Ziua măcelului în PSD. Cine sunt liderii  pe care Dragnea vrea să-i mazilească. Ce strategie au „puciştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea ar vrea să excludă din partid câţiva „pucişti“ şi, în plus, să-i schimbe pe alţi lideri de filiale pe care îi bănuieşte de trădare. În schimb, Paul Stănescu şi Gabriela Firea l-au ameninţat pe Dragnea că, în cazul unor sancţiuni, vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei, deci Viorica Dăncilă, protejata sa, va pica. „Adevărul“ vă prezintă jocurile de culise din PSD înaintea şedinţei decisive de luni.

Comitetul Executiv (CEX) al PSD se va reuni luni pentru a tranşa soarta celor care i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea. Nu va fi dezbătută şi remanierea guvernamentală, schimbarea miniştrilor urmând să fie decisă într-un CEX separat, peste câteva zile.

Cum se poziţionează cele două tabere la şedinţa de azi? Liviu Dragnea ar vrea să supună la vot mazilirea mai multor lideri care s-au răsculat împotriva sa. Primul vizat e Marian Neacşu, secretarul general al PSD, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea până luna trecută, când a trecut de partea lui Paul Stănescu. Surse politice susţin că „dezertarea“ lui Neacşu a fost total surprinzătoare pentru liderul PSD, care îl considera mâna sa dreaptă. Cum a ajuns Neacşu să se dezică de Dragnea? „Marian a cerut garanţia că o persoană foarte apropiată de el, o doamnă, va primi un loc eligibil la alegerile europarlamentare. Dragnea a spus «mai vedem», Neacşu s-a enervat şi a întors armele“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. În replică, Dragnea vrea să ceară excluderea lui Neacşu din partid şi să-l instaleze pe Codrin Ştefănescu, cel care, la Congresul PSD, a pierdut funcţia de secretar general chiar în faţa lui Neacşu. 

De asemenea, pe lista excluderilor se mai numără şi Adrian Ţuţuianu, pe motiv că a adus prejudicii de imagine partidului, după ce televiziunea RTV, apropiată de Dragnea, a publicat mai multe stenograme în care Ţuţuianu spunea că „PSD este un partid de maimuţe“ pentru că îl urmează orbeşte pe Dragnea. Însă fostul ministru al Apărării are susţinere puternică în filiala pe care o conduce: Dâmboviţa. Mai mulţi primari au anunţat că vor demisiona din partid dacă Ţuţuianu va fi mazilit. Dragnea ar vrea ca organizaţia Dâmboviţa să fie preluată de Rovana Plumb, aflată într-un conflict mocnit cu Ţuţuianu pe plan local.

Liderul PSD plănuieşte şi sancţionarea Gabrielei Firea, însă nu cu excluderea, ci cu retragerea sprijinului politic. „Firea poate să rămână primar, că oricum nu mai are majoritate, va fi primar de paie. Deci Dragnea nu vrea să o dea afară din partid, ci vrea să o schimbe din fruntea filialei Bucureşti, extrem de importantă în partid. Dragnea insistă pe lângă Ecaterina Andronescu. Dacă doamna Cati refuză, a doua variantă e Daniel Florea, primarul Sectorului 5“, susţin sursele citate.

Odă conducătorului iubit
Pe lângă „pucişti“, mai sunt şi câţiva lideri de filiale pe care Dragnea îi bănuieşte de trădare. Spre exemplu, Ion Mocioalcă, şeful organizaţiei Caraş-Severin, pe care liderul PSD vrea să-l înlocuiască cu tânăra deputată Luminiţa Jivan, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. „Dragnea şi Mocioalcă s-au înjurat la Parlament zilele trecute. Nu mai e loc de împăcare. Mocioalcă are susţinere pe plan local, nu cred că poate fi dat la o parte“, crede unul dintre vicepreşedinţii partidului. Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, i-a contactat pe mai mulţi primari şi consilieri locali din Caraş , spunându-le că Luminţa Jivan va fi noua şefă a organizaţiei. „În momentul în care PRM încearcă să rezolve problemele din PSD Caraş-Severin, chiar mi se pare prea mult“, a răspuns Ion Mocioalcă, potrivit presei locale, aluzie la faptul că Ştefănescu a trecut şi prin partidul lui Vadim Tudor.

Şi Aladin Georgescu din Mehedinţi e pe făraş. Liviu Dragnea insistă ca deputatul PSD Alina Teiş să preia organizaţia. Teiş i-a transmis un omagiu şefului său de partid, cu ocazia zilei de naştere, exact ca în Epoca de Aur. „Să nu vă lăsaţi înfrânt niciodată, pentru că Dumnezeu vă deschide în fiecare zi, noi căi pline de lumină! De un an,de când sunt în Parlament,cuvintele şi sfaturile dumneavoastră mi-au înflorit sufletul! “, a fost mesajul Alinei Teiş pentru şeful său de partid.

Horia Nasra, liderul organizaţiei Cluj, este şi el pe lista neagră, deşi nu i-a ieşit din cuvânt lui Liviu Dragnea. Cu ce a greşit? „Dragnea îl bănuieşte că s-a apropiat de grupul de la Cluj, în special de Ioan Rus, unul dintre apropiaţii lui Ponta“, susţin surse din PSD.

Arma puciştilor: moţiunea de cenzură
Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu i-au transmis lui Liviu Dragnea că, în cazul în care vreunul dintre semnatarii scrisorii de protest va primi vreo sancţiune, oricât de mică, vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Vioricăi Dăncilă, la finalul lunii noiembrie. Şi nu doar ei, ci şi parlamentarii din organizaţiile pe care le controlează. „Vorbim aici de cele mai prolifice filiale, care au scos senatori şi deputaţi foarte mulţi. Puciştii susţin că au de partea lor 50 de parlamentari. Chiar au făcut o listă cu nume“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.

Aşadar, Dragnea e pus în faţa unei situaţii fără precedent: dacă se încăpăţânează să impună sancţiuni în CEX-ul de luni, contribuie, de fapt, la trântirea Guvernului Dăncilă. Guvernul său. Deci va prefera să pună batista pe ţambal? „Orice variantă e posibilă, mai ales că Dragnea e cu nervii la pământ. Dincolo de altercaţia cu jurnaliştii şi cu Marcel Ciolacu au mai fost şi alte momente tensionate zilele trecute la Parlament. Spre exemplu, Dragnea s-a întâlnit vineri cu o delegaţie de parlamentari social-democraţi din Germania, care au venit la Bucureşti să vorbească mai mult despre campania pentru europarlamentare decât despre legile Justiţiei. Dar Dragnea, încă din startul întâlnirii,  a scos nervos o foaie şi a început să deseneze tot felul de scheme: statul paralel- SRI- Justiţie – condamnări. Şi a explicat nervos cum a ajuns el să fie condamnat pe nedrept. Nemţii, care veniseră la Bucureşti pentru o întâlnire amicală, s-au blocat pur şi simplu“, explică surse din PSD pentru „Adevărul“.

CEX cu gândul la valiza de informaţii
Tensiunea din şedinţa PSD va fi cu atât mai mare cu cât portalul de investigaţii RISE Project a anunţat, pe Facebook, că „o valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui“. RISE anunţă o serie de dezvăluiri şi face o trecere în revistă a informaţiilor în posesia cărora a intrat.

Valiza conţine: un hard negru în care a fost salvat tot conţinutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum, mii de facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuşi, rapoarte de audit, tabele contabile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite