Ministerul Sănătăţii: Recomandări privind vaccinarea anti-COVID a persoanelor care iau tratament anticoagulant

Ministerul Sănătăţii: Recomandări privind vaccinarea anti-COVID a persoanelor care iau tratament anticoagulant

În funcţie de medicamentele pe care le iau pacienţii, MS oferă o serie de recomandări Foto: Arhivă

Ministerul Sănătăţii a precizat, vineri, că pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19. Tododată, Ministerul a transmis şi o serie de precizări privind  vaccinarea anti-COVID a acestei categorii de persoane.

„Da, pacienţii care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19” se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Totodată, în funcţie de medicamentele pe care le iau pacienţii, MS oferă următoarele recomandări:

Pacienţilor aflaţi sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranţă şi nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant. 

Iar pacienţilor cu proteze metalice mitrale şi aortice trebuie să-şi dozeze INR-ul înainte de vaccinare. Totodată în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant

De asemenea, pacienţilor aflaţi sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a omite nicio doză de anticoagulant. 

Totodată pacienţilor aflaţi sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranţă. Ca măsură de precauţie suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant. 

Pacienţii în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicaţiei şi nu trebuie să întrerupă medicaţia. 

MS recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subţiri). 

De asemenea este recomandată menţinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. 

În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant. 

Potrivit sursei citate, informaţiile sunt validate de Prof. Univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, preşedinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările