A murit Constantin Pivniceru, longevivul director al studiourilor din Buftea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Pivniceru (dreapta, în alb), alături de marele Orson Welles. Foto: Studiourile Buftea
Constantin Pivniceru (dreapta, în alb), alături de marele Orson Welles. Foto: Studiourile Buftea

Profesorul Constantin Pivniceru, un pionier al cinematografiei autohtone, ne-a părăsit duminică, la vârsta de 94 de ani. El a desfăşurat o îndelungată activitate didactică universitară şi cinematografică la Studioul Sahia, director general al Studioului cinematografic Bucureşti, iar după 1990 a fost vicepreşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.

“Înmormântarea va avea loc miercuri 22 iulie, la Cimitirul Buna Vestire (lângă Piaţa Sudului). Corpul neînsufleţit a fost depus luni, 20 iulie, la capela cimitirului. Înmormântarea va fi în cadru restrâns - doar cu membrii familiei”, anunţă Uniunea Cineaştilor din România.

Absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti (1949), Constantin Pivniceru a avut o activitate de 57 de ani în cinematografie. A participat la proiectarea şi darea în funcţiune a Centrului de Producţie Cinematografică de la Buftea, în cadrul căruia a îndeplinit diferite funcţii de conducere.

Din 1952, specialist în prelucrarea peliculei de film în laboratoarele din România, a activat ca şef laborator de prelucrare a peliculei (1954-63), şef serviciu tehnic (1963-65), director de producţie al studioului (1965-68), director general adjunct (1968-70). A contribuit la perfecţionarea procesului de prelucrare a peliculei “Agfacolor” şi a introdus procesul KODAK “Eastman-color” în România.

Din 1970 până în 1989, director general al Centrului de Producţie Cinematografică “Bucureşti” – Buftea şi director general adjunct al Centralei “România-Film”. A contribuit tehnic şi organizatoric la realizarea a peste 450 filme artistice de lung metraj şi seriale TV, alb-negru şi color, produse în ţara noastră sau în colaborare cu alte studiouri din Franţa, Anglia, Germania, URSS, Ungaria, Cehoslovacia sau Italia.

Specializări la studiourile “Mosfilm”- URSS (1954); “Pinewood” - Anglia (1965); “Hollywood”-SUA (1970); “Bavaria Film”-RFG (1970) şi la firmele AGFA si KODAK. Din 1963, activitate didactică universitară la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, profesor din 1977. 

Autor a cinci cărţi de specialitate, a tradus lucrări în domeniu, a publicat peste 300 de studii, articole şi eseuri dedicate filmului, a participat la peste 50 de manifestări naţionale şi internaţionale, promovând producţia românească de filme. A susţinut comunicări la congresele UNIATEC (Union Internationale de Téchnique Cinématografique) – la Milano (1964) şi Bruxelles (1968).

Cineastul Constantin Pivniceru a susţinut înfiinţarea Asociaţiei Cineaştilor, iar după 1990 a participat decizional la dezvoltarea şi funcţionarea Uniunii Cineaştilor din România.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite