COVID-19. Pneumologul Florin Mihălţan: Ce să ştie astmaticii care iau tratament inhalator şi fumătorii cu tuse veche

COVID-19. Pneumologul Florin Mihălţan: Ce să ştie astmaticii care iau tratament inhalator şi fumătorii cu tuse veche

Astmaticii să-şi ia nişte precauţii suplimentare

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, spune că în categoria grupurilor de risc pentru infecţia cu virusul COVID-19 nu sunt doar astmaticii, cardiacii, hipertensivii, cei care au probleme cu greutatea în exces. Pe lista categoriilor cu potenţial crescut de îmbolnăvire sunt şi fumătorii.

În cadul unui webminar susţinut de Metabolic Balance Romania, specialistul a vorbit şi despre ce au de făcut bolnavii de astm care urmează corticoterapie inhalatorie sau orală, dar şi despre tusea fumătorului, o adevărată capcană care maschează stadiul initial al infecţiei cu SARS-CoV-2.

<<Astmaticul să nu întrerupă terapia>>

Şeful secţiei Pneumologie III în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a recomandat astmaticilor, în perioada în care au acest risc crescut să ţină cont de distanţarea socială şi "să-şi ia nişte precauţii suplimentare, inclusiv în sânul familiei, pentru că, într-adevăr, există un risc suplimentar faţă de un individ sănătos, fără boli respiratorii, de a se infecta cu virusul COVID-19”. Specialistul a atras atenţia celor vizaţi să nu îşi întrerupă terapia, ci să aibă controlul bolii, aşa cum făceau înainte, în mod tradiţional.

Obligativitatea reînnoirii reţetelor la 3-6 luni

În privinţa obligativităţii reînnoirii reţetelor, profesorul Mihălţan spune că “unii dintre medicii de familie încă doresc să trimită pacienţii la specialist. Probabil că nu sunt familiarizaţi cu ordinul care a fost emis şi care spune că toate aceste reţete pot fi prelungite de medicul de familie, fără a mai ajunge la specialist. Este important ca pacienţii să îşi reducă drumurile la doctor şi, pe de altă parte să nu îşi întrerupă tratamentul, chiar dacă este bazat pe cortizon inhalator”.

Infecţia cu COVID-19 şi capcana fumătorului

Citeşte continuarea aici

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: