De ce vrea PNL amânarea alegerilor prezidențiale
0PNL schimbă, din nou, săptămâna și calendarul pentru alegerile prezidențiale. După ultimele sondaje care îl plasează pe președintele PNL, Nicolae Ciuca, pe locul patru în intenția de vot pentru primul fotoliu în stat, liberalii împing un scenariu pentru alegeri în luna noiembrie. Catalin Predoiu, Ministrul de Interne, mai are câteva zile la dispoziție pentru a veni cu propunerea de date finale pentru următoarea rundă de alegeri.
După ce săptămâna trecută au propus, în cadrul ședinței coaliției de guvernare, un calendar pentru alegerile prezidențiale în care turul I să aibă loc la 29 septembrie, respectiv turul II la 13 octombrie, acum liberalii vin cu noi propuneri. PNL vrea alegeri prezidențiale în noiembrie sau chiar decembrie. Toate aceste scenarii, pentru ca Nicolae Ciucă și Lucian Bode să nu piardă scaunul de la șefia partidului.
Liderii PNL par să evite cea mai importantă competiție electorală: alegerile prezidențiale. În cadrul coaliției de guvernare au venit cu două noi propuneri pentru data alegerilor pentru șeful statului: 27 septembrie (tur I) - 10 octombrie (tur II), 10 noiembrie (tur I) - 24 noiembrie (tur II) sau 24 noiembrie (tur I) - 8 decembrie (tur II). Ultimul scenariul ar însemna o nouă comasare a turul II cu alegerile parlamentare.
Practic, liberalii propun orice altă variantă față de cea care stabilită în luna martie, adică alegerile prezidențiale în luna septembrie.
Ciucă și Bode, pas cu pas spre debarcare
Liderii PNL au folosit aceleași pretexte pentru amânarea alegerilor ca săptămâna trecută - vacanța de vară, începutul școlii etc. Scenariul în care Nicolae Ciucă nu intra în turul II ar însemna un eșec pentru PNL, mai ales în condițiile în care sunt sondaje care îl plasează pe Ciucă pe locul 4, după Marcel Ciolacu (PSD), Mircea Geoană (independent) și George Simion (AUR).
În cazul pierderii alegerilor, liderii PNL din teritoriu ar aplica imediat planul de debarcare a lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode din fruntea partidului. Ilie Bolojan, cel mai votat ales local și în prezent președintele CJ Bihor, se pregătește să preia partidul, spun surse politice citate de Antena 3 CNN. Ilie Bolojan ar avea suficientă susținere din interiorul partidului pentru a fi noul șef al PNL, însă nu ar avea niciodată acordul lui Klaus Iohannis, cu care se află într-un conflict de mai mulți ani.
PSD, ultimatum pentru PNL
O nouă ședință a coaliției pe această temă va avea loc vineri. Tot atunci, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, are termenul final pentru a veni cu Hotărârea de Guvern de stabilire a datei alegerilor.
”PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
PSD menține deci calendarul inițial, stabilit de liderii PSD și PNL în luna martie, în care alegerile prezidențiale erau organizate în luna septembrie. Singura concesie pe care social-democrații o fac, este devansarea cu două săptămâni a calendarului, astfel încât campania electorală să se desfășoare în luna septembrie și nu în august, luna concediilor, așa cum susțin liberalii.