Vocea Rusiei, despre Băsescu: „Nu orice stat european are un preşedinte care împărtăşeşte sentimentele predecesorilor săi nazişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax | Vocea Rusiei a analizat relaţia preşedintelui suspendat cu presa din România
FOTO: Mediafax | Vocea Rusiei a analizat relaţia preşedintelui suspendat cu presa din România

Pe site-ul postului de radio „Vocea Rusiei“ a apărut un nou material în care este analizată relaţia preşedintelui suspendat cu presa din România, din care nu lipsesc atacurile subtile.

Preşedintele român Traian Băsescu se află într-o situaţie dificilă. Pe de o parte, a scăpat de suspendarea, ca urmare a ratei mici de participare la referendum. Pe de altă parte, cariera sa politică atârnă, încă, de un fir de aţă, în contextul în care Curtea Constituţională a cerut o verificare a listelor electorale utilizate la vot.

Opoziţia susţine că pe listele electorale se află sute de mii de alegători decedaţi sau care au plecat de mult timp din ţară şi, prin urmare, cerinţa minimă de participare a fost depăşită. Curtea Constituţională va anunţa decizia sa la sfârşitul lunii august.

În aşteptarea deciziei CCR, Traian Băsescu a devenit hiperactiv, comentează Voice of Russia: a început să-i ameninţe pe funcţionarii implicaţi în verificarea listelor electorale, îi acuză pe organizatorii referendumului de "preluarea puterii" şi a găsit un inamic extern. Liderul român a acuzat postul de radio „Vocea Rusiei“ că ar fi responsabil de toate problemele sale. Potrivit preşedintelui suspendat, postul rus distribuie "instrucţiuni" pe care opoziţia, presa şi analiştii din România le execută.

Traian Băsescu are o relaţie complicată cu presa, în special cu jurnaliştii  care nu împărtăşesc opiniile sale politice. El acordă interviuri numai mass-mediei controlate de stat sau de oameni de afaceri din cercul său, preferând să nu vorbească cu presa de opoziţie, ci să lupte cu ea“, remarcă site-ul citat.

În timpul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu, în România a fost adoptat conceptul de securitate naţională, presa fiind inclusă pe lista ameninţărilor la adresa securităţii statului şi a legii. Amintind de episodul „ţigancă împuţită“, publicaţia scrie că după astfel de experienţe de comunicare cu presa, nu este de mirare că Băsescu s-a simţit jignit de materialele critice apărute în Vocea Rusiei.

„Poate că din punctul de vedere al lui Traian Băsescu, Vocea Rusiei este inamicul extern ideal. Este bine cunoscut faptul că acestui politician român nu-i place presă obiectivă şi, în general, nu-i place nimic din ce are legătură cu Rusia. În încercarea de a atrage electoratul de dreapta şi, uneori, chiar pe cel neo-nazist, preşedintele român şi-a permis, de multe ori, atacuri verbale asupra Rusiei. Printre cele mai memorabile declaraţii se numără cea în care spune că Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc şi că în 1941, şi el le-ar fi ordonat forţelor militare româneşti să treacă Prutul, pentru a ataca URSS“, scrie Vocea Rusiei.

„Având în vedere astfel de discursuri împotriva Rusiei, atacul îndreptat asupra jurnaliştilor de la Vocea Rusiei nu poate fi considerat un accident. Nu în fiecare zi un preşedinte al unui stat european acuză jurnaliştii unui post de radio străin că transmit instrucţiuni pentru a perturba liniştea publică. Dar nu orice stat european are un preşedinte care împărtăşeşte, atât de deschis, sentimentele predecesorilor săi nazişti.

Dacă analizăm acuzaţiile preşedintelui român, concluzia inevitabilă este că supărarea lui vine din faptul că opiniile exprimate de jurnaliştii de la Vocea Rusiei coincid, de multe ori, cu opiniile analiştilor politici şi jurnaliştilor din România. Traian Băsescu face referire la "distribuire de instrucţiuni" către politicienii români şi mass-media, deşi ar fi mai logic să presupună că materialele de analiză publicate de Vocea Rusiei reflectă aceeaşi realitate descrisă şi de mass-media din România.

Reacţia presei române care nu este controlată de Traian Băsescu era de aşteptat: atacurile preşedintelui la adresa publicaţiei Vocea Rusiei au devenit subiect de glume în programele de umor. În schimb, presa controlată de preşedinte a tratat declaraţiile sale cu cea mai mare seriozitate. Cotidianul „Adevărul“ a publicat un editorial în care redactorul-şef a făcut aluzie că jurnaliştii de la Vocea Rusiei ar aparţine serviciilor de informaţii şi a comparat activităţile lor cu cele ale "agenţilor KGB care l-au răsturnat pe Ceauşescu, având ca paravan legitimaţia de jurnalişti". De remarcat că astfel de fantezii nu sunt publicate într-un tabloid, ci într-un ziar respectabil, care este partener în România al revistei americane Foreign Policy.

În ciuda declaraţiilor sale agresive, Vocea Rusiei i-a oferit lui Traian Băsescu un drept la replică, într-un interviu. Dacă va fi de acord, ar fi interesant să obţinem un răspuns la întrebărea: cei 7,4 milioane de români au votat pentru destituirea dvs. pentru că au ascultat Vocea Rusiei?“, se întreabă jurnalistul Valentin Mândrăşescu, cel care a semnat materialele despre situaţia politică din România, publicate în Vocea Rusiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite