Zeci de contracte cu statul câștigate de firma unde director a fost George Simion
0Firma unuia dintre fondatorii AUR, în care George Simion a fost director, a obținut 30 de contracte cu statul numai în perioada 2017–2023, acestea fiind date prin încredințare directă.

„Între 2017 și 2023, firma „Ideal Proiect Arhitecture & Engeneering”, unde liderul AUR Dorin Lulea este și azi patron, iar George Simion a fost director marketing, a câștigat (de fapt, i s-au încredințat) 30 de contracte cu instituții ale statului”, punctează Newsweek, într-o investigație despre contractele pe care le-a avut firma controlată de prim-vicepreședintele AUR, în urma cărora încasările s-au ridicat la 1,6 milioane lei.
Firma Ideal Proiect Architecture&Engineering SRL aparține, în procent de 70%, lui Dorin Marius Lulea, care este asociat cu Axinia Daniela-Luciana, soția unui vicepreședinte AUR, Axinia Daniel.
Printre instituțiile cu care Lulea, ca patron și Simion, ca director au încheiat contracte din bani publici se numără Poliția de Frontieră Oradea, Poliția de Frontieră Giurgiu, Romsilva, Federația de Cantotaj, primăria Cernavodă, primăria Tunari sau primăria Ștefănești etc.
Obiectivul de activitate conform registrului Comerțului este „Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, fiind vorba de activități de arhitectură și inginerie. Pe lângă codul CAEN legată de serviciile de arhitectură și inginerie, firma are încă 215 coduri CAEN secundar, pentru a putea desfășura cât mai multe activități.
Conform datelor Termene.ro, la 16 ianuarie 2024, firma avea patru proiecte în construcție, iar unul avea stadiul „înainte de execuție”. În construcție au fost menționate o pensiune turistică P+1E 3 corpuri: 32 de camere și zona de servicii și servire masă, 26 de locuințe individuale P+1E, un ansamblu rezidențial 40 locuințe P, precum și o pensiune turistică P+1E, toate fiind în județul Ilfov.
Situația din prezent
„Adevărul” a cerut un punct de vedere de la George Simion, dar până la ora publicării materialului liderul AUR nu a răspuns. În schimb, într-o reacție pentru autorii investigației, Dorin Lulea spune că a beneficiat de contracte cu statul prin încredințare directă pentru că licitațiile erau „aranjate”.
„Contractele cu valoare mică se încheie prin încredințare directă. Pe zona de proiectare, verificare, expertizare contractele sunt numai cu valori mici. Procedura în acest caz, ca în toată Europa, este una simplificată. Licitațiile se fac numai pentru achiziții cu valori ridicate. La licitații nu prea am participat deoarece aveam de lucru în privat, plus că fiind lucrurile aranjate se pierdea timpul”,a afirmat Lulea.