Prof.dr. Alexandru Rafila: Tratamentele naturiste nu pot înlocui vaccinurile

Prof.dr. Alexandru Rafila: Tratamentele naturiste nu pot înlocui vaccinurile

Prof. dr. Alexandru Rafila

Într-un interviu acordat revistei Click!Sănătate, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, a lămurit câteva dintre temerile legate de vaccinare.

Click Sănătate: De ce credeţi că a devenit vaccinarea un subiect controversat?

Alexandru Rafila: Vaccinarea a devenit un subiect controversat, în opinia mea, din mai multe motive. Primul motiv cred că este legat de faptul că majoritatea bolilor prevenibile prin vaccinare au dispărut din peisajul cotidian şi pentru că oamenii, nemaivăzând cazuri de poliomielită, difterie, tetanos, se gândesc că nu este necesar să îşi vaccineze copiii, pentru că aceste boli practic au dispărut. Nu este aşa. Dispariţia acestor boli este condiţionată de menţinerea unui acoperiri vaccinale de 95%, iar scăderea acoperirii vaccinale sub 90% devine îngrijorătoare, pentru că face posibilă reapariţia acestor boli pe care le considerăm dispărute. Al doilea motiv pentru care acoperirea vaccinală a scăzut este legat de o efervescenţă a întoarcerii la principiile naturiste, care sunt foarte bune în multe privinţe, dar nu în prevenirea bolilor infecţioase. Să ne gândim că tratamentele naturiste ce stimulează imunitatea pot înlocui vaccinarea este o eroare. Eu nu neg utilitatea unor astfel de tratamente, dar în niciun caz nu le putem înlocui cu vaccinurile, care şi-au dovedit eficienţa şi care salvează milioane de vieţi în fiecare an, lucru măsurabil în cazul în care comparăm cifrele de azi cu cele de acum 20-30 de ani, şi cu altfel de tratamente sau principii care nu pot decât să îmbunătăţească senzaţia de sănătate, dar nu pot să prevină o boală transmisibilă.

Click Sănătate: Unii părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, de teama posibilelor reacţii adverse. Ce sfaturi aveţi pentru aceşti părinţi?

Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: