Ministerul Sănătăţii, despre consumul de alcool înainte şi după vaccinare: Dacă beţi 1-3 unităţi de alcool, nu amânaţi şi mergeţi să vă vaccinaţi

Ministerul Sănătăţii, despre consumul de alcool înainte şi după vaccinare: Dacă beţi 1-3 unităţi de alcool, nu amânaţi şi mergeţi să vă vaccinaţi

Ministerul Sănătăţii a oferit astăzi răspunsuri pe pagina sa de Facebook la mai multe întrebări ale populaţiei cu privirea la vaccinarea împotriva COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre lucrurile pe care Ministerul Sănătăţii a ţinut să le clarifice se referă şi consumul de alcool înainte şi după vaccinarea cu unul dintre serurile anti-COVID. Astfel, în postare se precizează că este recomandată evitarea consumului de băuturi alcoolice cu 48 de ore înainte de vaccinare, mai ales în cantităţi mari, deoarece alcoolul slăbeşte sistemul imunitar. Totuşi, dacă aţi băut „1-3 unităţi de alcool”, Ministerul Sănătăţii recomandă să nu amânaţi vaccinul.

O recomandare similară este făcută şi pentru perioada ulterioară vaccinării: persoanele vaccinate ar trebui să evite consumul de alcool pe o perioadă de două săptămâni de la vaccinare.

Alte precizări ale Ministerului Sănătăţii

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?

- Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă înainte să vă vaccinaţi.

- Se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deşi nu există studii care să arate cum alcoolul interacţionează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să beţi 1-3 unităţi de alcool, este bine să nu amânaţi şi să mergeţi să vă vaccinaţi conform programării.

- Dormiţi bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor şi liniştit ajută sistemul imunitar.

- Nu este recomandat să luaţi paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului.

- Pacienţii care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?

- Puteţi să mâncaţi şi să beţi apă după ce v-aţi vaccinat.

- Deşi nu este contraindicat, pentru o eficienţă cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitaţi consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantităţi excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

- În cazul în care vă doare braţul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicaţi un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciţii cu braţul ajută la ameliorarea durerii.

- Dacă aveţi stare febrilă, beţi multe lichide.

- Puteţi lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariţie a unei stări febrile şi / sau dureri de cap.

- Contactaţi doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?

- Da, după vaccinare vă puteţi întoarce la lucru atâta timp cât vă simţiţi bine. Dacă vă doare tare braţul în care vi s-a făcut injecţia, puteţi întâmpina dificultăţi în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simţiţi foarte obosit, este recomandat să evitaţi să conduceţi. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările