Premiera săptămânii: „Brokerii apocalipsei“, „comedia financiară“ care dă de pământ cu „The Revenant“ şi care poate fi surpriza de la Oscar 2016 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ryan
Gosling şi Steve Carell arată culisele crizei financiare din 2007 -
2008 FOTO cinemagia.ro
Ryan Gosling şi Steve Carell arată culisele crizei financiare din 2007 - 2008 FOTO cinemagia.ro

Filmul „The Big Short/ Brokerii apocalipsei“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Etichetat drept „comedie financiară“, lungmetrajul explică situaţiile care au dus la colapsul economiei la nivel global, arătând jocurile de culise, dar fără să omită persoanele cu adevărat afectate: spectatorii. „The Big Short“ este văzut de un critic român drept marele câştigător la Oscar 2016.

„The Big Short“ este un film biografic regizat de Adam McKay, bazat pe cartea cu acelaşi nume scrisă în 2010 de Michael Lewis despre criza financiară din 2007 - 2008, care a dus la colapsului economiei globale. Din distribuţie fac parte Christian Bale (Michael Burry), Steve Carell (Mark Baum), Ryan Gosling (Jared Vennett) şi Brad Pitt (Ben Rickert). Pelicula este una dintre favoritele de anul acesta la gala Premiilor Oscar 2016, fiind nominalizată la cinci categorii, printre care „cel mai bun film“, „cel mai bun regizor“, „cel mai bun actor în rol secundar“ (Christian Bale) şi „cel mai bun scenariu adaptat“.

Când patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media şi guvernul refuză să vadă, şi anume, iminenţa colapsului economiei globale, au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor. Investiţiile lor extrem de îndrăzneţe îi vor duce în culisele sumbre ale sistemului bancar, unde vor fi nevoiţi să se îndoiască de oricine şi de orice, arată cinemagia.ro desfăşurarea evenimentelor.

„Cea mai puternică explicare a crizei finaciare globale“

Lungmetrajul a primit, în general, recenzii pozitive şi şanse de reuşită de 88%, pe baza 207 comentarii de specialitate. „«The Big Short» abordează un subiect serios şi complicat, cu o atenţie impresionantă la detalii, reuşind să livreze un produs bine jucat de actori, aproape de realitatea răufăcătorilor despre care vorbeşte“, se specifică pe site-ul „Rotten Tomatoes“. Pe de altă parte, „The New York Times“ a catalogat „The Big Short“ drept „cea mai puternică explicare a crizei finaciare globale“.

Un film dificil care te face mai deştept

Ştefan Doboriu, critic la cinemagia.ro, spune că „The Big Short“ îşi merită eticheta de „comedie financiară“, adăugând că ofertă o combinaţie rară pe entertainment, informaţie şi educaţie care nu trebuie ratată. „Este un film dificil, dar care ridică vălul de mister de pe cruntul moment finaciar pe care l-au înţeles puţini, dar l-au resimţit extrem de mulţi“, mai scrie el. Criticul român subliniază această idee prin a scrie: „Îţi spunem de la început că e unul dificil şi că, dacă vrei doar să te relaxezi la cinema, «The Big Short» nu este pentru tine. În acelaşi timp, de la «The Big Short» o să ieşi mai deştept decât de la o comedie inutilă precum «Ride Along 2»“.

the big short cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

„The Big Short“ poate da lovitura la Oscaruri

Dobroiu este de părere „The Big Short“ poate să producă marea surpriză la Premiile Oscar 2016, în condiţiile în care a câştigat premiul cel mare al Asociaţiei producătorilor de la Hollywood, premiu care a prevestit fără greş câştigătorul Oscarului pentru „cel mai bun film“ în ultimii ani. „Şi «The Big Short» chiar reuşeşte să le ia faţa celorlalte filme nominalizate. Nu am văzut «Brooklyn» şi «Room», dar «The Big Short» dă de pământ şi cu «The Revenant», şi cu modestele, deşi excelent realizatele «Spotlight» şi «Bridge of Spies». Într-un an cu o cursă atât de strânsă, chiar că se poate întâmpla orice, dar de marţi seara noi ţinem cu «The Big Short»“, spune Ştefan Dobroiu.

the big short cinemagia.ro

FOTO cinemagia.ro

Conştientizarea relaţiei cu orice bancă

Criticul român nominalizează o scenă cu Brat Pitt drept „unul din momentele reprezentative ale cinema-ului hollywoodian din 2016“, scriind: „Brad Pitt, în rolul lui Ben Rickert, un fost broker care revine în joc pentru a-şi ajuta doi discipoli, este protagonistul celui mai emoţionant moment al filmului, cel când eroii ajung să-şi dorească să NU fi avut dreptate, deşi intuiţia lor cu privire la soarta pieţei financiare americane i-a făcut bogaţi“. La final, acelaşi critic spune: „La sfârşit, rămâi cu ceva ce ar fi trebuit să ştii de mult: în relaţia ta cu o bancă, orice bancă, nu eşti niciodată o persoană, ci cel mult un dosar plin cu cifre. Cifre care se pot recalcula de oricâte ori, dar numai în folosul băncii“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite