Victor Ponta rămâne şi cu Guvernul, şi cu partidul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi Liviu
Dragnea a stat multă vreme în dreapta lui Victor Ponta, premierul a preferat-o
pe Rovana Plumb ca succesor la partid Foto: mediafax
Deşi Liviu Dragnea a stat multă vreme în dreapta lui Victor Ponta, premierul a preferat-o pe Rovana Plumb ca succesor la partid Foto: mediafax

Conducerea PSD a decis, cu unanimitate de voturi, să o propună  pentru funcţia de preşedinte interimar pe Rovana Plumb, omul lăsat la şefia partidului chiar de Victor Ponta. Liviu Dragnea pare conştient că a pierdut lupta pentru putere

Liderii PSD au tranşat ieri, într-o şedinţă care a durat mai bine de trei ore, cel mai fierbinte punct de pe agendă: asigurarea interimatului la şefia partidului, situaţie provocată de „retragerea“ lui Victor Ponta de la conducere. Astfel, şefa Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, a fost votată cu unanimitate să conducă interimar partidul, până la organizarea unui Congres. Decizia de ieri trebuie validată de Comitetul Executiv al partidului (CEX), un for superior de conducere, care va avea loc miercurea viitoare.

Votul în favoarea Rovanei Plumb a fost în unanimitate şi pentru că Liviu Dragnea, omul care a contestat-o pe Rovana Plumb, nu a avut drept de vot, el fiind un simplu membru de partid, fără nicio funcţie, fapt subliniat şi de Ilie Sârbu. „Dragnea nu are nicio calitate în partid ca să ceară organizarea unui congres sau să nu fie de acord cu interimatul Rovanei. Domnul Dragnea nu apare în statut, nu avem vreun articol, ceva clar, nu are nicio funcţie. Dacă  mergem după Statut, şi eu sunt important că am fost socrul preşedintelui“, a spus Sârbu, ironic.

Dragnea a participat la ultimele şedinţe ale conducerii PSD doar din postura de invitat. De altfel, după şedinţa de ieri, Dragnea a părut dezarmat. „Trebuie să mă gândesc ce vreau să fac în PSD“, a spus Liviu Dragnea, care îşi va juca totuşi şansa până la capăt. Fostul ministru al Dezvoltării a fost principala voce din PSD care  a insistat că CEX-ul de săptămâna viitoare nu trebuie să valideze propunerea adoptată ieri în BPN, ci trebuie să adopte o nouă decizie. Practic, aceasta este ultima şansă a lui Dragnea de a-şi impune un om la şefia interimară a partidului, un fapt totuşi puţin probabil având în vedere susţinerea de care se bucură Rovana Plumb. Chiar şi Marian Oprişan, omul care a criticat direcţia partidului din ultima vreme, a declarat că Rovana Plumb este o soluţie bună de interimat până la Congresul care ar trebui organizat la finele acestui an.

Faptul că Dragnea a fost marele perdant al şedinţei de ieri o arată şi declaraţia premierului Victor Ponta. „Voi susţine noul preşedinte al PSD din toată inima. Votul în unanimitate pentru Rovana Plumb înseamnă că PSD este unit, ca întotdeauna, şi că cei care sperau să obţină ceva au rămas iar...“, a declarat Victor Ponta, la finalul şedinţei, mulţumit că a tranşat în favoarea sa conflictul tacit cu Liviu Dragnea. Chiar dacă propoziţia a rămas neterminată, cele trei puncte de suspensie nu sunt decât un substitut pentru numele Dragnea.

Potrivit unor surse care au participat la şedinţă, Dragnea a fost pus la zid de alţi lideri din teritoriu, iar Ponta a arătat că tot el controlează partidul în continuare. De alt¬fel, chiar şi Valeriu Zgonea, un alt nume vehiculat pentru şefia PSD, a dat un mesaj de pace. „Am tranşat lucrurile azi. O văd pe Rovana Plumb un om care să facă echipă cu Dragnea, Dolineaschi şi Victor Ponta, care este un foarte bun premier“, a spus Zgonea, care a cerut, însă, organizarea unui Congres. „Comitetul Executiv trebuie să decidă şi o dată pentru convocarea Congresului PSD“, a spus Zgonea la finalul şedinţei, arătând că se gândeşte încă la şefia partidului, chiar dacă nu s-a implicat în meciul pentru şefia interimară a PSD.

Tot Congres extraordinar a cerut de la Bruxelles şi europarlamentarul Cătălin Ivan, un alt membru al PSD care şi-a anunţat intenţia de candida pentru şefia partidului. „Rovana Plumb are misiunea principală, poate singura, de a pregăti congresul PSD. Comitetul executiv trebuie să valideze interimatul la pachet cu calendarul acţiunilor premergătoare congresului şi, bineînţeles, data acestuia“, a scris Ivan pe Facebook.

Ponta a ajuns automat vicepreşedinte

După şedinţa de ieri a PSD, premierul Victor Ponta a ieşit din încăpere jovial şi i-a îndemnat pe jurnalişti să nu îi pună întrebări, pe motiv că este „un simplu membru“. Ponta s-a deplasat apoi în cârje până la maşina care îl aştepta chiar la ieşirea din sediu, şi şi-a exprimat pe scurt satisfacţia faţă de decizia PSD. La scurt timp, într-o declaraţie de presă, Rovana Plumb a făcut anunţul oficial. Întrebată ce garanţii are că premierul Victor Ponta va mai fi susţinut de partid ca „simplu membru“, aşa cum el însuşi s-a recomandat, Plumb a subliniat că, de fapt, noua poziţie a lui Victor Ponta este cea de vicepreşedinte PSD şi este prevăzută de Statutul formaţiunii. Iar articolul 161, alineatul 2, din Statutul PSD arată că afirmaţia Rovanei Plumb este corectă.

„Primul-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, care sunt membri ai PSD, sunt membri de drept ai Biroului Permanent Naţional, fiindu-le asimilată funcţia de vicepreşedinte PSD, dacă nu ocupă o altă funcţie în cadrul conducerii naţionale“. Drept urmare, Ponta nu a rămas doar cu funcţia de premier, ci şi cu o funcţie în conducerea PSD, care îi dă dreptul şi să voteze decizii în BPN.

S-a întors şi Ion Iliescu

La şedinţa PSD de ieri a participat, pentru prima dată în acest an, şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a stat în timpul şedinţei alături de Gabriel Oprea, liderul UNPR, invitat special la BPN-ul PSD. La finalul întrunirii, Ion Iliescu a declarat, la ieşirea din sediu, că o va susţine pe Rovana Plumb la conducerea interimară a partidului şi că a votat-o ca „toată lumea, bineînţeles“.  Întrebat dacă este normală plecarea lui Victor Ponta din fruntea partidului, Iliescu a răspuns: „Nu prea e normal, dar trebuie înţeles şi el“, deşi „nu exista niciun fel de plângere“ împotriva sa. În ce o priveşte pe Rovana Plumb, Iliescu s-a arătat mulţumit de alegerea conducerii PSD. „E o femeie cu experienţă, membră de partid veche, ministru“, a conchis preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite