunger games jennifer lawrence si Josh Hutcherson foto outnow.ch

Actorii Jennifer Lawrence şi Josh Hutcherson FOTO Impuls Pictures AG

 „Din cele patru colţuri ale lumii, ni se ascund, fără încetare, adevărurile despre toate lucrurile. Iar presa îşi petrece timpul spunând tinerilor cum trebuie să fie. Cred că filmul nostru arată că se poate merge împotriva curentului“, a spus şi Josh Hutcherson.

Chiar şi veteranul Donald Sutherland consideră „esenţială“ participarea la acest film, care aduce în scenă „într-o manieră mai clară ca orice altceva decât a văzut de multă vreme pericolele pe care le reprezintă oligarhia şi privilegiile“.

Întreaga distribuţie - în care se remarcă Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci şi Lenny Kravitz - revine în al doilea opus, însă Gary Ross, regizorul primului film, a predat ştafeta lui Francis Lawrence.

Recunoscând că această responsabilitate nu a fost o sarcină uşoară, Francis Lawrence a declarat, la premiera mondială din Londra, că a regizat o adaptare „foarte fidelă“ a romanului, reuşind să „îi capteze esenţa“.

Primul film din serie, lansat în martie anul trecut, a adunat 408 milioane la box office, plasând producţia pe al III-lea loc în topul celor mai bune debuturi din toate timpurile, după cum informează cinemagia.ro. 

Deşi a doua carte din trilogie a fost criticată pentru „încercarea slabă de a crea un triunghi amoros“, presa de peste Ocean au aclamat la unison prestaţia tinerei actriţe Jennifer Lawrence. 

hunger games foto outnow.ch

Josh Hutcherson, Elizabeth Banks şi Jennifer Lawrence FOTO Impuls Pictures AG

„Jennifer Lawrence a primit un Oscar pentru un motiv şi din nou surprinde prin rolul lui Katniss. Lawrence, ca şi actriţă, în mod sigur s-a maturizat şi şi-a rafinat talentul din moment ce a devenit eroina cu arcul şi săgeata. În acest film, ea îşi valorifică talentul, dând naştere mai multor faţete ale personajului decât sunt prezentate în roman“, notează „Fox News“.

jocurile foamei

Actorii din rolurile principale, Liam Hemsworth şi Jennifer Lawrence FOTO Impuls Pictures AG

„Este ca şi cum acest rol al lui Katniss Everdeen, eroina cu ochi trişti a seriei, a fost scris pentru Jennifer Lawrence. Actriţa premiată cu Oscar poate face faţă cu agilitate atât momentelor de dramă, cât şi celor de acţiune şi nuanţelor emoţionale cerute de caracterul ei torturat. Lawrence este foarte convingătoare în orice ipostază“, spun la rândul lor jurnaliştii de la „USA Today“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite