VIDEO Analist politic, despre intrarea lui Băsescu în PMP: Nu poţi parca limuzina într-un garaj făcut pentru Logan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Alexandru Macoveiciuc a analizat, începând cu ora 14.00, în emisiunea Adevărul Live, anul politic 2015, an în care premierul Victor Ponta îşi joacă viitorul politic, iar fostul preşedinte Traian Băsescu este aşteptat să revină în arena politică. Emisiunea a fost moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann.

Principalele declaraţii:

Sebastian Zachmann : Congresul PSD va avea loc în primăvară. Vor ieşi scântei ?

Alexandru Macoveiciuc : Mai important este ce se petrece cu Guvernul Victor Ponta. Este o mişcare politică în doi paşi – moţiunea de cenzură şi apoi Congresul PSD. Strategia lui Ponta a fost să câştige timp. O moţiune care trece împotriva Guvernului face aproape inutil un Congres PSD. Acum vedem informaţii că Iohannis a convocat partidele parlamentare la Cotroceni.

Sebastian Zachmann : Se lucrează la o nouă majoritate ?

Alexandru Macoveiciuc : Nu înţeleg de ce Iohannis se implică în discuţiile astea. Cheltuiesc prea repede capitalul politic al lui Iohannis.  Momentan nu este un mediator, este un jucător.

Până acum, ştiam că Iohannis este candidatul altfel. Blaga şi Predoiu sunt oamenii din umbră ai noului PNL care se asigură că fac o nouă guvernare. Dacă guvernarea Ponta e aşa de slabă, de ce să te grăbeşti să-i dai jos? Mai ai un an şi jumătate până intri în campania pentru locale. Am văzut un sondaj CSOP care spune că dacă ar fi duminică alegeri parlamentare, PNL ar lua 47%. Dinamica este atât de lentă în favoarea PSD, încât dacă ei ar candida peste doi ani şi jumătate ar putea atinge acelaşi scor pe care l-au avut împărţind scorul PSD din 2012.

Alina Gorghiu este o soluţie foarte bună pentru conducerea vechiului PNL, dar nu e neapărat un candidat pe care să îl vezi cu şanse în 2016. Iohannis ar trebui să fie mai zgârcit cu capitalul său de imagine în 2016. Iohannis o să fie figura care o să schimbe Guvernul, nu Cătălin Predoiu.

Sebastian Zachmann: Are şanse să treacă o astfel de moţiune?

Alexandru Macoveiciuc: În momentul ăsta, nu are şanse. Depinde foarte mult care este atitudinea PNL faţă de UNPR şi PSD.

Sebastian Zachmann: Dacă nu pică Guvernul, înseamnă realegerea automată a lui Ponta în fruntea PSD?

Alexandru Macoveiciuc: În momentul ăsta, tind să cred că da, pentru că Ponta nu are opoziţie în PSD, i-a exclus pe Geoană şi Vanghelie. Ponta nu are o problemă internă în PSD. Nu mi se pare forţată discuţia despre Nicolae Bănicioiu la şefia PSD sau Cătălin Ivan sau Robert Negoiţă, fără probleme legate de corupţie, de comunism, tarele care i-au făcut să piardă alegerile, dar şi cineva care să fie digerat de partid. Cred că PSD ar digera mai greu un preşedinte paraşutat, are nevoie să fie condus de cineva pe care să-l cunoască. Or, fiecare dintre cei trei este cunoscut.

Să faci un partid politic nu este greu. Să faci un partid de stânga când eşti, însă, multimilionar în euro prieten cu Victor Ponta este, poate, mai greu. Dacă Ghiţă vrea un partid care să fie un vas de colectare pentru oamenii apropiaţi de Ponta, nu o să aibă foarte mult succes. Dincolo de asta, care e mesajul?

Să vii cu un alt mesaj de stânga şi să spui ce? Nu suntem nici radical de stânga cât să cerem impozitarea marilor averi, nu poţi fi credibil când ai un împrumut în nume personal de 90 de milioane de euro. Aici te baţi cu Nicuşor Dan şi alţi entuziaşti, cu Macovei. Ei sunt oricum mai credibili decât tine, au altă tracţiune socială faţă de tine, şi atunci e foarte greu. 

Care ar fi motivul pentru care tu ai abandonat partidul în care eşti acum, care este la guvernare, şi te duci într-o aventură politică în care poţi să speri că susţii pe cineva din partidul din care pleci?

În ce priveşte PMP, cred că totul depinde de Traian Băsescu. Domnia sa a spus, chiar într-un interviu la Adevărul Live, că după ce va termina mandatul, se va întoarce la PMP, dar nu s-a întors. A existat o aşteptare în PMP faţă de venirea preşedintelui, aşteptare care se transformă, probabil, în frustrare. Dacă PMP nu va avea viaţă, asta nu depinde de Băsescu. Sondajul CSOP dă PMP la 3%, este sub marja de eroare. Când eşti sondat în marja de eroare şi la europarlamentare ai luat sensibil mai mult decât Macovei nu eşti un partid. Au plecat cu oameni cu scandal, oameni care reprezentau ceva în judeţele în care erau şefi de organizaţie.

Pentru Traian Băsescu ar fi indicat să facă cu totul altceva decât Mişcarea Populară. Tracţiunea sa electorală este mai ridicată decât PMP. El nu poate transfera mai mult PMP-ului. De ce ar irosi acest capital politic alăturându-se unui candidat de 5%? Ar fi ca şi cum ai parca limuzina în garajul construit pentru Logan.

El poate să facă orice. Traian Băsescu o să fie la fel de citat, o să dea ştiri ca şi atunci când era preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite