VIDEO Ethan Hawke este tată de familie în „The Purge – Noaptea Judecăţii“
0Ethan Hawke este prezent, în carne şi oase, în România, pentru evenimentul caritabil organizat de mama sa, Leslie Hawke, cu Fundaţia Ovidiu Rom, dar va fi prezent şi în cinematografe, din 28 iunie, cu filmul de groază “The Purge – Noaptea Judecăţii”.
Filmul “The Purge - Noaptea Judecăţii” ajunge în România cu un bagaj de lux - a fost pe locul I în box office-ul american, cu încasări de 36,4 milioane dolari într-un week end, depăşind comedia “Stagiarii” şi pe “Fast&Furious 6”. Între timp, a mai adunat ceva bani şi a ajuns la 60 de milioane. Pentru un film realizat cu un buget de 3 milioane dolari, profitul nu e de neglijat.
Blum este omul care a avut ideea filmului "Activitate paranormală", realizat cu 15.000 de dolari în 2007. Succesul imediat de box office, cu încasări de 107 milioane de dolari, a condus la inaugurarea unei francize, care a ajuns la "Paranormal Activity 5", ce va fi lansat în octombrie 2013.
HouseBlum, casa lui de producţie, specializată pe genul horror, a ales proiectul lui James DeMonaco, care a scris scenariul şi a regizat „The Purge”. Filmul a avut un buget de 3 milioane dolari, pentru că nu au fost prevăzute salarii, ci doar procente din încasări.Nici producătorul filmului, Jason Blum, nu se aştepta la asemenea succes, chiar dacă el este cel care a găsit formula câştigătoare - thrillere cu buget foarte mic, distribuite printr-o companie mare, respectiv Universal.
Haosul programat
Acţiunea filmului se petrece într-un viitor apropiat, 2022, când SUA este o ţară liniştită şi prosperă. Foarte repede suntem puşi în temă cu acţiunile care au determinat evoluţia.
Primele imagini ni-l arată pe omul de afaceri James Sandin (Ethan Hawke) în drum spre casă. Pe bordul maşinii luxoase are un buchet de flori şi e bucuros că a mai făcut ceva profit. Acasă înseamnă, pentru el, o vilă enormă într-o suburbie exclusivistă, unde sunt soţia (Lena Headey), frumoasă şi sportivă, şi cei doi copii. Charlie (Max Burkholder) este un puşti introvertit, care are diverse cotloane unde se ascunde şi de unde vede ce se întâmplă în casă cu ajutorul unei maşinuţe teleghidate, pe care a montat o cameră de filmat. Fiica Zoey (Adelaide Kane) este o adolescentă rebelă, care-şi aduce iubitul în cameră, deşi nu avea binecuvântarea părinţilor.
Pe aceste imagini bucolice curge vocea ştiristei de la radio, care anunţă că începe Noaptea Judecăţii, adică 12 ore în care orice crimă este permisă, când ţara se transformă într-o junglă, cu o singură regulă - supravieţuieşte cel mai tare. Aceasta e soluţia guvernului la două probleme majore - recesiunea economică şi criminalitatea. Furia, instinctul criminal, frustrarea, deprimarea, toate se manifestă exacerbat în acea noapte. Poliţia, asistenţa medicală sau orice alt serviciu sunt întrerupte. Experienţa se repetă în fiecare an.
Scapă cine poate!
Aflăm şi de ce a cumpărat Sandin flori indigo - pentru că ele trebuie aşezate în faţa casei, ca semn al aprobării acestei eliberări a frustrărilor sociale. Eroul nostru are o companie care instalează sisteme de alarmă, aşa că şi-a dotat propria casă cu cele mai noi gadget-uri electronice. Miza lui este dublă - să-şi protejeze familia şi să dovedească eficienţa sistemului. Se dă semnalul de începere a ostilităţilor şi familia Sandin e pregătită, cu obloane metalice la geamuri şi monitorizare video.
În tot acest plan de apărare se iveşte un element neprevăzut. Puştiul Charlie vede pe monitor un om hăituit, care cere ajutor, şi îi deschide uşa. Omul este de culoare, are haine zdrenţuite, dar statură atletică şi tăbliţe de soldat la gât. Era urmărit de o ceată de băieţi de bani-gata, ieşiţi la vânătoare de plăcere, care apar la uşa lui Sandin să-şi reclame prada. Familia trebuie să-l predea sau să fie ea însăşi atacată. Teroarea dezlănţuită are mai multe elemente principale - iubitul fetei, urmăritul şi ceata de atacatori mascaţi.
“Dezbaterile pe internet schimbă industria filmului”
Chiar dacă premizele poveştii par interesante, suspensul nu este prea bine susţinut, de-a lungul filmului. Se întâmplă lucruri care ies din logica poveştii, multe reacţii ale personajelor nu au justificare şi finalizare, dezvoltarea acţiunilor este ea însăşi haotică. Altfel, scenele de luptă sunt palpitante, iar Ethan Hawke ştie să iasă din situaţiile dificile.
Un atu important pentru succesul de casă al filmului este distribuţia. Ethan Hawke şi Lena Headey (Dredd) sunt credibili în rol. Ethan este şi el tată, având doi copii din căsătoria cu Uma Thurman, aşa că s-a transpus uşor în rolul bărbatului care este în stare de orice pentru familia lui. Hawke a mai colaborat cu Jason Blum la filmul “Sinister”, în 2012, iar cu scenaristul James DeMonaco a mai lucrat la “Asalt asupra Secţiei 13”, din 2005.
Filmele horror, pe care mizează Jason Blum, fac bani, pentru că frica vinde, iar vizionarea unui astfel de film poate fi un soi de “purge-purificare”, o defulare a temerilor. Americanii terorizaţi de criminalitatea în creştere au năvălit în cinematografe, mai ales că, după ce proiectul a fost anunţat, dezbaterile pe această temă au încins forumurile pe internet. Bineînţeles că distribuitorul Universal a folosit acest interes în campania de promovare a filmului. “Dezbaterile pe internet schimbă industria filmului”, a spus Jason Blum pentru usatoday.com