VIDEO Ponta: Am propus Parlamentului ca STS să treacă la MAI. Băsescu îl protejează pe Opriş. Probabil este şantajat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii USL s-au reunit duminică în şedinţă de urgenţă, la scurt timp după încheierea întrunirii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia s-au prezentat rapoartele privitoare la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Potrivit copreşedinţilor Uniunii, în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care STS să treacă din subordinea Preşedinţiei în cea a Ministerului de Interne.

Cele mai importante declaraţii ale liderilor USL:

Victor Ponta, despre CSATAm avut o scurtă reuniune a conducerii USL, în vederea pregătirii deciziilor pe care trebuie să le luăm.Astăzi, în cadrul şedinţei CSAT, cu acordul tuturor membrilor Cabinetului, am prezentat concluziile instituţionale privind accidentul din 20 ianuarie, din care rezultă foarte clar că în conformitate cu legea trei instituţii au competenţe: ROMATSA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi STS.

Având în vedere că au fost reliefate disfuncţionalităţi în activitatea celor trei instituţii, au fost demiteri la ROMATSA, la ISU, era normal şi la STS, dar în baza opoziţiei preşedintelui nu s-a întâmplat asta.

 E evident că Băsescu nu are curajul - probabil sunt lucruri cu care este şantajat - laşitate, interese personale, adevărul despre implicarea STS la referendumul din 2012, dar e clar că Băsescu îl va proteja pe şeful STS.

 Am decis ca mâine, la BP al Senatului să fie prezentat proiectul de lege prin care STS să treacă în cadrul MAI în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, să avem o bună coordonare, o structură mai puţin birocratică şi o răspundere clară. În această situaţie, din considerente strict politice şi personale, Băsescu refuză să accepte asumarea răspunderii de STS. Parlamentul va adopta proiectul de lege în procedură de urgenţă.

Cred că preşedintele Băsescu, din laşitate şi având lucruri de ascuns, nu are curaj să ceară demisia şefului STS. Era normal să avem o asumare de răspundere. Din păcate, STS  a greşit. V-au fost prezentate hărţile de Băsescu, reprezentantul STS, dar cei de la STS i-au trimis pe cei de la ISU în altă zonă.

Cred că e ridicolă afirmaţi preşedintelui cu telefonul fix. Nu cred că a vorbit de pe un telefon fix doctorul Zamfir. Şeful uneia din instituţii, pentru că eu am o părere bună despre cei din STS, dar au fost lucruri care nu au funcţionat şi faptul că preşedintele îl protejează pe Opriş este semn clar de nefuncţionare a instituţiilor. Prin proiectul de lege din Parlament, vom avea o coordonare unitară.  Dacă şeful STS este protejat din motive politice, e greu să stabilim răspunderi. Un STS la preşedinte nu prea există în nicio ţară europeană.

Şeful STS trebuie să fie un tehnician şi să fie sub coordonarea şefului Departamentului de Situaţii de Urgenţă.

Am discutat în cadrul şedinţei USL despre finalizarea vizitei FMI. Avem  un mandat politic în aşa fel încât România să continue reformele structurale, să implementeze măsuri de dezvoltare economică, de sprijin pentru fiecare dintre cetăţeni. 

Referitor la Codul de procedură penală: Ministerul Justiţiei a discutat cu CSM, Înalta Curte şi procurorul general, iar centralizarea amendamentelor doar pentru clarificare a fost deja afişată pe site-ul Ministerului Justiţiei şi miercuri în şedinţa de Guvern putem să le adoptăm. 
 

E un loc în care ne despărţim de viziunea preşedintelui Băsescu şi a regimului său securist. În viziunea sa, toţi cetăţenii trebuie interceptaţi, trebuie să aibă telefonul ascultat, în aşa fel încât să se dea stenograme în presa domnului Băsescu. În concepţia noastră, trebuie să existe un echilibru între drepturile omului şi ale statului.

Am văzut că STS nu are competenţe să găsească nişte victime, dar pe toţi ceilalţi ne găseşte foarte bine. Aici avem o diferenţă de mentalitate între un sistem securist condus de Băsescu şi un sistem democratic în care noi credem. 

Despre alegeri:

În baza articolului 5 din Legea 370 pe 2004, am decis ca turul I si II să fie 2 noiembrie şi 16 noiembrie. Nu e nevoie să modificăm nicio lege, toate sunt în vigoare, deja folosite. Alegerile europarlamentare vor fi în 25 mai. Data referendumului pentru Constituţie este stabilită de Parlament.

Crin Antonescu, despre revizuirea Constituţiei:

Comisia de revizuire a Constituţiei se va reuni şi dorim ca într-un timp cât mai scurt să trecem în revistă tot corpul revizuirii.Avem toată deschiderea şi acuzaţia hilară că dezbaterea asupra modificării Constituţiei nu a fost transparentă e contrazisă de faptul că presa a avut acces la şedinţe, cei implicaţi în proces au fost disponibili pentru a participa la discuţii publice.

Despre Codul penal: Domnul Ponta nu va interveni pe Codul penal. Vom interveni noi, în parlament, pe articolele care îngrădesc libertatea de exprimare.Vom susţine un proiect de lege privitor la acest articol care aduce o inacceptabilă îngrădire a libertăţii presei.

Despre remanieri:  Niciuna dintre variantele pe care le-aţi vehiculat nu este reală. Ce, cât, cum şi cu cine se va decide schimbarea, asta nu o va face decât Delegaţia Permanentă spre finalul săptămânii, probabil vineri. Toate aceste nume care sunt vehiculate fie ca ţinte ale remanierii, fie ca succesori, sunt exerciţii de presă, fantezii pe care îmi fac datoria să le dezmint. Ministrul Stroe este al doilea ministru liberal care demisionează în urma unei comunicări nefericite, în cazul domnului Barbu, a unei singure declaraţii.  Cred că preşedintele Băsescu a fost încă o dată extrem de incorect când a vorbit despre operaţiunea de deszăpezire.

În această confuzie de criterii privitoare la atitudinea miniştrilor şi la autorităţi, ajungem să nu mai înţelegem nimic. Da, miniştrii trebuie supuşi unui examen critic în fiecare zi, dar cu criterii şi măsuri egale, altfel nu facem altceva decât să ne văicărim ani în şir.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite