VIDEO „Stagiarii“, o comedie colorată pentru perioada de caniculă şi de recesiune economică
0Vince Vaughn şi Owen Wilson sunt doi vânzători de ceasuri pentru firma lui John Goodman. La întâlnirea cu un client, află şi ei ceea ce ştia toată lumea, că patronul se retrage din afaceri, iar ei sunt şomeri.
În afară de multă apă şi pălării de soare, recomandăm, pentru zilele caniculare, un film optimist, cu doi actori renumiţi pentru abilităţile lor de “Spărgători de nunţi”(2005). Vince Vaughn şi Owen Wilson sunt prieteni şi fac parte din “frăţia” comicilor maturi de la Hollywood, în care mai sunt membri Will Ferrell, Jack Black, Ben Stiller, Steve Carell şi Luke Wilson, fratele lui Owen. Grupul, în care Vince Vaughn este un fel de lider, (nu numai din cauza înălţimii de 1,96 metri, ci a atitudinii şi a vitezei cu care vorbeşte), concepe diferite proiecte cinematografice, pe care apoi le realizează împreună.
Pentru “Stagiarii”, Vince a scris scenariul şi i-a propus lui Owen să joace împreună. După care l-au chemat pe Shawn Levy, regizorul de la “O noapte la muzeu” şi “Întâlnire cu surprize”, să se alăture proiectului. Prietenii lor John Goodman şi Will Ferrell au apariţii speciale.
A doua şansă
Povestea începe cu doi şomeri, Billy şi Nick, cam maturi şi cu abilităţi pentru vânzarea directă, care caută cu disperare “a doua şansă”. Cei doi sunt maturi ca vârstă (40+), pentru că altfel sunt suficient de imaturi, nu au familii şi nici responsabilităţi, adică nu au nimic de pierdut, spre deosebire de cei mai mulţi şomeri.
Ce pot să facă doi oameni fără prea multă şcoală şi abilităţi într-o epocă digitală? Să caute cel mai bun angajator din ţară şi să-şi încerce norocul, care îi ajută pe cei curajoşi. Aşa ajung să dea interviu pentru stagiul de selectare pentru Google, companie care, se ştie, a fost desemnată de către Revista Forbes drept cel mai bun angajator, în anii 2006, 2007, 2012. Billy şi Nick sunt selectaţi ca stagiari, pentru că sunt total diferiţi de cei mai mulţi candidaţi, tineri cu multă şcoală şi determinare, cum e englezul Graham (Max Minghella), cam arogant şi răutăcios, de altfel. Din acest moment, filmul devine o reclamă de 90 de minute pentru celebra firmă. Drept este că Google nu mai are nevoie de prea multă promovare, dar, dacă se poate, de ce nu? Ba chiar, unul dintre fondatorii Google, Serghei Brin, apare la finalul filmului.
Culorile optimismului
Acţiunea se desfăşoară în campusul firmei, unde “birouri” sunt laptopurile cu care te poţi duce oriunde, unde poţi să mănânci gratuit orice, oricând, unde îţi relaxezi creierul pe terenurile de sport sau te plimbi cu bicicleta prin parc. Totul este în culorile Google şi materializează principiul companiei: “Munca trebuie să fie o provocare, iar provocarea trebuie să fie distractivă”. Grupele de stagiari intră în competiţie, pentru că numai una va fi angajată, iar probele sunt foarte diferite, de la suport tehnic pentru clienţi până la concursul de vâjhaţ, jocul acela din “Harry Potter”. Cunoştinţele şi determinarea nu sunt suficiente ca să câştigi, trebuie să fii creativ şi diferit.

Sigur că prezenţa celor doi băieţi maturi printre tinerii stagiari e sursă de situaţii comice, cam forţate uneori. Vince Vaughn şi Owen Wilson sunt obişnuiţi să improvizeze, dar nu le iese întotdeauna.
Ca să fie şi puţină emoţie, personajul lui Owen se îndrăgosteşte de o angajată Google, Dana (Rose Byrne), o tipă frumuşică, ambiţioasă şi obsedată de muncă. Întâlnirea cu Nick aduce culoarea sentimentelor în viaţa ei.
Din toate punctele de vedere, de la poveste până la culorile decorului, recreat conform cu originalul sediu Google, avem un mesaj optimist. Nu numai pentru şomerii deprimaţi, ci pentru toată lumea. Viaţa e frumoasă şi plină de surprize, iar “dacă vrei, poţi”. Trebuie doar să accepţi provocările, să nu te laşi copleşit de rutină şi de pesimism. E adevărat că povestea de succes a celor doi fondatori Google poate fi un model motivaţional, ceea ce filmul “Stagiarii” ne şi livrează.