Oscar 2015 a întors spatele supereroilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Keaton, protagonistul Celui mai bun film la Oscar 2015, „Birdman/Omul pasăre sau virtutea nesperată a ignoranţei“ FOTO cinemagia.ro
Michael Keaton, protagonistul Celui mai bun film la Oscar 2015, „Birdman/Omul pasăre sau virtutea nesperată a ignoranţei“ FOTO cinemagia.ro

Oscar 2015. Filmul „Birdman/Omul pasăre sau virtutea nesperată a ignoranţei“, marele câştigător al celei de-a 87-a ediţii a premiilor Academiei Americane de Film, confirmă că Hollywoodul s-a săturat de blockbusterele comerciale şi vrea o întoarcere la artă.

Cu multe trofee adunate de-a lungul sezonului de gale hollywoodiene, „Omul pasăre“ era unul dintre favoriţii la Premiile Oscar 2015, deşi avea concurenţi redutabili. Filmul spune povestea unui fost star al filmelor cu superoeroi – chinuit de demonii şi de succesul trecutului -, care încearcă să revină în prim-plan, dar nu cu un blockbuster, ci cu o piesă de teatru pe Broadway.

O poveste despre un actor trist, aşa cum mulţi sunt la Hollywood, care luptă cu propriii demoni, cu nesiguranţele şi fricile sale. Iar peste toate acestea, o poveste cu şi despre Hollywood, care încearcă să respingă comercialul (blockbusterele cu supereroi, omniprezente în ultimii ani, cu încasări-record la box office) şi să se reîntoarcă la artă, comentează presa internaţională.

Oscar 2015. Cel mai bun film

Drept urmare, nu e de mirare că mulţi membri ai Academiei Americane de Film, care votează câştigătorii Oscarurilor, s-au regăsit în această peliculă şi au desemnat-o câştigătoare a categoriei Cel mai bun film la Oscar 2015.

De altfel, regizorul şi directorul Dan Gilroy comenta cu doar o seară înainte de desemnarea câştigătorilor Oscar 2015 , la gala Independent Spirit Awards (unde marele învingător a fost acelaşi „Birdman“) că este mândru de „rezistenţa în faţa acestui tsunami de supereroi, care a «măturat» industria cinematografică“.

O confirmare indirectă a acestei „suprasaturaţii“ a avut loc tot cu o seară înainte, la o altă gală (una ruşinoasă), Zmeura de aur, unde Michael Bay a fost numit Cel mai prost regizor, chiar dacă pelicula sa cu supereroi, „Transformers: Age of Extinction“ a avut încasări de peste un miliard de dolari.

Oscar 2015. Performanţă sau corectitudine politică?

Pentru a respecta însă mult invocata corectitudine politică de la Hollywood, specialiştii au subliniat şi meritele artistice ale peliculei „Birdman“, printre care care faptul că una dintre cele mai importante scene, cea în care eroul principal, Riggan, aleargă doar în chiloţi în Times Square din New York, e „trasă“ dintr-un singur cadru (fapt contestat şi comentat, totuşi, de mulţi).

Gala Oscar nu mai este, de câţiva ani, numai despre merite artistice, ci şi despre corectitudinea politică, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine la această ediţie, când Academia Americană de Film a fost criticată pentru lipsa nominalizărilor actorilor de culoare la categoriile de interpretare. La ceremonie, organizatorii au răspuns cu glume.

Neil Patrick Harris, prezentatorul gay al galei (o altă mostră de corectitudine politică) şi-a început discursul într-un ton glumeţ, dar uşor ironic: „În această seară, onorăm cele mai albe....scuze, strălucitoare, evoluţii de la Hollywood“, a glumit acesta.

Premiile Oscar 2015. Cel mai bun actor

La categoriile de interpretare au fost, din nou, rezultate previzibile astfel că au câştigat favoriţii. Julianne Moore a fost desemnată Cea mai bună actriţă în rol principal la Oscar 2015, pentru interpretarea unei profesoare care se confruntă cu primele semne ale maladiei Alzheimer, în filmul „Still Alice“. Britanicul Eddie Redmayne, care-l întruchipează pe astrofizicianul Stephen Hawking în „Teoria întregului/The Theory of Everything“, a obţinut trofeul la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Oscar 2015.

La fel au stat lucrurile şi în ceea ce priveşte categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, unde a fost premiată Patricia Arquette („Boyhood/12 ani de copilărie“) şi Cel mai bun actor în rol secundar: J.K. Simmons, pentru rolul exigentului profesor de muzică din filmul „Whiplash“.

Marele perdant a fost, fără îndoială, drama „Boyhood/ 12 ani de copilărie“, filmată timp de 12 ani cu aceiaşi actori, care a reuşit să traducă în victorie o singură nominalizare din totalul de opt.

Patricia Arquette s-a folosit de discursul de acceptare al premiului Oscar pentru a-şi arăta susţinerea faţă de femei (un alt aspect pentru care Academia a fost critică este lipsa nominalizării unei femei rgizor în 2015): „Noi am luptat pentru dreptul la egalitate al tuturor celorlalţi. A venit rândul nostru să cerem salarii egale pentru totdeauna şi drepturi egale pentru femeile din America.“

Şi Cheryl Boone Isaacs, preşedinta Academiei, a subliniat la rândul ei nevoia de diversitate în industria cinematografică, lansând şi un apel pentru libertatea de exprimare.

Oscar 2015. O ediţie „rafinată“

Per ansamblu, aşa cum a subliniat criticul de film Irina-Margareta Nistor la Adevarul Live, gala Oscar 2015 a fost una „rafinată“. „Cred că este un pas înainte că sunt nişte filme mai rafinate, ceea ce înseamnă că lumea mai vrea şi altceva. Poate că publicul s-a plictisit de efecte speciale. Mi s-a părut un pogres real. De mulţi ani nu am mai văzut titluri la fel de bune şi de rafinate ca anul acesta“, a spus aceasta.

Premiile Oscar 2015. Lista completă a câştigătorilor

oscar 2015 castigatori
oscar 2015 castigatori
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite