Globurile de Aur 2016: câştigătorii-surpriză, dezamăgirile şi marii perdanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 73-a ediţie a premiilor Globul de Aur a fost una marcată de surprize plăcute în ceea ce priveşte câştigătorii, dar şi de dezamăgiri profunde în dreptul filmelor cu cele mai multe nominalizări, dar care nu au reuşit să traducă niciuna în victorie.

Globurile de Aur au fost câştigate de personaje „uitate“ în pustietate

„The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ şi „Marţianul/ The Martian“, două filme despre oameni disperaţi, lăsaţi să moară şi să lupte pentru supravieţuire, au fost recompensate cu cele mai importante trofee în cadrul galei Globurile de Aur 2016. Pe de altă parte, marii perdanţi au fost drama „Carol“, ce prezintă povestea de dragoste a două lesbiene, şi comedia despre Wall Street „The Big Short“, care conduceau în topul filmelor cu cele mai multe nominalizări înainte de ceremonie şi care nu au primit nici măcar un trofeu. Acelaşi lucru se poate spune şi despre mult lăudatul film „Spotlight“, bazat pe ancheta prestigiosului cotidian american „The Boston Globe“ despre abuzurile sexuale comise de preoţii catolici.

Lungmetrajul „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ a fost marele învingător, impunându-se la trei categorii principale, Cel mai bun fiml-dramă, Cel mai bun regizor (Alejandro González Iñárritu) şi Cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio). „Filmul este despre supravieţuire, despre adaptare, despre triumful spiritului uman“, a punctat DiCaprio în discursul de acceptare al trofeului. 

Lista completă a câştigătorilor galei Globurile de Aur 2016

Victoria marcată de „The Revenant“ a surprins criticii de specialitate, care se aşteptau ca aclamatul „Spotlight“ să se remarce la categoria Cel mai bun film-dramă. În schimb, pentru regizorul mexican Alejandro González Iñárritu, gala Globurile de Aur 2016 reprezintă un nou triumf, după ce anul trecut a câştigat Oscarul pentru drama cu accente comice „Birdman/ Omul-pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“. Şi pentru DiCaprio este o victorie remarcabilă: o dată pentru că a avut rivali cu roluri de excepţie – îi amintim pe Michael Fassbender, care l-a jucat pe co-fondatorul Apple Steve Jobs, şi pe Eddie Redmayne, cu transformarea uluitoare în femeie din filmul „Daneza/ The Danish Girl“ –, dar mai ales pentru că Globurile de Aur reprezintă un bun indicator pentru câştigătorii Oscarurilor, ceea ce înseamnă că şansele să pună mâna pe prestigioasa statuetă au sporit considerabil. 

„The Revenant“ este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit, potrivit cinemagia.ro.

Şi premiul pentru Cel mai bun film de comedie merge la....SF-ul „Marţianul“

În mod surprinzător, ba chiar derutant, premiul pentru Cel mai bun film comedie/musical a mers către SF-ul „Marţianul/ The Martian“, iar actorul Matt Damon, interpretul rolului principal, a primit trofeul pentru Cel mai bun rol principal masculin într-un film comedie/ musical, în ciuda faptului că lungmetrajul este departe de a fi amuzant. Până şi regizorul a fost surprins de încadrarea producţiei sale în acest gen: „Vă mulţumesc foarte mult. Comedie? Oricum, sunt extrem de recunoscător.“

În timpul unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney supravieţuieşte urgiei şi descoperă că a fost lăsat singur pe ostila planetă. Cu provizii insuficiente, este nevoit să-şi folosească la maximum ingeniozitatea, inteligenţa şi forţa interioară pentru a rămâne în viaţă şi a găsi o cale prin care mesajul său de ajutor să ajungă pe Pământ. La milioane de kilometri distanţă, NASA şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă caută fără încetare soluţia prin care să îl aducă pe "marţian" acasă, în vreme ce colegii săi de echipă pun şi ei la cale o misiune îndrăzneaţă, dacă nu imposibilă, de salvare. Pe măsură ce aceste poveşti, mostre incredibile de curaj, se desfăşoară, voci din lumea întreagă se unesc pentru a încuraja revenirea acasă, în siguranţă, a lui Watney.

Debutanta Brie Larson a învins-o pe „veterana“ Cate Blanchett

„Steve Jobs“, o controversată prezentare a vieţii cofondatorului companiei Apple, care a dezamăgit la box office în ciuda unor cronici elogioase, a câştigat două Globuri de Aur, datorită actriţei Kate Winslet şi a scenaristului Aaron Sorkin.

În ceea ce priveşte categoriile de interpretare, debutanta Brie Larson a câştigat Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un film-dramă, datorită interpretării din „Room“. Astfel, artista de 26 de ani a reuşit să o învingă pe „veterana“ Cate Blanchett, nominalizată pentru rolul din „Carol“, şi a câştigat primul trofeu major din carieră, pentru rolul unei mame care este răpită şi abuzată, alături de fiul ei.

   

Printre ceilalţi câştigători ai galei de duminică seară s-a aflat şi Sylvester Stallone, care a fost ovaţionat în picioare de participanţi, în momentul în care a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar. Stallone a reluat rolul legendarului pugilist Rocky Balboa în filmul „Creed“ şi, graţie acestei interpretări, l-a învins pe marele favorit al categoriei respective - Mark Rylance, nominalizat pentru rolul din „Podul spionilor/ Bridge of Spies“.

Jennifer Lawrence a fost desemnată Cea mai bună actriţă într-un film de comedie/musical pentru portretizarea inventatoarei lui Miracle Mop în filmul „Joy“, a treia colaborare de succes cu regizorul David O. Russell şi cu actorul Bradley Cooper, după aplaudatele „Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook“ şi „Ţeapă în stil american/ American Hustle“.

   

   

Aşa cum era de aşteptat, producţia Pixar „Întors pe dos/ Inside Out“, un succes comercial, dar şi la critici, despre emoţiile unei fetiţe de 11 ani care luptă pentru a obţine controlul, a fost desemnată Cea mai bună animaţie

Regula nescrisă din televiziune

În domeniul producţiilor de televiziune se pare că a existat o regulă potrivit căreia cele noi sau mai puţin cunoscute să învingă show-uri deja celebre şi apreciate. Astfel, „Mozart in the Jungle“, produs de platforma Amazon şi care prezinta povestea muzicienilor din New York, a fost desemnat Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie. Categoria s-a considerat o luptă între trei mari producţii: drama despre transsexuali „Transparent“ (Amazon), producţia despre puşcăriaşi „Orange is the New Black“ (Netflix) şi satira politică „Veep“ (HBO).

O altă mare surpriză a fost considerată victoria „Mr. Robot“ la categoria Cel mai bun serial–dramă. Producţia USA Network despre hackeri a doborât rivali cu greutate, precum „Empire“ (Fox) şi „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones“ (HBO). 

O altă decizie neaşteptată a fost desemnarea lui Rachel Bloom drept Cea mai bună actriţă într-un serial de comedie, pentru interpretarea din „Crazy Ex-Girlfriend“. Julia Louis-Dreyfus, care a fost distinsă cu numeroase premii pentru rolul din „Veep“, a fost considerată favorită. 

Pe de altă parte, două staruri pop au fost recompensate la Globurile de Aur 2016: Lady Gaga, pentru rolul secundar din „American Horror Story: Hotel“, şi Sam Smith, pentru cântecul „Writing's On the Wall“, tema noului film cu James Bond, „Spectre“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite