Criticul muzical Dumitru Avakian, despre rolul Festivalului „George Enescu“, la Adevărul Live, de la 13.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avakian

Profesorul Dumitru Avakian, una dintre vocile cu cea mai mare autoritate în critica muzicală, analizează, la Adevărul Live, de la 13.00, cea de-a XXII-a ediţia a Festivalului „George Enescu“ şi vorbeşte despre perspectivele unui eveniment cultural major la scară europeană.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIve

Misiunea Festivalului este nu doar de a arăta publicului din România că magia există, prin muzica lui Enescu şi prin prezenţa, în România, a unora dintre cei mai valoroşi artişti şi a unora dintre cele mai importante orchestre din lume. E mai mult de-atât. Scopul unui acestui grandios eveniment este de a readuce muzica lui George Enescu în prim plan, de a intregra, în repertoriul invitaţilor, aceste momente de magie, deci de a-l pe valoriza cum se cuvine compozitorul român reunoscut la nivel internaţional, dar încă insuficient interpretat. Criticul muzical Dumitru Avakian vorbeşte, la Adevărul Live, despre felul în care Festivalul reuşeşte să se achite de această sarcină ambiţioasă.

Dumitru Avakian, condei important al criticii muzicale romanesti, este fin observator al vietii muzicale autohtone  dovedind o deosebita capacitate de a reliefa realizarile interpretilor si formatiilor camerale si simfonice cu plusurile si minusurile acestora.

Nascut la 2 decembrie 1942 la Cetatea Alba, in Ucraina de astazi,  a urmat cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, beneficiind de indrumarea unui colectiv de profesori eminenti.

Dupa finalizarea studiilor, s-a perfectionat prin participarea ca audient la cursurile de vara ale Conservatorului din Weimar si la cele de muzica contemporana de la Darmstadt.

In activitatea sa de critic muzical Dumitru Avakian a publicat articole, studii, cronici in reviste de specialitate cu precadere, a sustinut conferinte, concerte-lectii si emisiuni de radio si televiziune, a scris prezentari de discuri, a intreprins turnee artistice inclusiv impreuna cu orchestre si interpreti romani importanti.

De asemenea, s-a numarat printre cei care au colaborat la realizarea Dictionarului de termeni muzicali si desfasoara o intensa activitate didactica in mediul preuniversitar la Colegiul National de Muzica “George Enescu”. Actualmente publica articole pe blogul sau de pe site-ul adevarul.ro. (sursa : www.societateamuzicală.ro)

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite