Surse. Scandal în Parlament pe tema stării de alertă. Guvernul vrea să ocolească votul PSD. Ciolacu îi scrie lui Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban

Guvernul susţine că prelungirea stării de alertă nu trebuie aprobată de Parlament, unde PSD are majoritate. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu îi va trimite o scrisoare premierului Orban în care îi va cere să trimită documentul la Parlament pentru un vot de încuviinţare, susţin surse politice pentru Adevărul. Miza: Guvernul vrea prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, în timp ce PSD acceptă doar 15 zile. Procedura e momentan blocată.

Conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviinţeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Însă legea nu precizează clar că Executivul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care prelungeşte starea de alertă.

Prin urmare, Guvernul Orban a interpretat că  nu mai e nevoie de un nou vot al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. De partea cealaltă, PSD, care acceptă doar 15 zile în plus de stare de alertă, nu acceptă ca Parlamentul să fie ocolit. Marcel Ciolacu îi va trimite o scrisoare premierului în acest sens. 

Ce spune legea:

„Articolul 4.

(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

(2) Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz.

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată.

(4) Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite