După cât timp apar simptomele unei sarcini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele de sarcină noi pot detecta prezenţa sarcinii chiar din primele zile de întârziere a menstruaţiei. Dacă pe test apar două liniuţe, felicitări, eşti însarcinată! FOTO Shutterstock
Testele de sarcină noi pot detecta prezenţa sarcinii chiar din primele zile de întârziere a menstruaţiei. Dacă pe test apar două liniuţe, felicitări, eşti însarcinată! FOTO Shutterstock

După cât timp apar simptomele unei sarcini? O întrebare care le frâmântă pe femeile care au aflat că abia au rămas însărcinate, pe cele care îşi doresc să devină mame, dar şi pe cele care avut un contact sexual neprotejat şi sunt îngrijorate că ar putea rămâne gravide. Există unele semne precoce care pot indica prezenţa unei sarcini.

Dacă femeia are un contact sexual neprotejat în perioada ovulaţiei, probabilitatea ca ea să rămână gravidă este foarte mare. Ovulaţia este ciclică şi, dacă nu există o sarcină, aceasta are loc, în cele mai multe cazuri, o dată la 28 de zile. Mai exact, în a 14-a zi a ciclului menstrual, iar două săptămâni mai târziu este urmată de menstruaţie. 

E important de ştiut că deşi ovulul eliberat de ovar este viabil doar 12-24 de ore, spermatozoizii sunt mai rezistenţi, ei supravieţuind în colul uterin timp de 3-5 zile. De aceea, în general perioada fertilă debutează cu 4 zile înaintea ovulaţiei şi ia sfârşit la 2 zile după aceasta.

Dacă în acest interval un spermatozoid reuşeşte să fecundeze ovulul, o sarcină e pe cale să apară. Până atunci însă, ovulul fecundat, denumit zigot, călătoreşte dinspre trompele uterine spre uter, calatorie care va ţine 3 - 7 zile, timp în care se va divide în 16 celule identice. Odată ajuns la nivelul uterului, el va lua numele de morulă, iar în zilele următoare se va prinde de mucoasa uterină, devenind blastocit.

După momentul „împlantării“ blastocistului, unele femei pot observa apariţia unei sângerari sau a unei secreţii vaginale maronii, pe care o pot confunda cu ciclul menstrual normal, deşi aceasta este mai redusă cantitativ şi nu are aceleaşi caracteristici. De fapt, sângerarea aceasta poate fi unul dintre primele semne de sarcină, adesea numită impropriu „menstruaţie peste sarcină“.

În cazul altor femei, corpul poate reacţiona prin alte simptome specifice, care pot însă varia în intensitate, frecvenţă şi durată.

După cât timp apar simptomele unei sarcini:

Sânii măriţi şi întăriţi

Sânii pot fi primii vestitori ai unei sarcini. Schimbările hormonale din primele două săptămâni de la concepţie, deci chiar înainte de data următorului ciclu menstrual, vor determina o congestionare accentuată a sânilor, aceştia devenind mai „plini“ şi mai sensibili la atingere decât sunt în mod normal, acesta fiind unul dintre primele simptome ale sarcinii. 

Oboseala şi somnolenţa

Starea de oboseală şi slăbiciune este o altă modalitate prin care corpul semnalează prezenţa sarcinii. Imediat ce o femeie rămâne gravidă, metabolismul trece la alt nivel, pentru a putea suţine atât corpul ei, cât şi pe cel al copilului în formare. Asta implică foarte multă energie. Mai mult decât atât, nivelul ridicat de progesteron necesar din primele clipe ale sarcinii are efect sedativ.

Balonarea şi/sau constipaţia

Modificările hormonale pot determina apariţia unui disconfort abdominal accentuat, manifestat prin balonare şi constipaţie. Acestea sunt două simptome frecvent semnalate de femeile gravide în primul trimestru de saricină. Cauza e dată tot de creşterea progesteronului care face ca alimentele să treacă mai lent prin tubul digestiv.

Creşterea temperaturii bazale

Un alt mod de detectare a sarcinii este măsurarea temperaturii bazale. În mod normal, o temperatură mai mare este semn de ovulaţie, dar şi de posibilă sarcină, dacă a trecut de ceva timp perioada ovulaţiei.

Durerile de cap

La începutul sarcinii, creşterea volumului de sânge programată de schimbările hormonale duce la frecvente dureri de cap.

Aversiune sau apetenţă pentru unele alimente

Schimbările hormonale dramatice care însoţesc evoluţia sarcinii vor determina inclusiv modificarea gusturilor alimentare. Astfel, unele femei se pot surpinde strâmbând din nas, brusc, la unele mâncăruri cu care altă dată nu aveau nicio problemă. Multe spun că simt nevoia de a mânca mai multe proteine, altele că le trage în mod deosebit către fructe şi legume.

Urinarea frecventă

Cam la o săptămână de la concepţie, majoritatea femeilor încep s meargă mai des la toaletă. Vor urina des, dar puţin. Aceasta se întâmplă deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. Drept urmare, vezica se irită şi apare nevoia de micţiune chiar şi la cele mai mici cantităţi de urină acumulată.

Întârziera ciclului menstrual

Absenţa menstruaţiei este de departe cel mai elocvent simptom al sarcinii. În cazul în care concepţia a avut loc, următoare menstruaţie nu ar trebui să apară. Există totuşi unele sângerări, care pot fi considerate a fi menstruaţie. Ele pot fi cauzate de implantarea sarcinii sau de evacuarea ei. E important să se reţină că foarte multe sarcini dispar, înainte să înceapa propriu-zis, printr-o sângerare uşor de confundat cu menstruaţia. Datele medicale arată că circa 25% din sarcini ajung să se concretizeze în naşterea unui copil.

Pentru o femeie cu menstruaţie normală, un semn clar de sarcină este întârzierea acesteia cu mai mult de cinci zile, o săptămână. Un test de sarcină sau un test de sânge, Bhcg, va confirma prezenţa unei sarcini, validată ulterior prin ecografie la medicul specialist. Greţurile matinale, un simptom cunoscut al sarcinii, apare de regulă mai târziu, cam după 8 săptămâni de sarcină la cele mai multe dintre femei“, a preizat Dr. Andreas Vythoulkas, speciasist obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate.

Prin urmare, atunci când există suspiciunea prezenţei unei sarcini, cel mai bine e să fie cumpărat un test de sarcină. Testele de sarcină noi pot detecta prezenţa sarcinii chiar din primele zile de întârziere a menstruaţiei. Dacă pe test apar două liniuţe, felicitări, eşti însarcinată!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite