Geoană: „Sub nicio formă nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe granița României”. Avertismentul numărului 2 din NATO

0
Publicat:

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că Europa trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată, dar Alianța nu va accepta ajungearea Rusiei la granița țării noastre.

Mircea Geoană, secretarul-general adjunct al NATO FOTO EPA-EFE
Mircea Geoană, secretarul-general adjunct al NATO FOTO EPA-EFE

În primul rând, secretarul general al NATO s-a declarat optimist privind continuarea sprijinirii cu ajutoare a Ucrainei. „Nu cred că vom avea dificultăți masive din punctul de vedere al finanțării efortului ucrainean, care este și efortul nostru. Vedem în acest moment un adevărat război industrial, în paralel cu cel atât de brutal și nemilos pe care îl vedem și care se întâmplă în Ucraina de doi ani de zile. Deci nu avem atât de mult o problemă de finanțare, apar sincope depășibile, dar avem o problemă de capacitate industrială în principal în Europa, pentru că de 30 de ani am colectat, inclusiv România, dividendele păcii și am crezut că după terminarea Războiului Rece lucrurile vor fi liniștite și calme”, a afirmat Geoană, la Digi24.

Numărul doi din NATO a precizat că e nevoie de moderație în perceperea unora dintre dificultăți. „Așa cum poate unii dintre noi, la începutul războiului, acum aproape 3 ani de zile, am considerat că în două săptămâni rușii ocupă Kievul, noi am spus «Nu, Ucraina are capacitate să reziste», după cum am fost poate prea entuziaști, optimiști la începutul ofensivei ucrainene de acum câteva luni, din primăvara anului trecut. Fac un apel să nu cădem în latura cealaltă de pesimism exagerat, pentru că Ucraina are resurse suficiente ca să poată să susțină acest război, să aibă succes. Nu există sub nicio formă un risc ca în situația de azi, cu resursele militare rusești, cu producția militară rusească, cu modul de operare al Federației Ruse, ei Rusia pierd 300 de militari pe zi, mii de vehicule blindate, sute de avioane. Nu sunt într-o situație grozavă”, a mai afirmat Geoană.

„Război de lungă durată”

Apelul meu este la pregătirea pentru un război de lungă durată, va dura. Nu se va întâmpla în 2024, probabil că nici în 2025. Nu vedem de nicio parte capabilitatea militară de a putea să aibă o victorie decisivă într-un sens sau celălalt. Ne așteptăm la un război prelungit cu mici ofensive, contraofensive, cu teritoriu câștigat și pierdut. Ucrainenii, cu sprijinul nostru, au reușit să recupereze 50% din teritoriul ocupat de ruși inițial. Nu e puțin lucru. Sub nicio formă nu vedem condiții și nu vom putea accepta ca Rusia să revină pe granița României. Avem nevoie de Ucraina care să stea în picioare, de Republica Moldova care să vină în Europa, de Georgia care să vină în comunitatea euro-atlantică”, a conchis Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite