VIDEO Cele mai îndrăgite filme de Crăciun
0Sărbătoarea Crăciunului reprezintă întotdeauna un bun prilej de a sta laolată cu toată familia, dar şi de a degusta preparatele de sezon. Dar toate acestea nu ar fi complete fără un film care să emoţioneze sau să aducă zâmbete pe chipurile tuturor.
„Adevărul“ vă propune, în această perioadă, o listă cu unele dintre cele mai îndrăgite filme de Crăciun, începând de la celebra producţie „Singur acasă“, la „Cum a furat Grinch Crăciunul“ sau „Ho,ho,ho“, o producţie 100% românească.
„Miracle on 34th Street/Miracol pe strada 34“ (1947)
Când un bătrân care pretinde că este Moş Crăciun trece drept nebun aproape în faţa tuturor, un tânăr avocat decide să îl apere în instanţă, argumentând că identitatea pretinsă de el este cea adevărată. Cunoscutul film există şi într-o variantă mai nouă, lansată în 1994, cu actriţa Mara Wilson (cunoscută pentru „Mathilda“) în rolul principal. Totuşi, parcă nimic nu este mai bun decât clasicul din 1947, regizat de George Seaton şi obligatoriu prezent în lista unui iubitor adevărat al filmelor de sărbători. Varianta alb-negru şi candoarea autentică pe care o transmite Edward Gwenn în rolul lui Moş Crăciun se potrivesc perfect.
„It's a Wonderful Life/O viaţă minunată“ (1946)
Probabil cel mai emoţionant film de Crăciun, producţia din 1946 regizată de Frank Zappa beneficiază de personaje autentice, de o poveste magică şi de interpretarea minunată a cunoscutului actor James Stewart. Toate acestea şi un mesaj puternic fac din „It’s a Wonderful Life“ filmul perfect pe care să îl urmăreşti de Crăciun alături de familie. În plus, în 1998 a fost votat pe locul 11 în lista Institutului American de Film a celor mai bune 100 de producţii . Este considerat unul dintre filmele favorite din toate timpurile, fiind votat astfel atât de către public, cât şi de către criticii de film.
„Home Alone/Singur Acasă“ (1990)
Probabil cel mai urmărit şi apreciat film din această perioadă este filmul „Singur Acasă“. Seria de patru filme centrate în jurul aventurii unui băiat, rămas singur, care reuşeşte în fiecare an să salveze Crăciunul a devenit celebră prin prestaţia lui Macaulay Culkin din primele două producţii. Problemele pe care o bandă de hoţi le creează în fiecare episod şi pe care tânărul Kevin trebuie să le rezolve eroic de fiecare dată sunt ingredientul unei comedii perfecte de Crăciun, chiar şi la 23 de ani de la lansarea seriei.
„The Nightmare Before Christmas/Coşmar înainte de Crăciun“ (1993)
Plecând din oraşul Halloween, Regele Dovleac dă, din greşeală, peste intrarea în oraşul Crăciunului şi este atât de impresionat încât hotărăşte să-l răpească pe Moş Crăciun şi să împartă darurile în locul acestuia. Numai că această intenţie bună se transformă în coşmar, iar copiii ajung să primească, în locul darurilor obişnuite, păianjeni, gândaci şi cranii.
„Jingle All the Way/Goana după cadou“ (1996)
Când Howard (Arnold Schwarzenegger) lipseşte de la antrenamentul de karate al fiului său, el promite să se revanşeze de Crăciun cu o jucărie pe care micuţul şi-o dorea de multă vreme. Ceea ce el nu ştie este faptul că fiecare copil din oraş vrea să aibă jucăria respectivă, iar părinţii fac tot posibilul să îndeplinească dorinţele odraslelor.
În ajunul Crăciunului, el trebuie să concureze cu un lucrător poştal, un actor, un poliţist şi cu aproape fiecare părinte din oraş pentru a face rost de jucăria mult visată. În timp ce Howard se agită prin oraş, fiul său îi duce dorul, iar soţia lui primeşte avansuri din partea unui vecin foarte insistent.
„Jack Frost“ (1998)
Filmul „Jack Frost“ spune povestea lui Charlie (Joseph Cross) care îşi pierde tatăl în ajunul Crăciunului într-un accident de maşină. El îşi doreşte atât de mult să-şi revadă părintele încât tatăl se întruchipează într-un om de zăpadă şi îi este alături.
Jack Frost (Michael Keaton), în încercarea de a-şi afirma talentul de muzician, plăteşte un preţ enorm: depărtarea de familia sa. De Crăciun, dorind să ajungă cât mai repede la soţia lui Gabby (Kelly Preston) şi la Charlie, sfârşeşte într-un accident de maşină. Băiatul îi simte atât de mult lipsa încât Frost ajunge să se reîntoarcă lângă familia sa în trupul unui om de zăpadă.
„How the Grich Stole Christmas/Cum a furat Grinch Crăciunul“ (2000)
Spiriduşul Grinch, care are inima cu două mărimi mai mică decât a celorlalţi, enervat de festivităţile de Crăciun scăpate parcă de sub control din Whoville, hotărăşte să strice sărbătoarea. Alături de domnul Crumpit şi câinele său Max, cu care locuieşte într-o peşteră, Grinch-ul va afla că spiritul Crăciunului ste mult mai adânc decât nişte jucării. Lumea din „Dr. Seuss’ How The Grinch Stole Christmas“ a fost adusă pe marele ecran de regizorul Ron Howard („Apollo 13“), iar în rolul lui Grinch joacă Jim Carrey.
„Love Actually/Pur şi simplu dragoste“ (2003)
Comedia romantică ce reuneşte mai multe vedete britanice are mari şanse să devină un clasic peste ani. Colajul de poveşti ingenios împletite care transmit acel adevăr universal valabil în armonie perfectă cu sărbătorile de iarnă: dragostea învinge întotdeauna. Actorii în poveştile de Crăciun sunt Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth şi Emma Thompson.
„The Polar Express/Polar Expres“ (2004)
Personajul principal al filmului, care împrumută vocea lui Tom Hanks, nu crede nici în Moş Crăciun, dar nici în miracole. În ajunul sărbătorii însă, un lucru extraordinar se întâmplă, iar la uşa casei sale apare un tren magic, „Polar Express“, al cărui conductor (vocea aceluiaşi Tom Hanks) îl invită înăuntru. Astfel începe o aventură dincolo de imaginaţie.
„Joyeux Noël/Crăciun fericit“ (2005)
Nominalizat la premiile Oscar pentru cea mai bună producţie străină a anului, filmul se petrece în timpul Primului Război Mondial. În ajunul Crăciunului, militarii renunţă la arme pentru o seară, iar germanii, francezii şi scoţienii fraternizează şi ajung să cunoască oamenii care trăiesc de cealaltă baricadă a frontului de război. Drama, în care joacă Diane Kruger şi Guillaume Canet, transmite o adevărată lecţie de umanitate.
„The Madagascar Penguins in: A Christmas Caper“ (2005)
Este Crăciunul în Central Park Zoo, toate animalele petrec şi se bucură de compania prietenilor. Toate exceptându-l pe Ted, ursul polar. Private, cel mai tânăr dintre pinguini, convins că nimeni nu ar trebui să fie singur şi trist de Crăciun, porneşte, fără ştirea celorlalţi, în căutarea unui cadou pentru Ted. Totuşi, după ce este confundat cu o jucărie de către o bătrână şi ajunge el însuşi cadou pentru câinele acesteia, ceilalţi trei pinguini trebuie să-i vină în ajutor pentru a-l salva.
„The Holiday/Vacanţa“ (2006)
Acţiunea are loc în perioada Crăciunului, dar filmul merită urmărit de oricine vrea să vadă o poveste de iubire cu accente de comedie. Kate Winslet, Jude Law, Cameron Diaz şi Jack Black descoperă că nu e niciodată prea târziu pentru o a doua şansă în dragoste, iar Crăciunul pare decorul perfect pentru acest lucru.
„Ho, ho, ho“ (2009)
Producţiile româneşti nu fac nici ele excepţie dintr-o veritabilă listă cu filme protrivite perioadei sărbătorilor. „Ho, ho,ho“, filmul românesc regizat de Jesus del Cerro, arată păţaniile unui copil care încă crede în Moş Crăciun. Horaţiu(Bogdan Iancu), un puşti de 8, primeşte drept cadou de sărbători, o zi la mall. Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi normală de Crăciun se transformă, însă, într-o veritabilă aventură, în momentul în care copilul se pierde de mama sa. El îl întâlneşte pe Ion(Ştefan Bănică jr), un pungaş deghizat în Moş Crăciun, aflat în mijlocul unei operaţiuni cât se poate de ilegale, cu care are parte de o aventură cu adevărat miraculoasă.