Partidele își caută locomotiva electorală pentru europarlamentare. Care sunt variantele luate în calcul

0
Publicat:

Miza alegerilor europarlamentare din iunie 2024 pune presiune pe principalele partide să deschidă listele cu nişte candidați cu tracțiune electorală, însă numele acestora le dau bătăi de cap formaţiunilor.

Fiecare partid țintește cât mai multe mandat la europarlamentare FOTO Shutterstock
Fiecare partid țintește cât mai multe mandat la europarlamentare FOTO Shutterstock

Europarlamentarele din 9 iunie 2024 vor fi primele alegeri dintr-o serie de patru teste electorale care vor avea loc anul viitor, așa că vor da un semnal privind imaginea politică. Prin urmare, fiecare formațiune caută să-și maximizeze șansele pentru a obține rezultate cât mai bune, în condițiile în care România are nu mai puțin de 33 de locuri.

În afară de lupta internă din partide pentru a obține un loc eligibil pe listă, mai ales marile formațiuni se confruntă cu dilema referitoare la persoanele potrivite care să deschisă lista. Așadar, locomotiva electorală care ar juca un rol important în convingerea oamenilor să susțină o listă sau alta. În cazul PSD, formațiune care va anunța lista finală la începutul anului viitor, sunt mai multe nume luate în considerare. Primul este eurodeputatul Mihai Tudose, vicepreședinte al formațiunii și important lider în teritoriu. Nu s-a remarcat la Bruxelles în primul mandat, însă vorbește pe limba oamenilor simpli și este respectat de aleșii din teritoriu.

O altă variantă este eurodeputatul Victor Negrescu, cu un profil mai degrabă de diplomat, foarte activ la Bruxelles, dar care nu e perceput ca o voce puternică în relația cu baza partidului. Nu în ultimul rând, și cu șanse destul de mici, nu e exclusă nici varianta Corina Crețu, dacă Pro România bate palma cu PSD.

Numele vehiculate în PNL

Și în cazul PNL situația e complicată, fiind mai multe scenarii de lucru. Una dintre variante este să meargă pe continuitate. Așadar, lista să fie deschisă de Rareș Bogdan, politician având o notorietate peste cea a majorității colegilor de la Bruxelles, dar și cu un discurs mai acid, bun de implicat în clinciurile din campanie. A doua variantă luată în calcul e aducerea unui lider foarte cunoscut, cu o imagine bună. Iar aici liberalii îl văd ca favorit pe Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca (fost premier în perioada 2008-2012). Surse din PNL au precizat că în acest moment șansele par să fie destul de mici în convingerea lui Boc să vină să candideze în aprilie-mai pentru europarlamentare, pentru ca două luni mai târziu să ceară votul la locale.

Nu în ultimul rând, liberalii îl iau în considerare ca posibil deschizător de listă pe Eduard Hellvig, fost secretar general al PNL, dar și fost șef al SRI timp de opt ani. Și în interior, optimismul e moderat. Deşi unii dintre lideri consideră că poate aduce un „aer proaspăt”, sunt și liberali care pun în față argumentul notorietății scăzute și faptul că are un stil neconflictual, pentru o campanie în care liberalii vor trebui să facă faţă unor politicieni ofensivi ca Diana Șoșoacă, George Simion sau Cristian Terheș.

USR are bătut în cuie primul loc

Cel mai mare partid al Opoziției din Parlament, USR, o are deja stabilită pe Elena Lasconi, primar din Câmpulung, urmată apoi de oameni de partid ca Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoș. Surse din USR susțin pentru „Adevărul” că aproape sigur Lasconi va renunța la mandatul său după alegeri, având rolul doar de a trage în sus lista, bucurându-se de un nivel al simpatiei mai bun față de alți colegi de partid. La alegerile din 2019, lista USR a fost deschisă de Dacian Cioloș.

În cazul Alianței pentru Unirea Românilor, planul din prezent este ca singurul europarlamentar în funcție pe care îl au, Cristian Terheș, să fie cel care să deschidă lista. Terheș a fost ales europarlamentar în 2019 pe listele PSD, fiind susținut la acea vreme de omul de afaceri Dan Voiculescu. Apoi, Terheș a ajuns la PNŢCD, pentru ca în final să fie preluat de AUR. Prezența unui om ca Terheș, popular mai ales pe TikTok, e motivată și de faptul că așa AUR va putea avea reprezentanți în secțiile de votare. În afară de Terheș, luat în calcul pentru deschiderea listei mai fusese și Claudiu Târziu, cofondator al partidului, acum președinte al CNC al AUR.

Emoțiile generate de Cioloș

Și aripa disidentă din USR, care s-a desprins în formațiunea REPER, e în căutarea unei soluții pentru a reuși ca la testul din iunie 2024 să treacă pragul electoral. În prezent, deși la nivel național partidul nici nu e recunoscut drept partid parlamentar, la nivelul Parlamentului European formațiunea are lideri vizibili, gestionari ai unor dosare importante. Printre europarlamentarii REPER sunt Ramona Strugariu și Dragoş Pîslaru (cei doi care dețin funcțiile de copreședinte), Dragoș Tudorache sau Dacian Cioloș. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liderii formațiunii încearcă să-l convingă pe Dacian Cioloș să candideze din nou și chiar să deschisă lista. Cioloș, fost comisar european și un lider cu notorietate ridicată, e văzut esențial în ecuația obținerii unui rezultat cât să fie trecut pragul electoral, adică 5%. În caz contrar, șansele sunt reduse.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite