Articol publicitar

Noutăţi în tratamentul migrenei. Dr. Patricia Toboc: Tratamentele disponibile sunt eficiente la aproximativ 45% din pacienţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atac de migrenă poate să dureze până la 3 zile şi se manifestă nu doar prin dureri de cap, ci şi prin alte simptome care nu le permit pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile uzuale, a declarat dr. Patricia Toboc, Medic specialist neurologie, în cadrul atelierului Viitorul terapiei, la Conferinţa Naţională MedLife, unde a prezentat noi metode de a trata migrena, boală de care suferă 1 din 7 persoane.

Migrena este o suferinţă reală care are efecte negative asupra calităţii vieţii persoanelor afectate. Un atac de migrenă poate să dureze până la 3 zile şi se manifestă nu doar prin dureri de cap, ci şi prin alte simptome care nu le permit pacienţilor să-şi desfăşoare activităţile uzuale.

În funcţie de frecvenţa atacurilor, migrenele se împart în două categorii: migrenă episodică şi migrenă cronică. Migrena cronică presupune existenţa a pste 15 zile pe lună cu durere de cap iar cel puţin cinci atacuri trebuie să îndeplinească două dintre caracteristicile următoare: sa fie unilaterală, să fie pulsatilă, de intensitate moderata/severă şi să determine evitarea activităţii fizice curente.

Durerile de cap din timpul migrenei se asociază adesea cu greaţa şi vărsăturile dar şi cu sensibilitatea la lumină sau la zgomot. Aproximativ 2 din 3 pacienţi care au migrenă suferă de migrenă cronică.

Recent s-au făcut progrese privind înţelegerea fenomenului migrenei, ceea ce a permis dezvoltarea unor noi linii terapeutice, a spus dr. Patricia Toboc.


Dr. Patricia Toboc, MedlLife

Imagine indisponibilă

"Tratamentul migrenei este unul etapizat. În primul rând, vizăm modificarea stilului de viaţă pe cât posibil. Trebuie să înţelegem împreună cu pacientul ce anume îi declanşează atacurile de migrenă şi trebuie să luam în considerare întreruperea medicaţiei care poate exacerba simptomele în migrenă."

În cazul atacurilor migrenoase, dr. Toboc spune că este obligatoriu un tratament acut, punând accentul pe importanţa administrării medicaţiei la debutul durerii, când intensitatea nu este foarte mare. În cazul în care intensitatea este severă, medicaţia nu mai este eficientă.

"În prima etapă încercăm cu tratament acut nespecific: antiinflamatoare, antialgice, antiemetice. Dacă pacienţii nu răspund la tratamentul nespecific, le recomandăm tratamentul specific, standardul de aur în tratamentul acut al atacului migrenos fiind triptanii. Atunci când este cazul, în a treia etapă de tratament recomandăm un tratament profilactic, preventiv."

Triptanii au fost introduşi în terapia migrenei acum aproximativ 25 de ani, având ca efect restabilirea fluxului sangvin intracranian normal şi diminuarea fenomenelor inflamatorii. "Sunt câteva probleme cu ei, pentru că nu sunt eficienţi la toţi pacienţii, sunt contraindicaţi la pacienţii cu boli vasculare şi în cazul administrării de peste 10 zile pe lună, există riscul de apariţie a cefaleei de abuz medicamentos.", avertizează dr. Toboc.

În ceea ce priveşte noutăţile în tratarea migrenei, Dr. Patricia Toboc a vorbit despre trei clase medicamentoase noi în studiul de fază III, care vizează tratamentul acut, repsectiv Gepanţii, Ditanii şi Lasmidiatani. "Lasmiditanul acţionează ca şi Ditanii tot pe receptorii serotoninergici, nu provoaca vasoconstricţii, iar efectele adverse raportate în acest stadiu al cercetărilor sunt ameţeala, somnolenţa sau parasteziile. Avantajul Gepanţilor ar fi faptul ca nu au efect vasoconstrictor şi ca par siguri la cei cu boli cardiovasculare şi nu s-a observat dezvoltarea cefaleei de abuz medicamentos."



Tratamentele disponibile acum pentru profilaxia migrenei sunt nespecifice şi sunt eficiente la aproximativ 45% dintre pacienţii cărora le sunt recomandate aceste tipuri de terapii.

În 2018 a fost aprobată de catre FDA o nouă clasă terapeutică pentru tratamentul profilactic al migrenei. Această clasă terapeutică poartă denumirea de Anticorpi Monoclonali Anti-CGRP. "În Europa există Anticorpii Monoclonali de CGRP şi înteleg că două molecule sunt şi la noi în curs de aprobare. Avantajele ar fi că sunt specifici, au un timp de înjumătaţire lung, se administrează o dată pe lună sau o dată la trei luni şi sunt bine toleraţi. "

Migrena este o suferinţă frecventă, dizabilitantă, care afectează viaţa persoanelor afectate, dar care din păcate este subdiagnosticată şi subtratată. Noile terapii ar avea capacitatea de a ajuta pacienţii cu aceasta suferinţă. Orice persoană a cărei calitate a vieţii este afectată prin migrenă, poate necesita tratament profilactic în plus faţă de medicaţia folosită pentru tratamentul atacului migrenos acut.

Conferinţa Naţionala MedLife este cel mai important eveniment dedicat medicilor, organizat de liderul medicinei private din România. Având ca temă “Sistem, medic, pacient. Perspective 2025”, ediţia din acest an a fost un prilej de a aduce pe aceeaşi scenă reprezentanţi ai sistemelor de sănătate publice şi private, medici români şi medici din afara ţării, antropologi şi specialişti în tehnologie, care au discutat despre schimbările aşteptate în următorii ani.

Imagine indisponibilă
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite