Video Trei momente magice la deschiderea TIFF 2024 VIDEO

0
Publicat:

Cea mai neobișnuită intrare pe covorul roșu din istoria TIFF, un spectacol de dans la înalțime și un mini-concert al lui NIcu Alifantis - sunt surprizele cu care a început TIFF 2024, cel mai important festival de film din România. Urmează 11 zile de film și evenimente de neratat la Cluj. 

Theatre Tol în deschidere la TIFF 2024. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu
Theatre Tol în deschidere la TIFF 2024. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, a debutat,vineri, în piața Unirii din Cluj-Napoca în fața unui public de peste 3.5000 de spectatori.

Organizatorii au dat într-un mod spectaculos startul a următoarelor 11 zile cu sute de proiecții, cine-concerte, expoziții, concerte, discuții și evenimente speciale. Sunt așteptați peste 1.000 de invitați – actori, regizori, producători și alți profesioniști din industrie –, pentru o ediție ce va depăși 100.000 de spectatori.

În ton cu filmul din deschiderea festivalului - Dogman- thrillerul lui Luc Besson în care câinii au un rol esențial, organizatorii au pus la cale o defilare inedită pe covorul roșu: mai mulți câini de rasă, premiați la concursuri naționale și internaționale sau folosiți de diferite instituții de forță.

Cele 14 patrupede au beneficiat de o prezentare din partea directorului festivalului, Tudor Giurgiu:

„Ne-am gândit că anul acesta să cunoașteți alt tip de vedete, câinii vedetă, câini care s-au făcut remarcați în multe ocazii, ipostaze, sunt prietenii noștri, să îi vedeți, să îi aplaudați. Așadar, pe covorul roșu avem 14 eroi, 14 vedete: o să încep cu Sassy, o femelă din rasa Yorkshire Terrier, primul exemplar născut și crescut în țara noastră; Ryan, un mascul Akita american de 4 ani, campion de juniori și adulți în mai mult de 5 țări; Argo e cel mai bun prieten al Mirunei, un cocker spaniol-englez, prezent constant în concursuri internaționale; Bruno este un câine ciobănesc german, câștigător a numeroase concursuri, „best in show” la competiții maționale și internaționale, precum și locul 1 la World Dog Show Zagreb.”

Au urmat Olaf, premiat de mai multe ori la concursuri de frumusețe; rottweilerul «The Bodyguard», câinele Igor vicecampion european, câștigător a mai multor concursuri de „best in show” în țară, și în străinătate; Miro, ciobănesc belgian în vârstă de 5 ani, specializat în detectarea materialelor pirotehnice; Ella, un rottweiler în vârstă de 3 ani cu specializarea patrulare intervenție; Lida, ciobănesc german, de 5 ani, folosită de poliție în misiuni de patrulare și în razii organizate de serviciul de ordine publică; Tazz, mezinul familiei IPJ Cluj, care se specializează în detectarea de droguri; Gao, parte din echipa Poliției de Frontieră Cluj; Sky - ciobănesc german Malinos specializat în detectarea substanțelor stupefiante.

La final, directorul TIFF a prezentat doi câini aflați în îngrijirea adăpostului Arca lui Noe care-și caută stăpâni adoptivi:

„Vrem să tragem și un mic semnal de alarmă, fiecare câine are nevoie să fie iubit, adopțiile sunt cea mai bună soluție pentru animalele fără adăpost. Prietenii noștri de la Arca lui Noe fac tot ce pot pentru ei, dar cred că toată munca lor trebuie să aibă un rezultat, iar rezultatul e ca acești câini să își găsească o casă. Îi puteți sprijini prin donații și voluntariat, dar cel mai bine ar fi să găsim o familie nu doar pentru ei, ci pentru toți câinii de la Arca lui Noe”.

Dans deasupra Pieței Unirii

Gala de deschidere a fost continuată cu un mini-concert Nicu Alifantis, una dintre vocile inconfundabile ale muzicii românești.

A urmat un spectaculos show de dans deasupra pieței Unirii -Theater Tol. Mai mulți dansatori suspendați deasupra spectatorilor au avut o coreografie interesantă pe o fuziune de muzică electronică și părți cunoscute din piesele nemuritoare ale Mariei Tănase.

Theater Tol este o companie de dans belgiană cunoscută pentru performanțele sale multidisciplinare. Compania folosește imagini, actorie și muzică și pentru a crea o lume plină de magie și frumusețe, în care realitatea și fantezia se îmbină.

Un weekend plin

Festivalul începe în forță cu un weekend plin de evenimente. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 și omagiat în cadrul secțiunii 3x3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piața Unirii pe actrița Jojo T. Gibbs din Dogman, thrillerul despre răzbunare și izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.

„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonțida, proiecția specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinemaului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, și tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, același loc va fi cadrul unei proiecții nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simțurilor (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariției, care rămâne controversat și în ziua de azi.

Dans la înalțime în Piața Unirii. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu
Dans la înalțime în Piața Unirii. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu

Expoziții și filme japoneze

Vineri, 14 iunie, au loc vernisajele primelor expoziții ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: Frânturi, care prin fotografiile și interviurile realizate de artista și activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare, Căutând sinceritate, expoziție de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecților, dar și Changing environments. Together, parte din Anula de Știință Neo Art Connect. În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Festivalului, o instalație creată din elemente reciclate, amplasată în Piațeta Universității.

Muzeul de Artă este și locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artiști din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă și duminică sunt Dimitri’s Bats și Kadjavsi.

Theatre Tol la Gala de deschidere a TIFF 2024. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu
Theatre Tol la Gala de deschidere a TIFF 2024. FOTO: TIFF/Nicu Cherciu

Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23 Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piața Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum Guvernatorul Sansho (r. Kenji Mizoguchi), Balada lui Narayama (r. Shohei Imamura) și Poveste din Tokyo (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum și unele dintre cele mai incitante producții nipone recente.

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecții în fiecare seară a festivalului și în Florești, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar și cine-concerte. Programul îl puteți găsi aici.

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială TIFF Official App, disponibilă pe Google Play și Apple Store.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite