Victor Ponta şi-a liniştit baronii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD a respins ieri paritatea cu PNL în desemnarea candidaţilor comuni pentru alegerile locale şi parlamentare, aceştia urmând să fie selectaţi în baza ponderii actuale şi a sondajelor de opinie. Discuţiile din cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD au avut loc în condiţiile în care Victor Ponta începe azi turneul în teritoriu pentru a lua pulsul baronilor. 

După mai bine de patru ore de dezbateri, conducerea PSD a stabilit ieri-seară că nu va accepta paritatea cu liberalii pentru alegerile locale şi parlamentare.

Mai citeşte şi:

Sebastian Lăzăroiu: Alianţa PSD-ACD ar obţine scor de maxim 40%. E ca o centură de castitate

Potrivit unor surse, mandatul lui Ponta este de a propune partenerilor ca proporţia candidaţilor pe listele comune să fie dată de ponderea actuală şi de sondajele de opinie. De exemplu, în cazul consiliilor judeţene, PSD va da candidaţii în cele 17 judeţe pe care le conduce, iar liberalii în cele cinci pe care le au în prezent. Pentru cele 15 judeţe conduse de PDL, sondajele urmează să decidă care dintre candidaţii potenţiali ai celor două partide are şansele cele mai mari de câştig. Acelaşi mecanism ar trebui aplicat, în viziunea PSD, şi în cazul primăriilor.

Liberalii ceruseră paritate în desemnarea candidaţilor comuni, fapt ce a stârnit nemulţumiri în rândul social-democraţilor, care au invocat forţa pe care o are partidul lor în comparaţie cu PNL.

Ce se întâmplă în teritoriu

În timp ce la centru, neogocierile cu liberalii sunt încă în derulare, în teritoriu social-democraţii şi liberalii, care s-au atacat dur în trecut, se văd nevoiţi acum să coabiteze în baza alianţei. Un judeţ în care liderii PSD şi PNL trebuie „compatibilizaţi" este Vrancea. Liberalul Nini Săpunaru deja vorbeşte despre candidatura sa la Primăria Focşani, dar şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan (PSD), va lua în calcul, cel mai probabil, să susţină un social-democrat pentru această funcţie. Cei doi au însă un conflict care durează de aproape un deceniu. Scandalul a luat amploare după ce, în 2004, Oprişan i-a ameninţat pe consilierii judeţeni PNL, „promiţându-le": „Vă arăt eu democraţie!". La alegerile din 2004, o serie de activişti ai PNL au fost bătuţi, iar liberalii l-au acuzat pe Oprişan că a orchestrat aceste violenţe. „Sistemul construit de Oprişan, care ne duce cu gândul la Securitatea comunistă, propagă o adevărată psihoză în Vrancea", afirma Săpunaru în 2005. Acum, el susţine că alianţa cu PSD este singura formulă „de a scăpa de molima portocalie".

La Bacău se discută deja despre un tandem PSD - PNL şi actualul preşedinte al CJ, Dragoş Benea (PSD), şi primarul în funcţie, liberalul Romeo Stavarache, vor candida pentru aceleaşi funcţii. Numai că, în 2004 şi în 2009,  Romeo Stavarache a câştigat primăria Bacău cu un puternic mesaj anti-PSD. În 2004, atacurile sale la adresa afacerilor lui Dumitru Sechelariu şi Viorel Hrebenciuc l-au propulsat ca edil-şef. Recent, Stavarache a caracterizat PSD drept un partid „de  corupţi".  „Nu voi defila alături de Viorel Hrebenciuc", afirma primarul Bacăului. Hrebenciuc i-a transmis, însă, că nu are de ales. „Dacă doi preşedinţi de partide beau o cafea la Bucureşti, se face o alianţă şi animozităţile din plan local vor fi depăşite", afirmă Hrebenciuc.

Mazăre candidează doar dacă are 60% în sondaje

La Constanţa, primarul Radu Mazăre spune că divergenţele avute în urmă cu câţiva ani cu liberalul Puiu Haşotti sunt acum depăşite. „Trebuie făcut orice ca să dăm Guvernul ăsta jos, să înlăturăm ciuma asta!", a declarat Mazăre pentru „Adevărul". El nu a exclus un tandem la alegerile locale, în care el să candideze la Primărie, iar un liberal la şefia Consiliului Judeţean. „Trebuie să candideze cel mai bine plasat în sondaje. Poate să candideze tot Nicuşor Constantinescu (actualul şef al CJ Constanţa) dacă are un scor bun sau poate să candideze un liberal în locul meu la primărie dacă va sta mai bine ca mine în sondaje", a spus Mazăre.

La Iaşi s-ar putea ca vicele liberal Relu Fenechiu să candideze la şefia CJ, iar liberalii să-l sprijine pentru un nou mandat pe actualul primar social-democrat Gheorghe Nichita. În campania trecută, cei doi s-au tratat fără menajamente. „Fenechiu este un om fără caracter şi fără onoare", afirma Nichita, în timp ce liberalul îl caracteriza drept „un perdant". Ei s-au reîntâlnit la negocerile PSD-PNL de la Bucureşti, când au declarat la unison că Alianţa este necesară.

"Ce este aia paritate? Asta ar fi o gândire mecanică, care nu răspunde unor realităţi date. Dacă se merge după chestii aritmetice, riscămsă pierdem."
Ion Iliescu preşedinte de onoare al PSD

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite