Verdict în cazul Roșia Montană. Ce a hotărât Tribunalul Băncii Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa arbitrală internaţională a dat verdictul în cazul Gabriel Resources contra Guvernul României. Executivul a transmis că România a câștigat. 

FOTO Arhivă RMGC
FOTO Arhivă RMGC

România a câștigat procesul și nu va fi obligată să plătească despăgubirile de aproape 7 miliarde de dolari în dosarul Roșia Montană către Gabriel Resources. Hotărârea a fost comunicată Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementare a Diferendelor Relative la Investiții ale Băncii Mondiale (ICSID).

„Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID”, a transmis Executivul român, care a salutat decizia și a mulțumit tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român.

Dosarul ar putea fi desecretizat în urma hotărârii

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a mai precizat că „România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii”. 

Procesul Roșia Montană

Decizia definitivă în cazul Roșia Montană, daca statul roman va fi obligat la despagubiri sau nu, era așteptată încă de pe 10 februarie.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat la acel moment, într-o conferință de presă se așteaptă ca Guvernul „să facă absout tot ce e necesar” și să își fi luat măsuri de precauție.

Șeful Guvernului a declarat recent într-o discuție cu jurnaliștii că ar face referendum pentru a consulta românii cu privire la exploatare.

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 2021. Decizia cu privire la exploatarea miniere este însă una politică, astfel că stă în mâna conducerii guvernamentale. 

Politicienii își aruncă vina unul pe altul

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins luna trecută că vor exista discuții cu compania Gabriel Resources privind sumele datorate de stat, în contextul în care guvernul se așteapta ca Tribunalul Băncii Mondiale să dea o decizie nefavorabilă României în procesul pentru proiectul aurifer din Apuseni.

Șeful Guvernului a afirmat atunci și că va solicita toate documentele referitoare la proces, „astfel încât românii să știe adevărul”.

„Oricum vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice și administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziție și românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a mai declarat ulterior că Dacian Cioloş ar trebui să nu comenteze despre dosarul Roşia Montană, argumentând că a semnat pentru intrarea în UNESCO în ultimele minute ale mandatului de premier.

„În ziua când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Palatul Cotroceni (...) în timp ce primul ministru al României s-a dus să-şi ia mandatul de la preşedintele României, pe ultimele minute de prim-ministru, Dacian Cioloş semna ca Roşia Montană să intre în UNESCO, cu toate că avea de la toate ministerele, de la toţi juriştii, zeci de informări că, dacă va face acest lucru, acela va fi obiectul procesului şi există pericolul ca România să piardă acel proces. Ăsta este adevărul”, a mai afirmat Ciolacu.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloș a cerut PSD să își asume răspunderea pierderii statului în fața companiei Gabriel Resources. „Marcel Ciolacu să îl sune de urgență pe consilierul său actual, Victor Ponta, sau pe fostul său șef de partid, același Victor Ponta, și să explice de ce mereu și mereu trebuie să plătească românii în locul lor. Să fie clar pentru toată lumea: Roșia Montană este o afacere a PSD din care acești oameni vor să câștige bani indiferent de cum se va încheia acest proces. Fie prin exploatare ilegală, fie prin procente rezultate ca urmare a procesului. Restul e mascaradă politică pusă la cale de Marcel Ciolacu și de ceilalți beneficiari”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite