Varujan Vosganian, la Adevărul Live: „PDL va accepta un candidat propus de PNL, care să se distanţeze de Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepreşedintele PNL, senatorul Varujan Vosganian, în studioul Adevărul Live
Vicepreşedintele PNL, senatorul Varujan Vosganian, în studioul Adevărul Live

Senatorul PNL Varujan Vosganian a vorbit, la Adevărul Live, despre miza Congresului PNL, care va avea loc în weekend, despre fuziunea cu PDL, despre poziţia PNL vizavi de preşedintele Taian Băsescu, dar şi despre politica lui Klaus Iohannis din calitatea sa de lider al PNL.

Principalele declaraţii:

Despre declaraţia privind demisia preşedintelui:

Procentul a fost copleşitor, a fost similar cu cel de la referendum. Parlamentul a preferat această formulă mai mult retorică, a declaraţiei, şi nu a suspendării. PNL a constatat că nu există argumente pentru o nouă suspendare, de aceea s-a cerut o demisie de onoare. În al doilea rând, PNL a dorit să aibă o declaraţie proprie. În PNl a existat o dezbatere dacă să includem şi perosana premierului în această declaraţie. Au fost voci care au cerut să facem o solicitare la Parchet privind demisia premierului. 

Atunci când stabileşti o listă de teme comune pe care le negociezi, este incorect să iei apoi o altă atitudine. Dar Traian Băsescu nu a făcut partre din orizontul de dialog, aşa încât am avut opţiuni diferite. După cum vedeţi, nu au apărut atacuri. Nu ştiu de ce unii au considerat că a cere demisia preşedintelui este o încălcare a Constituţiei. Noi nu am sugerat că trebuie să limităm puterea Justiţiei, de a rezolva această temă. Declaraţia nostră nu impiedică cu nimic drumul justiţiei. Suntem în clasa politică mulţi oameni care şi-au dat demisia de onoare. Printre aceşti oameni sunt şi eu. În 2007, când eram în cursa pentru comisar european, chiar preşedintele a dus o campanie de denigrare la adresa mea.

Despre campania electorală:

Pentru preşedinte, campania electorală contează mai puţin, însă pentru cei care sunt susţinuţi de preşedinte va conta mai mult. PMP nu a avut rezultatul scontat tocmai pentru faptul că preşedintele s-a implicat direct în campanie. Cei care candidează la Preşedinţie sper că nu au nicun scenariu de rezervă în care să facă apoi apel la preşedintele Traian Băsescu. Orice suspiciune legată de o colaborare pe viitor cu preşedintele Traian Băsescu trebuie îndepărtată.

În PDL mai există oameni care au colaborat cu Băsescu, dar important pentru noi este ca PDL să accepte un candidat care să se delimiteze de Traian Băsescu. Putem să-i cerem PDL să se delimiteze de Traian Băsescu printr-un reprezentant. Cred că PDL va accepta un candidat propus de PNL.Cred că PDL se lecuieşte treptat de Băsescu. Normal, este o lecuire în trepte de Traian Băsescu. 

Cătălin Predoiu este un om cu mari resurse, dar inevitabil va fi situat pe o poziţie secundară în sondaje. E greu de crezut că Predoiu va reuşi să remonteze distanţa faţă de Iohannis. Pregătim un sondaj până în luna septembrie. Asta nu înseamnă că punem la îndoială candidatura lui Klaus Iohannis.

Despre trădarea lui Iohannis

Din punct de vedere uman, e foarte posibil ca unul dintre ei să încerce o dezamăgire faţă de celălalt. Instituţional însă, PNL se afla în impas. Nouă ne trebuia o soluţie rapidă. Iohannis a fost întrebat dacă vrea să candideze la şefia partidului, el a spus da, a fost aplaudat şi aşa s-a refăcut firul. Vom vedea ce se va întâmpla la Congres, dacă Antonescu îl va susţine pe Iohannis. Suţinerea lui Crin Antonescu nu este nocivă, spre deosebire de Traian Băsescu. Crin Antonescu din septembrie nu va mai fi Crin Antonescu din mai. Va fi o reusrsă imporantă în susţinerea altui candidat. Relaţia noastră a fost cu suişuri şi coborâşuri. Acum relaţiile s-au reîntors la normalitate. Noi colaborăm din 1992. 

Despre Tăriceanu:

Am solicitat să nu mai fie insultat. Relaţiile mele cu Călin Tăriceanu depăşesc sfera politică şi care nu au fost alterate de scena politică, dar eu nu pot urma o cale similară. I-am spus şi lui că doresc să colaborăm în continuare, dar numai în interiorul PNL. L-am povăţuit să-şi selecteze cu grijă anturajul. Cred că, până să fuzionăm cu PDL, trebuie să fuzionăm cu liberalii noştri, inclusiv cu Călin Tăriceanu.

PNL a rezistat după Revoluţie pentru că România a trecut printr-un amplu proces de liberalizare. De aceea PNL a început să crească din 2003 şi a tot crescut până în 2007. Dacă există un risc în fuziunea cu PDL, aceasta este riscul: ca PNL să-şi piardă vocaţia istorică. De aceea fuziunea trebuie făcută cu foarte mare atenţie.

Teodor Stolojan nu a fost niciodată din PNL. El ne spunea la şedinţe: „Voi, liberalii“. Stolojan a fost un manager care ne-a costa cam o treime din partid în 2007. Dacă PNL şi PDL făceau o fuziune în 2005, atunci PNL trecea direct în vestiar. Marea şansă a PNL a fost eroarea fatală a lui Traian Băsescu de a ordona fuziunea între PD şi PLD. Aşa a scăpat de PNL. PSD ştie să guverneze. A disloca PSD este mult mai greu decât a disloca PDL.

Despre fuziune:

Am fost îngrijorat ca nu cumva scenariul din 2007 să se repete. M-am temut ca Tăriceanu să nu plece cu o parte din partid şi să se refacă USL. PNL trebuie să iasă din zona liberalismului pentru a intra în zona populară. Se va crea un partid de dreapta care se va numi, probabil PNL, şi care va ajunge la 30%. Altfel nu se poate ajunge la 30%. E prea mult să mergem pe doctrine în România. Dezbaterea fundamentală este stânga-dreapta.

E foarte impotant ca un partid să iasă din proiecţia ciclurilor electorale. PNL nu avea decât jumătate din electoratul de dreapta. Nu puteam acoperi toată zona. Noi fuzionăm în primul rând cu electoratul PDL. Noi nu ne-am dat după context. Noi nu avem vocaţia alianţelor, care pot fi rupte. Am dat ipoteza unei fuziuni până în toamnă. Să nu vă închipuiţi că oamenii uită foarte uşor de unde provin. Relaţii acestea nu se vor rupe foarte uşor. Poate exista o uşoară crispare în PNL, că următorul premier va fi dat de PDL. Însă fiind uniţi, nu vom avea de ales. Sau vom putea face un contract prenupţial, în care să stabilim că trebuie să câştigăm mai întâi alegerile prezidenţiale. În PNL nu există o împotrivire pentru fuziunea cu PDL. Există doar unele nuanţe. 

Despre Congres:

Ieri şi astăzi am avut un dialog cu şefi de filiale, în care mi-au spus să-mi depun candidatura. Drept urmare, mi-am depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte. Domnul Ghişe a fost un contracandidat cu multe argumente. Problema lui este că nu are lucrul în echipă. Dar să ştiţi că a convins multă lume.

Evaluările noastre arată că această apropiere între PNL şi PDL va creşte zestrea electorală între 20% şi 30%. Iohannis nu a avut prilejul să se exprime, de exemplu, cu rolul Bisericii Ortodoxe. În campania electorală contează şi prestanţa personală. Nu pot să spun cât de abil este Iohannis în astfel de dezbateri, dar are un mesaj care nu indignează, care nu jigneşte.

PNL a fost destul de voios, destul de dezinvolt în dezbaterea publică. Şi eu şi Crin Antonescu am căpătat notorietate înainte de a ocupa o funcţie de demnitate publică. Klaus Iohannis este din alt registru. Vine pe un proiect care adaugă emoţie şi dorinţă de stabilitate. Acum este o perioadă în care clasa politică se destructurează. Iohannis nu are resentimente faţă de nimeni. Acesta este avantajul lui faţă de noi.

El a spus că nu suntem cu Traian Băsescu, nici cu Traian Băsescu. Iohannis face abstracţie de Traian Băsescu. Iohannis este răspunsul la telespectatorul care s-a plicitisit de modul acesta de a face politică.

Despre Victor Ponta

Victor Ponta nu este un luptător periculos, în sensul că nu este un nimicitor şi nu încearcă să te atace cum făcea Traian Băsescu. Am lucrat cu el, nu se simţea confortabil cu mine alături. El nu m-a chemat niciodată cât am fost în Guvern, m-a sunat de două ori pe chestiuni marginale. Ponta poate fi învins dacă eşti mai bun decât el. Ponta este unul dintre exponenţii reuşiţi.

Urmăriţi de la 15:45 interviul în modului Adevărul Live şi comentaţi răspunsurile liderului PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite