VIDEO Premiera săptămânii: „Jobs“, Steve Jobs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi intră în cinematografele din România filmul „Jobs“, o biografie neromanţată a lui Steve Jobs. Subiect de multe documentare şi creator de ştiri, Jobs este una dintre legendele epocii moderne şi va genera multe alte producţii cinematografice.

    

De la atelierele alchimiştilor la garajele în care s-a scris istoria computerelor au trecut mai multe secole. Descoperirile accidentale făcute la lumina lumânării au avut nevoie de mulţi de ani de încercări. Acum, în câteva zeci de ani, computerele, softurile, internetul au evoluat ca Făt-Frumos din basme, într-un cât alţii într-un secol. Steve Jobs a făcut această istorie modernă şi era un personaj conflictual, greu de înţeles pentru oamenii obişnuiţi. Tocmai de aceea este interesant ca erou de poveste cinematografică.

Filmul “Jobs” trebuia să aibă premiera în aprilie, când a fost cea de-a 37-a aniversare a creării companiei Apple Computers, dar a fost amânat până acum. 

Perioada "flower power"

Filmul nu este o istorie romanţată, cum, poate, se aşteptau mulţi, ci o poveste cinstită despre omul Steve Jobs, cu bune şi cu rele, din perioada 1971-2001. Începutul este mai romantic, pentru că tânărul Steve era un ciudat care bântuia prin universitate, participa la cursuri, dar renunţase la înscrierea oficială ca student. Dormea pe unde apuca, mergea desculţ şi se droga. Secvenţa poetică a tinereţii dinainte de Apple se petrece în atmosfera post-Woodstock. Steve făcuse o călătorie în India, de unde s-a întors budist, asculta numai muzica lui Bob Dylan, beneficia de dezinhibarea sexuală a epocii, era vegetarian şi lua halucinogene. Într-o astfel de stare îşi aduce aminte, cu durere, de faptul că părinţii biologici îl abandonaseră, fiind adoptat de familia Jobs. Cu atât mai puţin este de înţeles reacţia lui când iubita îl anunţă că e gravidă. Steve o dă afară din casă şi nu recunoaşte copilul. Îşi va nega paternitatea mult timp.

Garajul

Regizorul Joshua Michael Stern ("Swing Vote - Votul decisiv") şi echipa au filmat chiar în garajul din Palo Alto, acolo unde s-a născut Apple Computers.

Steve a vrut o denumire simplă şi pe care să ţi-o aduci aminte uşor, aşa că firma e Apple Computers. Tot ceea ce a făcut avea această filozofie - lucrurile trebuie să fie simple şi accesibile pentru oricine. Chiar dacă nu găsea el soluţia tehnică, ştia să-i conducă pe alţii către ea, avea imaginea de ansamblu şi direcţia de evoluţie.

Scenariul lui Matthew Whiteley captează momentele importante, fără să “rotunjească” asprimile comportamentale ale personajului. Angajat la firma Atari ca să creeze jocuri video, Steve a luat un proiect pentru 5000 de dolari. Nu putea să rezolve singur problema, aşa că a cerut ajutor de la prietenul Wozniak (Josh Gad). I-a spus că lucrul se plăteşte cu 700 de dolari, pe care îi împart, aşa că i-a dat lui Woz 350 de dolari. Este o tactică de afaceri pe care o va aplica şi în alte situaţii. Împreuna cu Wozniak, care construise un computer după propriile planuri, va începe activitatea din garaj.

În alt garaj avea să înceapă şi firma lui Bill Gates, competitorul lui principal, pe care l-a acuzat că i-a furat un soft pentru documente, lansat ca Microsoft. Din aceste garaje s-a pornit în cucerirea lumii pe calea computerelor şi a internetului. Performanţele lor au nivelat drumul pentru google (vezi "Internship - Stagiarii") şi facebook (vezi "Social Network - Reţeaua de socializare").

Apple Computers

Jobs avea şi aroganţa omului care ştie şi are puterea de a obţine ceea ce vrea. Când Apple a ajuns să fie cotată la bursă, mulţi dintre prietenii cu care începuse treaba, printre care şi Daniel Kottke (Lukas Haas), au fost abandonaţi. Apple era deja o companie care trebuia administrată de un consiliu. Mike Markkula (Dermot Mulroney), care fusese primul investitor, Arthur Rock (JK Simmons) şi John Sculley (Matthew Modine) sunt cei care vor prelua puterea. În afară de nişte peruci ridicole pe care le poartă, Mulroney şi Simmons sunt foarte buni în rolurile de corporatişti pragmatici. La fel şi Modine, care are o partitură potrivită talentului său actoricesc.

Din cauza exploziilor temperamentale şi a renegării oamenilor care l-au ajutat, Steve Jobs a avut parte de o recuperare karmică, că tot era el budist. Consiliul director a considerat că Jobs trebuie scos din joc, pentru că produce pagube. Filmul nu-l prezintă pe Jobs ca victimă, ci încearcă să păstreze un echilibru al faptelor. Îndepărtarea de la conducerea Apple i-a adus lui Steve credibilitate umană. Şi-a recunoscut fata făcută cu iubita din tinereţe, a mai făcut doi copii cu soţia. După mai mulţi ani, Jobs s-a reîntors la Apple şi, la fel ca Alexandru Lăpuşneanu al nostru, " De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu", s-a răzbunat.

Ashton Kutcher

S-a vorbit mult despre Kutcher, despre asemănarea lui cu Jobs, despre faptul că a devenit vegetarian ca pregătire pentru rol. Ba chiar a avut probleme de sănătate din cauza dietei, ceea ce poate fi o strategie de campanie publicitară. Ashton chiar seamănă cu Jobs, s-a străduit să-i imite mersul ţopăit, cu spatele puţin adus, şi vocea. În cadrele largi, filmat de la mare distanţă, chiar zici că e Steve Jobs. Numai că Ashton Kutcher joacă personajul şi asta se simte. Nu trăieşte în pielea personajului, e doar îmbrăcat cu ea.

Steve Jobs a mărturisit, pentru Bussiness Week, în 1998, că mantra lui este “concentrare şi simplitate”. Ashton Kutcher pare prea concentrat să joace şi nu are simplitatea trăirii personajului. Pare că i-a fost frică să nu greşească şi exact asta a făcut.

Ashton este el însuşi un tip creativ şi îndrăzneţ. De la studii de biochimie a ajuns fotomodel în New York. A devenit celebru pentru emisiunea "Punk'd" de la MTV şi s-a căsătorit cu Demi Moore, care e mai în vârstă cu 16 ani. S-a despărţit după şapte ani de căsnicie, cu un mare scandal, iar Demi i-a cerut pensie alimentară. Ashton are acum un contract profitabil pentru rolul din "Two and a Half Men - Doi bărbaţi şi jumătate", cu un salariu de 750.000 de dolari pe episod, şi o relaţie amoroasă cu Mila Kunis.

Pentru cei care îi contestă talentul, le aducem aminte că Ashton a jucat, în 2004, un rol în "Butterfly Effect - Zbor de fluture", împreună cu Amy Smart.

Acum are o presă destul de proastă în SUA, pentru că a avut o poziţie publică în favoarea lui Daniel Loeb, un investitor cu multe acţiuni la Sony, care a vrut să-şi impună părerile despre filmele finanţate de Sony Pictures. Bancherul a primit un răspuns dur de la George Clooney, care a considerat că Loeb creează un precedent periculos pentru industria cinematografică. În acest context, Ashton Kutcher l-a susţinut pe Loeb, ceea ce i-a adus destulă ostilitate din partea oamenilor din cinematografie şi din partea presei. 

     

Filmul "Jobs" nu este o capodoperă cinematografică, dar e un film bine făcut. Producţia Open Road a avut un buget de 8,5 milioane dolari şi este pe locul 7 din box office-ul american, cu încasări de 6,7 milioane dolari într-o săptămână. La ce distribuţie are filmul, e evident că actorii au contracte pentru procente din încasări, strategie destulă de răspândită azi.  

Filmul va intra în cinematografe de azi, 23 august, şi, dincolo de interesul pentru Steve Jobs şi povestea lui, avem o interesantă lecţie despre cum funcţionează economia capitalistă şi libertatea de acţiune. Pentru comparaţie, e bine să vedem filmul românesc "Sunt o babă comunistă", regizat de Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu în rolul principal, care are tot azi premiera.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite