Permis şi interzis în afecţiunile renale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Permis şi interzis în afecţiunile renale
Permis şi interzis în afecţiunile renale

Atunci când rinichii nu mai reuşesc să filtreze şi să elimine toate toxinele din sânge, măsura cea mai la îndemână este adoptarea unei diete corecte. Astfel, poate fi evitată insuficienţa renală.

Mai puţină sare

Pentru a limita consumul de sare, persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor trebuie să evite brânza sărată, murăturile, afumăturile şi mezelurile. Excesul de sare poate produce umflarea picioarelor (edeme), deoarece sarea contribuie la retenţia apei în organism. Edemele apar în afecţiuni grave renale, hepatice sau cardiace. Hrana poate fi făcută mai gustoasă înlocuind  sarea cu suc de lămâie sau cu condimente precum mărar, leuştean, busuioc, mentă, tarhon ori chimen. 

Prudenţă în alegerea proteinelor

Sănătatea rinichilor este condiţionată de aportul de proteine. De multe ori, medicii recomandă limitarea nivelului de proteine aduse prin alimentaţie. Acestea nu trebuie însă excluse din dietă. Sunt de preferat proteinele de calitate, cum ar fi cele din carnea de pui, din peşte şi din carnea slabă de vită. De asemenea, surse importante de proteine de calitate sunt lactatele, cerealele şi leguminoasele (soia, mazărea, lintea).

Prudenţă

Alimentele semipreparate şi cele de tip fast-food conţin cantităţi crescute de sare.

Limitează consumul de  lichide

image

În afecţiunile renale, se recomandă un consum zilnic de 1,4 litri de lichide. Atenţie, în această cantitate sunt incluse şi supele, şi ceaiurile. De asemenea, tot în cei 1,4 l de lichide trebuie să fie incluse şi fructele şi legumele care conţin cantităţi însemnate de apă: perele, merele, pepenele verde, citricele şi  dovleceii. În bolile de rinichi, un consum mare de lichide într-un interval scurt de timp  poate  să producă şocuri renale şi să agraveze starea de sănătate a bolnavului.    

Atenţie la aportul de fosfor!

Persoanele care suferă de insuficienţă renală trebuie să includă în alimentaţie şi fosforul. Acest mineral se găseşte în drojdia de bere, tărâţe, porumb, usturoi, ouă, cereale integrale şi în somon. Dar atenţie, excesul de fosfor duce la declanşarea unei carenţe de calciu care, în timp, poate afecta structura oaselor.

Şi potasiul trebuie monitorizat

image

Nivelul potasiului trebuie urmărit cu maximă atenţie în situaţiile când rinichii nu mai funcţionează normal, spun specialiştii. De aceea, aportul de potasiu trebuie individualizat pentru fiecare persoană în parte. Cantităţi mari de potasiu se găsesc în caise, avocado, fasole albă, dovleac, drojdie de bere, orez brun, stafide, spanac, struguri, citrice, cartofi şi în cereale. În cazul bolnavilor renali, supradoza de potasiu agravează afecţiunea şi poate fi chiar fatală.

Astfel, dacă pentru cele mai multe persoane, necesarul de potasiu este de 2.000 mg pe zi, pentru cele cu afecţiuni renale, acesta scade până la 800 mg zilnic. În schimb, o cantitate scăzută de potasiu în organism poate fi un factor semnificativ în apariţia hipertensiunii arteriale.

În insuficienţa renală trebuie evitate alimentele bogate în potasiu: piersici, avocado, banane, pepene galben, mango, portocale, prune şi stafide.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

În cazul persoanelor cu afecţiuni renale, este indicat un regim hiposodic (sărac în sare), hipoproteic (sărac în proteine), sărac în albumine şi în lipide. Alimentele interzise în problemele renale sunt: carnea conservată, sărată şi afumată, mezelurile, grăsimile animale, brânzeturile sărate şi condimentele iritante.

Legumele şi fructele cu un conţinut bogat de apă trebuie să constituie hrana de bază, ţinând cont de cantitatea crescută de uree la unele persoane cu afecţiuni renale. Printre alimentele recomandate, se numără ţelina fiartă, salata din frunze de păpădie, zeama de orz cu suc de lămâie şi salata verde asezonată cu pătrunjel.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite