Zi istorică. Pensiile speciale au fost tăiate. Un singur vot împotrivă. Se aplică şi pentru militari, poliţişti, magistraţi, aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban

PSD şi PNL s-au înţeles pe un proiect legislativ privind impozitarea drastică a pensiilor speciale. Potrivit legii, pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile de peste 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%. Impozitul se va aplica pentru toate categoriile de pensionari speciali, chiar şi pentru magistraţi, poliţişti, militari şi parlamentari. Proiectul merge la promulgare.

UPDATE Proiectul a fost adoptat: 307 voturi pentru, doar un vot împotrivă. Legea se aplică tuturor pensionarilor speciali: judecători, procurori, parlamentari, diplomaţi, aviatori, poliţişti, militari şi foşti şefi ai statului.

Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivităţii şi încă 2.000 de lei ca pensie specială, va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.000 de lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. 

Florin Roman (PNL): E o zi istorică. Parlamentul a făcut ceea ce au vrut cei care ne-au trimis aici. Liderii de grup PSD şi PNL ne-am asumat acest amendament. Ne gândim la dreptate socială, la contributivitate. Am respectat decizia CCR. 

UPDATE Urmează votul final. 

UPDATE Alfred Simonis (PSD): Avem o lege constituţională care elimină toate pensiile speciale din România. 

UPDATE Petru Movilă (PMP): PMP a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Împreună s-a ajuns la această decizie ca pensiile speciale să fie impozitate. Poate odată cu această decizie se pune capăt şi populismului. 

UPDATE Victor Ponta (ProRomânia): În ianuarie explicam că singura soluţie corectă e impozitarea, o soluţie progresivă. E decizia corectă dpdv constituţional. Se elimină nedreptăţile. E o soluţie de stânga şi mă bucur că PNL şi USR au susţinut-o. 

UPDATE Florin Roman (PNL): Azi trăim o nouă miercuri albă în Parlament, care ascultă ce vrea poporul. Sunt foarte mulţi judecători, procurori şi şefi din poliţie care sunt supăraţi. Dar se face dreptate. Formula propusă azi afectează şefimea, unde pensiile erau nesimţite. Un fost comandat care a făcut reprsiune stă cu 75.000 de lei pensie. Am făcut ce trebuie pentru români.  

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu (PSD): Acest proiect a trecut în unanimitate. Toate partidele au căzut de acord că e necesară impozitarea pensiilor speciale: fucţionarii şi judecători de la CCR, judecători sau procurori, grefieri, parlamentari, diplomaţi, aviaţie, poliţişti, militari şi foştii şefi ai statului. Nu mai există vreo categorie de pensie specială care să nu fie impozitată. Legea este constituţională. 

UPDATE Claudiu Năsui (USR): E bine că facem acest prioect, dar ideal era să nu-l facem pe genunchi. Pensiile speciale sunt furt. Cei care le-au luat au avut suficientă influenţă în PSD şi PNL care să atragă aceste pensii. E bine că renunţăm la acest sistem ruşinos de pensii. 

UPDATE Ora 13.00. A început şedinţa plenului. 

UPDATE Proiectul de lege a trecut de Comisia de buget-finanţe. Urmează votul final în Camera Deputaţilor. Vor fi impozitate doar pensiile speciale, nu şi cele pe bază de contributivitate. Decizia vine ca urmare a solicitării deputatului USR Claudiu Năsui. În primă fază, PSD şi-ar fi dorit să impoziteze toate pensiile, decizie care ar fi fost neconstituţională. Astfel, în forma ieşită de la comisie, pensiile speciale cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%. 

Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivităţii şi încă 2.000 de lei ca pensie specială, va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.000 de lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei.

În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. 

***

Legea este dezbătută miercuri dimineaţă în Comisia de buget-finanţe şi va intra tot azi la vot final. Proiectul a fost iniţiat anul trecut de senatorul PSD Liviu Pop, dar va suferi modificări radicale.

”Am promis, am făcut: GATA cu toţi <<specialii >> din România! PSD va vota astăzi impozitarea cu 85% a tuturor pensiilor nesimţite! Pentru Guvern: acum dublaţi alocaţiile copiilor, lăsaţi tunurile pentru clientela politică!”, a scris Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, pe Facebook. 

”Vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale”, a spus şi liderul deputaţilor PNL Florin Roman. 

”Sper ca asta să fie săptămâna în care scăpăm de pensii speciale pentru totdeauna”, a spus deputatul USR Cristian Seidler în plen. 

Singura soluţie constituţională pentru eliminarea pensiilor speciale rămâne impozitarea drastică a celor privilegiaţi, în condiţiile în care CCR a decis că eliminarea totală a pensiilor speciale e neconstituţională.

Cum s-au prefăcut partidele că abrogă privilegiile

Septembrie 2019. Senatorul PSD Eugen Teodorovici, la acea dată ministru de Finanţe, propune un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 30% a pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei. De asemenea, proiectul prevedea şi taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Legea iniţiată de PSD venea exact înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Eugen Teodorovici era unul dintre apropiaţii Vioricăi Dăncilă, candidatul PSD pentru Cotroceni. Proiectul a trecut de Senat, însă, după alegerile pierdute de PSD, a fost îngropat în sertarele Camerei Deputaţilor.

Ianuarie 2020. PNL, abia intrat la guvernare, vine cu un proiect de lege care prevede eliminarea totală a pensiilor speciale, cu excepţia militarilor şi a poliţiştilor. USR avertizează că proiectul e neconstituţional, pentru că poţi impozita drastic pensiile speciale, dar nu le poţi elimina total. Proiectul e votat în masă de PNL şi de PSD, ba chiar şi USR îl susţine în plen, în ciuda criticilor exprimate public. Însă legea nu intră în vigoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie contestă proiectul la CCR, pe motiv că, prin eliminarea pensiilor speciale, sunt afectate drepturile magistraţilor şi independenţa justiţiei. Proiectul a fost respins ca neconstituţional. Aşadar, privilegiile financiare au rămas în vigoare. Magistraţii CCR care au trântit proiectul sunt şi ei beneficiari de pensii speciale.

Aprilie 2020. Pe fondul crizei economice care se vede la capătul pandemiei de coronavirus, USR propune ca pensiile speciale cuprinse între 2.001 lei şi 3.500 de lei să fie impozitate cu 10%, iar cele de peste 3.500 de lei, impozitul să fie de 90%. O zi mai târziu, vine şi PNL cu un proiect aproape identic. Liberalii propun ca pensiile speciale între 2.001 lei şi 4.000 de lei să fie taxate cu 10%, în timp ce pensiile speciale cuprinse între 4.001 lei şi 7.000 de lei să fie impozitate cu 60%. Acest procent va fi aplicat doar sumei care depăşeşte 4.001 lei, nu întregului venit. Nu în ultimul rând, pensiile speciale de peste 7.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 95%. Spre deosebire de proiectul USR, liberalii au „omis” să includă în categoria specialilor primarii şi pensionarii din serviciile secrete şi fosta securitate comunistă. Ce s-a întâmplat între timp? Proiectul USR nu a fost dezbătut nici în comisiile de specialitate, în timp ce propunerea PNL nici măcar nu a intrat în circuitul parlamentar.

34,4 de miliarde de lei a cheltuit statul în ultimii patru ani cu pensiile speciale

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite