Ethan Hawke îi duce pe copiii români săraci la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul actor american Ethan Hawke vine la Bucureşti peste câteva zile pentru a-şi lansa unul din cele mai noi filme, parte a unui eveniment caritabil coordonat de mama sa, Leslie

Aşa cum, într-un scenariu hollywoodian, eroul apare din când în când pentru a salva situaţia, Ethan Hawke vizitează România de câteva ori pe an, animând evenimente care îi pot ajuta pe mulţi copii săraci să rămână cuprinşi într-o formă de educaţie pentru alte câteva luni sau încă un an.

De această dată e vorba de lansarea uneia din cele mai noi producţii ale reputatului actor, filmul „Before Midnight“, parte a unei trilogii romantice regizată de Richard Linklater (regizorul va fi şi el prezent la premiera bucureşteană de la mijlocul săptămânii viitoare). Totul, pentru o cauză nobilă: finanţarea programului „Fiecare copil în grădiniţă“, derulat de Asociaţia „OvidiuRo“, condusă de mama actorului, Leslie Hawke.

Ideea este simplă: starul american vine aici pentru a participa la premieră, va răspunde la întrebări, va fi prezent la o recepţie de gală, precum şi la un „after-party“ cu ţinută obligatorie, cu tema „Nostalgie“; iar pentru ca evenimentul menit să strângă (cât mai multe) fonduri – să aibă succes, participarea e condiţionată de cumpărarea unui bilet de 150 de lei (35 de euro). Aceşti bani, precizează „OvidiuRo“, ar ţine în grădiniţă un copil sărac timp de o lună. Există şi varianta biletelor VIP, care asigură prezenţa la recepţia de gală şi care ar susţine financiar locul unui copil în grădiniţă timp de un an întreg.

Unde ajung banii

Copiii în numele cărora are loc acest eveniment trăiesc o realitate cum nu se poate mai îndepărtată de astfel de străluciri de bal. Cei mai mulţi au avut ghinionul să se nască în comunităţi unde noroiul e realitatea de zi cu zi, iar o pereche de încălţări cumsecade – excepţia. Lumea lor are mai curând culorile sumbre ale unei producţii neorealiste europene, iar pentru un happy-end ca la Hollywood e nevoie de mai mult decât grija unui stat care socoteşte că are întotdeauna cheltuieli mai importante de făcut decât educaţia.

„Fiecare copil în grădiniţă“

În astfel de comunităţi sărace a demarat, în urmă cu câţiva ani, programul Asociaţiei înfiinţate de Leslie Hawke şi de românca Maria Gheorghiu. Cele două au încercat astfel să intervină într-o zonă lăsată complet descoperită de sistemul românesc: educaţia timpurie în comunităţile sărace şi izolate.

Reţeta care s-a dovedit de succes în aceşti ani: părinţii primesc lunar tichete sociale, azi în valoare de 50 de lei, pentru „prezenţa perfectă“ a copilului la grădiniţă. Cu alte cuvinte, fără absenţe nemotivate.

„Să vină la grădiniţă şi când plouă“

„Metoda funcţionează extrem de bine. Primele luni sunt mai dificile, până când părinţii înţeleg condiţiile şi înţeleg că tichetele nu sunt o donaţie. Scopul tichetelor este să îi educe pe părinţi cu privire la importanţa frecvenţei zilnice şi să îi obişnuiască să îşi aducă la grădiniţă copiii şi când plouă, când vor să mai doarmă sau când apar alte probleme familiale care par mai urgente“, explică Maria Gheorghiu, coordonatoarea programului, pentru „Weekend Adevărul“.

„În acest an şcolar programul a sprijinit 1.300 de copii, dintre care o medie de 80% (1.040) au avut prezenţa zi de zi (bineînţeles, cu excepţia cazurilor când au fost bolnavi şi au adus scutire medicală). Această medie este de două şi în unele comunităţi chiar de trei ori mai mare decât frecvenţa înregistrată în aceste grădiniţe înainte de program, când erau şi zile în care erau în clasă 5-6 copii din 20. Acum clasele sunt pline şi a crescut şi numărul copiilor înscrişi“, se mândreşte ea.

Părinţii, de serviciu la activităţi

image

Copiii din Tărlungeni, Braşov, au descoperit cu bucurie grădiniţa

Ca să fie convinşi că educaţia are valoare şi în afara tichetelor de 50 de lei, părinţilor li se cere să participe, cu rândul, la activităţi. Ei trebuie să participe de cinci ori pe an ca părinţi de serviciu, ajutându-i pe profesori să lucreze cu toţi copiii din grupă. „Părinţii sunt de obicei uimiţi de cât de multe lucruri învaţă copiii lor într-un timp relativ scurt, ceea ce le creşte încrederea în şcoală, în general. Un exemplu este satul Araci (comuna Vâlcele, judeţul Covasna), unde avem cea mai mare rată de prezenţă zilnică a copiilor (peste 90%), în ciuda faptului că familiile sunt extrem de sărace“, povesteşte Maria Gheorghiu, potrivit căreia succesul este atât de mare aici, că numărul copiilor depăşeşte deja posibilităţile de spaţiu ale grădiniţei.

„Fiecare Copil în Grădiniţă“ a îmbunătăţit şi prezenţa şcolarilor din învăţământul primar. Explicaţia ar fi, potrivit coordonatorului, că fraţii parcurg împreună drumul spre grădiniţă şi şcoală, se pregătesc împreună şi pleacă cu toţii de acasă. „În plus, faptul că cei mici merg la grădiniţă îi eliberează pe fraţii mai mari, care altfel ar fi trebuit să rămână acasă să aibă grijă de ei.“ 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite