Articol publicitar

Putem preveni cancerul ovarian?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebecca L. Stone, Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie, Universitatea Johns Hopkins, spune că există speranţă pentru prevenirea cancerului ovarian, şi adaugă: "Cunoaşterea datelor despre boala poate fi salvatoare de vieţi".

Diagnosticul cancerului ovarian este o teamă justificată pentru fiecare femeie. Potrivit datelor Societăţii Americane de Cancer, cancerul ovarian provoacă mai multe decese decât alte tipuri de cancer legate de sistemul reproducător feminin. Totuşi, există speranţă pentru prevenirea bolii şi cunoaşterea detaliilor despre boala poate fi salvatoare de vieţi.

Imagine indisponibilă

Putem defini cancerul ovarian ca o boală care începe cu debutul celulelor canceroase într-unul dintre ovare. Studii recente relevă faptul că multe cazuri au început de fapt în trompele uterine.

Când cancerul ovarian este descoperit în stadiile incipiente, există o rată de supravieţuire de aproximativ 90%, ceea ce este o cifră foarte bună. Din păcate, multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, iar ratele globale de supravieţuire sunt reduse (sub 20%). Este de menţionat că studiile indică faptul că femeile care utilizează contraceptive sau care sunt însărcinate şi alăptează au un risc redus de a dezvolta cancer ovarian.

EXISTĂ SPERANŢA DE A PREVENI?

În prezent nu există un test eficient de screening pentru cancerul ovarian. În schimb, speranţa reală pentru prevenirea cancerului ovarian se poate afla prin teste genetice. Astăzi, genele asociate cu cancerul ovarian (BRCA1, BRCA2 şi altele) pot fi detectate prin sânge. Femeile cu aceste mutaţii genetice sunt mult mai expuse genetic la riscul de a dezvolta boala.

Poate ca ar fi mai bine ca recomandarea efectuarii testelor genetice sa se faca la nivel de comunitate pentru mutaţiile genetice asociate cu risc crescut de cancer în perioada următoare. Astfel, aceste teste pot fi aplicate tuturor femeilor tinere şi nu doar femeilor care sunt considerate a fi expuse unui risc ridicat din cauza istoriei personale sau familiale. Mii de femei au deja BRCA nediagnosticate sau alte mutaţii genetice, care pot duce la cancer. Testele genetice pot fi utilizate pentru a preveni acest lucru şi strategiile de reducere a riscurilor pot fi puse în aplicare pentru femeile care au rezultate pozitive.

AR TREBUI SĂ FIE SCOASE TUBURILE?

Cea mai eficientă strategie de reducere a riscurilor pentru prevenirea cancerului ovarian la femeile cu predispoziţie genetică este eliminarea trompelor şi ovarelor. Această metodă permite reducerea cu 96% a cazurilor. Cu toate acestea, nu este recomandat femeilor cu risc normal, deoarece conservarea ovarelor în timpul menopauzei naturale reduce riscurile asociate cu alte afecţiuni medicale, cum ar fi osteoporoza şi afecţiunile cardiace. În plus, utilizarea metodelor de sterilizare chirurgicală, cum ar fi conectarea trompelor sau chiar îndepărtarea trompelor la sfârşitul vârstei lor de fertilitate, reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a cancerului ovarian.

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Simptomele cancerului ovarian pot fi dificil de detectat şi pot să semene cu alte boli. Unele dintre simptome sunt:

•  Durere în regiunea pelviană sau abdomen

•  Senzaţie de balonare

•  Pierderea apetitului sau senzaţia de saţietate

•  Simptome urinare aparute recente, urinare frecventă

Pacienţii ar trebui să consulte un medic imediat dacă prezintă aceste simptome frecvent şi la un nivel ridicat.

DESPRE CENTRUL MEDICAL ANADOLU

Centrul Medical „Anadolu” a fost înfiinţat şi funcţionează cu sprijinul Spitalului Universitar. J. Hopkins şi aplică tehnologie avansată pentru diagnosticul precoce şi tratamentul cancerului ovarian.

Una dintre metodele inovatoare este terapia targetată. Cu acesta se poate evidenţia efectul asupra celulelor maligne şi nu le afectează pe cele sănătoase. În plus, această metodă de tratament este cea mai puţin toxică şi indispensabilă pentru etapele inoperabile ale bolii.

De asemenea, terapia cu hormoni poate îmbunătăţi semnificativ starea pacientei bolnavă de cancer ovarian. În clinica Anadolu se folosesc progestine sintetice moderne şi anti-estrogeni. În toate etapele tratamentului, medicaţia necesară prescrisă pacientului este monitorizată şi ajustată.

În plus, împreună cu terapia medicamentoasă, clinica efectuează în mod activ operaţii robotice pentru îndepărtarea cancerului ovarian, precum şi tratament non-chirurgical disponibil prin cele mai noi dispozitive de radioterapie. În cazul unei răspândiri grave a unei tumori în cavitatea abdominală, în care tratamentul convenţional este ineficient, medicii Anadolu aplică HIPEC - „chimioterapie calda”. Datorită acestui fapt, specialiştii obţin efectul maxim al tratamentului oncopatologiilor în toate etapele dezvoltării.

De 21 de ani, Spitalul Universitar J. Hopkins ocupă primul loc în clasamentul celor mai bune centre de cancer din Statele Unite.

CONTACT CENTRUL MEDICAL ANADOLU

www.anadolumedicalcenter.ro

Tel: 0799 499 911

.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite