„Războiul stelelor VII“, un secret bine păzit: „Am filmat scene în care unii dintre actori nici nu ştiau cine sunt“
0TAINĂ Povestea celui mai nou film din franciza-fenomen „Star Wars/ Războiul stelelor“, care va avea premiera de gală astăzi la Los Angeles, este un adevărat mister, producătorii dezvăluind extrem de puţine detalii fanilor
Acţiunea din „Star Wars: The Force Awaken/ Războiul stelelor: Trezirea forţei“, al şaptelea film din franciza de succes „Războiul stelelor“, rămâne un secret până la premiera mondială de astăzi, 14 decembrie, de la Los Angeles. În restul Statelor Unite, premiera filmului este programată vineri, 18 decembrie, la fel ca în România. Trailerele criptice şi declaraţiile vagi ale membrilor echipei nu au făcut decât să nască speculaţii intense cu privire la ce urmează să se întâmple în primul film din serie lansat în ultimul deceniu.
În acest sens, actorii din distribuţie au fost instruiţi să ofere cât mai puţine detalii despre personajele pe care le interpretează, refuzând să răspundă chiar şi la cele mai banale întrebări. Misterul a planat şi pe parcursul filmărilor. Spre exemplu, când actriţa Lupita Nyong'o a apărut la filmări, mulţi dintre colegii săi nu au ştiut ce rol va juca. „Am filmat scene în care unii dintre actorii cu care lucram nici nu ştiau cine sunt. Atât de secretos a fost totul“, a dezvăluit Nyong'o, care o interpretează pe femeia-pirat Maz Kanata.
„Va trebui să aşteptăm pentru a afla“
De asemenea, actriţa Daisy Ridley a jurat să păstreze secretul că a primit o partitură vreme de trei luni, iar când a fost întrebată de un jurnalist dacă personajul ei, Rey, va mânui o sabie-laser, aceasta a dat un răspuns evaziv: „Va trebui să aşteptăm pentru a afla.“
Pentru a domoli curiozitatea, regizorul JJ Abrams a explicat că vrea să păstreze elementul-surpriză pentru fanii seriei. „Mi-ar plăcea ca spectatorii să se aşeze, să se relaxeze şi să lase povestea să înceapă. Nu vreau să stric farmecul vorbind despre ce urmează să se întâmple“, a declarat şi Harrison Ford, care-şi reia rolul lui Han Solo.
Singura informaţie certă pe care o cunoaştem despre noul lungmetraj este că acţiunea se va petrece la 30 de ani după evenimentele relatate în filmul din 1983, „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi: Ediţie Specială“. De asemenea, mai ştim că actorii din distribuţia originală – Harrison Ford, Carrie Fisher şi Mark Hamill – îşi vor relua rolurile, iar studiourile Disney au anunţat ca al optulea film al seriei va fi lansat în cinematografe în mai 2017.
„Războiul stelelor“, cea mai durabilă şi populară poveste
Născută din imaginaţia lui George Lucas, franciza „Războiul stelelor“ a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care s-a remarcat şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme „Indiana Jones“.
Lansat pe 25 mai 1977, cu un buget de 11 milioane de dolari, „Star Wars“, redenumit mai târziu „Star Wars: Episode IV: A New Hope“, a reuşit să strângă, numai în Statele Unite ale Americii, peste 460 de milione de dolari. La nivel mondial, filmul lui George Lucas avea să încaseze 1,4 miliarde de dolari, devenind astfel al doilea cel mai profitabill din istorie, după „Gone With The Wind/Pe aripile vântului“. Continuări ale peliculei, „The Empire Strikes Back“ şi „Retern of the Jedi“, au fost, de asemenea, primite foarte bine de public şi au înregistrat încasări considerabile, ceea ce a făcut din franciza „Star Wars“ una dintre cele mai bune de la Hollywood, cu peste 30 de miliarde de dolari în cont. Pe lângă încasări, cele şapte premii Oscar au demonstrat că aceasta este una dintre cele mai durabile şi populare poveşti, mai ales pentru că abordează mai multe genuri: SF, acţiune, western, romantism şi dramă.
După succesul filmului „Războiul stelelor“, care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis să încredinţeze regia următoarelor filme din serie altor cineaşti. Astfel, „Star Wars: The Empire Strikes Back/ Războiul stelelor: Imperiul Contraatacă“ (1980) a fost regizat de Irvin Kershner şi „Star Wars: Return of the Jedi/ Războiul stelelor: Întoarcerea lui Jedi“ (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.
La sfârşitul anilor ’90, cineastul a adăugat francizei sale alte trei filme noi, ale căror acţiuni se desfăşoară din punct de vedere cronologic înainte de primul film din 1977 - „prequels“, în jargonul hollywoodian. Acea nouă trilogie - „Star Wars: Episode I - The Phantom Menace/ Războiul stelelor: Episodul I - Ameninţarea fantomei“ (1999), „Star Wars: Episode II - Attack of the Clones/ Războiul stelelor: Episodul II - Atacul clonelor“ (2002) şi „Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith/ Războiul stelelor: Episodul III - Răzbunarea Sith“ (2005) - a fost în întregime regizată de George Lucas şi i-a avut în distribuţie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman şi Hayden Christensen.