Cum foloseşti şi refoloseşti corect masca împotriva COVID-19? Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un ghid de utilizare

Cum foloseşti şi refoloseşti corect masca împotriva COVID-19? Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un ghid de utilizare

CDC sugerează chiar utilizarea eşarfei obişnuite

Medicul recomandă purtarea unei măşti, nu a vorbit doar de măştile chirurgicale de hârtie, pentru a preveni infecţia cu SARS-CoV-2. Cu partea albă spre interior sau cu partea colorată? Medicul a explicat totul în ghid.

Purtarea unei măşti este cea mai eficientă metodă de a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, pentru că nu permite picăturilor să ajungă la nivelul căilor respiratorii superioare. Dacă eşti în posesia măştii de tip chirurgical, iată cum o fixezi, o porţi, dar şi cum o poţi reutiliza împotriva infectării cu noul coronavirus. Descoperă mai jos sfaturile oferite de medicul Tudor Ciuhodaru:

“Fixare:

1. Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.

2. Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Aceasta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!

3. Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.

4. Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.

5. Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.

6. Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

Cât timp purtaţi masca:

1. Rămâne valabilă regula de a nu duce mâna la faţă.

2. Dacă vă mănâncă nasul sau gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin mască, vă puteţi scărpina.

3. Dacă situaţia impune acces temporar la gură - pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.

4. Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.

5. (!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

Cum o reutilizăm:

1. Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.

2. Dacă este o mască textilă o puneţi direct în chiuvetă, la spălat.

Citeşte continuarea aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: