Greaţa după masă poate anunţa probleme digestive, tumori pancreatice şi afecţiuni renale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
greata

Greaţa după masă poate avea numeroase cauze şi nu doar digestive. Vorbim de intoleranţe la anumite alimente, „bilă leneşă“, dar şi de probleme la rinichi sau tumori pancreatice. Dacă greaţa e însoţită de vărsături şi transpiraţie abundentă, poate fi vorba de o urgenţă medicală: presiune intracerebrală.

Suntem bombardaţi de reclame la pastile care promit să alunge senzaţia de greaţă, ohttps://smartliving.ro/simptome-hernie-inghinala-cum-se-trateaza-cel-mai-bine/ricât am mânca. Dar astfel de promisiuni sunt chiar nocive. Ideal este să ajungi la medic în cazul în care greaţa apare zilnic după masă.

Dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie, precizează că greaţa poate fi şi semnul unei probleme la rinichi, nu doar al unei tulburări digestive

Greaţa este un simptom, şi nu un semn de boală, adică este ceva perceput subiectiv, nu se poate obiectiva. Un om care simte greaţă poate fi înţeles cu simpatie şi empatie de cei din jur. Dar nimeni din anturajul său nu poate reproduce senzaţia lui de greaţă, din punct de vedere senzorial şi cantitativ“, explică dr. Ana Maria Bucur, medic primar medicină de familie cu competenţă în ecografie, homeopatie şi fitoterapie.

Mâncatul cu poftă, una dintre cauze

Dacă greaţa după masă apare episodic şi nu se repetă în fiecare zi, cel mai probabil, de vină este modul în care am mâncat. Mai exact, mâncatul mai lacom, mai mult decât aveam de fapt nevoie este adesea urmat de o senzaţie de preaplin şi greaţă.

Uneori nici nu e nevoie de multă mâncare, dacă masa în sine este mai săţioasă, gen aperitive de slană şi afumături.

Greaţa după masă: intoleranţă la afumături

„Chiar «tăiate» cu o ţuică bună, afumăturile sunt cam indigeste pentru unele persoane. Iar greaţa le dă de ştire să nu repete prea des sau prea curând aceste alimente grase. Ar putea fi vorba de o simplă, dar neplăcută, intoleranţă la «gudroanele» ce dau gustul specific de afumat, iar unii cred că au toxiinfecţie alimentară“, precizează dr. Ana Maria Bucur.

Unii oameni sunt atraşi de preparatele afumate: miros bine, au gust bun, dar cum le mănâncă, se simt rău. Au regurgitaţii, greaţă, o stare de indispoziţie, o silă „să nu le mai văd“ sau chiar prezintă vărsături.

Este, practic, o inofensivă intoleranţă la acest tip de preparate.

Atunci când senzaţia de greaţă se repetă după fiecare masă, medicul de familie Ana Maria Bucur recomandă un consult de specialitate. Ar putea fi nevoie de anumite investigaţii.

„Poate persoana în cauză are o problemă cu colecistul, fierea, cum i se spune popular. Atunci o ecografie abdominală va putea evidenţia o litiază biliară, o hipotonie (fiere leneşă) sau o dischinezie colecistică“, atrage atenţia medicul.

Greaţa după masă. Microlitiaza renală, una dintre cauze

O cauză adesea omisă a apariţiei stării de greaţă după masă este o problemă la nivelul rinichilor. O microlitiază renală sau urinară, adică apariţia de nisip în aparatul urinar, poate provoca, printre altele, şi manifestări digestive.

O ecografie abdominală totală clarifică situaţia. Se recomandă, eventual, şi un sumar de urină, pentru a depista compoziţia nisipului eliminat.

Paraziţi sau tumoră de pancreas

Paraziţii intestinali pot fi o altă cauză a senzaţiei de greaţă după masă. „În acest caz, apar şi alte simptome: perturbarea apetitului, piele palidă, cearcăne, prurit al nasului “, completează medicul de familie.

E obligatorie evidenţierea tipului de parazit, prin examenul coproparazitologic, deoarece tratamentul este diferenţiat şi, desigur, individualizat pe categoria de vârstă.

Există şi posibile cauze mai grave ale senzaţiei de greaţă, potrivit medicului de familie Ana Maria Bucur. De exemplu, persoana în cauză ar putea avea o compresiune mecanică pe stomac şi colecist, iar la ecografie se observă un chist hidatic hepatic sau de cap de pancreas ori o tumoră localizată în epigastru (zona abdomenului central de sub coaste). Analizele în această situaţie sunt mai complexe şi medicul le va recomanda diferenţiat.

În cazul unei posibile hernii hiatale, odată cu alimentele îmbibate în sucul gastric acid ce se întorc spre esofagul terminal, apare şi senzaţia de greaţă.

Tratamentul este mai complex, conform medicului, investigaţiile sunt mai laborioase, de tip endoscopic. Totuşi, există şi o soluţie cu rezultat miraculos: să bem o ceşcuţă de apă în care s-a dizolvat un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite