Veteranii din politică, ajunși din urmă de propriile „păcate“

0
Publicat:

O listă lungă de foști „grei“ ai clasei politice se confruntă cu o serie de probleme, fiind vizați de dosare penale, pentru care au ajuns inclusiv să fie reținuți sau arestați.

În urmă cu câțiva ani erau oameni cu greutate în politica românească FOTO Mediafax
În urmă cu câțiva ani erau oameni cu greutate în politica românească FOTO Mediafax

În ultimele luni, procurorii, mai ales cei din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au început să ia la întrebări, în dosare de corupție, politicieni care au jucat roluri importante în spațiul public al ultimilor 20 de ani, însă care acum sunt într-un con de umbră. Ultimul caz adus în față, și care ne-a reamintit că încă mai e prezent într-o funcție publică, a fost cel al lui Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei (Guvernul Dăncilă) și unul dintre cei mai puternici foști baroni ai PSD.

Aflat acum în arest pentru 30 de zile, actualul vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi e acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență, în condițiile în care are o leafă lunară de circa 5.300 de euro. Exact în aceste zile a fost reținut pentru 24 de ore și Florin Cârciumaru, fost primar PSD al municipiului Târgu-Jiu timp de patru mandate (2000-2016) și fost senator (2016-2020), pentru mărturie mincinoasă.

Un fost coleg al lui Cârciumaru, Ion Călinoiu, a fost și el reținut 24 de ore în urmă cu câteva luni, de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, fiind bănuit de mărturie mincinoasă pe tema unor achiziții publice. Între 2004 și 2016, Ion Călinoiu a fost președintele Consiliului Județean Gorj, iar în prezent este consilier județean din partea PSD. Social-democratul a fost unul dintre cei mai puternici lideri din teritoriu.

Mandate pe bandă rulantă

Constantin Silviu Gheorghe (PNL), unul dintre cei mai longevivi primari din țară (în funcția de la Otopeni din 1996), a fost trimis în urmă cu o lună în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 36 de milioane de lei. Potrivit surselor „Adevărul”, Gheorghe nu mai este în grațiile actualei conduceri a PNL.

Nu în ultimul rând, tot un fost mare politician, confruntat cu o serie de probleme, este Marian Vanghelie. Fostul primar al Sectorului 5 (2000-2015) e trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, instigare la delapidare. Fostul edil al PSD are și o condamnare de 11 ani și opt luni pentru luare de mită (de 30 de milioane), în primă instanță.

Activi în politică, dar și „clienți“ ai DNA

În Coaliție, atât la PNL, cât și la PSD sunt și parlamentari sau aleși locali activi aflați în vizorul procurorilor. Costel Alexe (PNL), șeful CJ Iași, este trimis în judecată în două dosare. Mihai Chirica (PNL), primarul Iașiului, este și el trimis în judecată. De asemenea, președintele PNL Teleorman, Eugen Pârvulescu, e trimis în judecată, fiind acuzat de trucarea unui concurs la stat.

Dintre politicienii activi ai PSD, îi găsim pe Adrian Chesnoiu, deputat și fost ministru al Agriculturii, și Daniel Tudorache, deputat și fost primar al Sectorului 1. În cazul lui Adrian Chesnoiu, pe 26 octombrie, DNA a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu și la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.

În schimb, Tudorache are deja o trimitere în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, în dosarul în care este acuzat că ar fi deschise conturi pe numele fostei soții și al menajerei sale, cumpărând imobile în valoare de 305.000 de euro și 470.000 de lei, precum și bijuterii, inclusiv diamante de aproximativ două milioane de euro. Recent, adică în luna octombrie, procurorii au dispus urmărirea penală și într-un dosar cu achiziții la suprapreț în pandemie, unde Tudorache e acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu „consecințe deosebit de grave”.

Decăderea lui Dragnea

Liviu Dragnea este exemplul clasic de fost mare politician de care problemele penale se țin lanț. După ce a executat doi ani, o lună și 20 de zile dintr-o pedeapsă de trei ani și șase luni, a fost eliberat condiționat. Liviu Dragnea este acum trimis în judecată pentru constituirea de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigarea la prezentarea și folosirea de declarații false, inexacte sau incomplete, în Dosarul Teldrum. De asemenea, fostul președinte al PSD este trimis în judecată și pentru trafic de influență în dosarul DNA privind vizita sa în Statele Unite ale Americii, în 2017, când s-a intersectat cu Donald Trump. Mai precis, a mers la o cină unde a dat mâna cu președintele american. Dragnea ar trebui să stea departe de politică până în iulie 2024. Fostul lui partid nici nu vrea să mai audă de el, singura sa șansă de renaștere politică fiind un proiect pe cont propriu, dacă nu e iar închis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite