Fabrica de Oscaruri. Celebrele statuete sunt făcute în atelierul unui imigrant român din Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai râvnite statuete din lume, Oscarurile, au ajuns duminică seara la unii dintre cei mai mari artişti de la Hollywood. Însă puţini ştiu că trofeele care recompensează cele mai bune prestaţii actoriceşti sunt făcute într-o fabrică înfiinţată de un imigrant român, la începutul secolului trecut.

Silueta zveltă a unui cavaler care se sprijină în sabie este cunoscută în toate colţurile lumii. Oscar i se spune, deşi aceasta este porecla, nu denuminrea oficială. Potrivit legendei, atunci când a văzut-o, Margaret Herrick, bibliotecara Academiei Americane de Film, a spus că seamănă cu unchiul ei, Oscar. Şi Oscar a rămas în istorie.

Designul trofeului nu a fost schimbat niciodată, astfel că Oscarul arată la fel ca la prima ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată în 1929. Până în prezent, 2.947 de statuete au fost înmânate actorilor şi cineaştilor premiaţi la gala Oscar.

Statueta este realizată din britanium (un aliaj de staniu, cupru şi antimoniu), este suflată cu aur  şi cântăreşte 3,9 kilograme. În fiecare an se fabrică în jur de 50 de statuete. Fiecare este realizată manual, iar fabricarea unui trofeu durează între trei şi patru săptămâni. Iar din 1983, tot acest proces se desfăşoară la Chicago, într-o fabrică înfiinţată de un imigrant român.

În spatele unei afaceri de succes se află, mai mereu o poveste. Iar povestea companiei R.S. Owens, care fabrică trofeele Oscar, este aproape la fel de „strălucitoare“ ca şi celebrele statuete.

La începutul secolului trecut, doi români aflaţi în căutarea unei vieţi mai bune s-au cunoscut şi s-au căsătorit departe de ţară, în SUA.

Fost morar în România, imigrantul a încercat să-şi câştige pâinea ca tâmplar, dar nu i-a mers foarte bine, aşa că a început o nouă afacere, cu provizii pentru porumbei. Fiul său, Owen R. Siegel (adoptase deja nume englez pentru că numele româneşti erau greu de pronunţat) lucra în această fabrică atunci când un client i-a cerut să-i facă rost de trofee pentru două concursuri de porumbei. Scot le-a cumpărat en-gros şi le-a revândut clientului, obţinând un profit echivalent cu salariul său pe două săptămâni.

Astfel s-a născut ideea unei noi afaceri, aşa că românul a fondat un atelier ce se ocupa cu manufacturarea trofeelor pentru diverse evenimente, gale şi competiţii. În palmaresul R.S. Owens au intrat, de-a lungul timpului nume precum Coca-Cola, Procter & Gamble şi Wal-Mart, iar din 1983 şi statuetele Oscar.

În prezent, compania este condusă de Scott Siegel, care a preluat afacerea de la tatăl său în 2000. În 2001, Owen Siegel înceta din viaţă, la 81 de ani, răpus de cancer. R.S. Owens produce astăzi, pe lângă renumitele Oscaruri, statuetele pentru prestigioasele premii Emmy.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite