Adina Vălean anunță noi fonduri, inclusiv pentru România, pentru modernizarea frontierelor cu Ucraina

0
Publicat:

Comisarul european a precizat că Executivul de la Bruxelles va mobiliza noi fonduri, de circa 250 de milioane de euro, pentru a sprijini proiecte care vizează frontierele cu Ucraina ale statelor din UE.

Adina Vălean, comisar european FOTO Inquam Photos
Adina Vălean, comisar european FOTO Inquam Photos

Coridoarele solidarităţii sunt singura linie de supravieţuire a exporturilor şi importurilor ucrainene. Se vorbeşte mult despre transportul de grâne sau produse agricole, dar, dincolo de asta, Ucraina are o mulţime de alte produse de importat şi de exportat, de natură energetică, industrială. Ceea ce s-a reuşit prin intermediul acestor coridoare ale solidarităţii este transferul a 30 de milioane de tone de diverse produse de export şi import pentru Ucraina. În ceea ce priveşte produsele agricole, cam 60% din exporturile Ucrainei s-au desfăşurat prin aceste coridoare ale solidarităţii, restul prin acordul de tranzit în Marea Neagră realizat de Naţiunile Unite cu ajutorul Turciei şi Rusiei", a afirmat Adina Vălean.

Comisarul a precizat că, în contextul în care viabilitatea acestui acord de tranzit este pusă în prezent sub semnul întrebării, din cauza evoluției situației din Ucraina, „coridoarele solidarităţii redevin foarte importante".

Maximul privind transportul de grâne

Ele şi-au atins, din păcate, un maxim de capacitate. Fizic, infrastructura nu permite mai mult decât reuşim în momentul de faţă să facilităm ca export şi import. În octombrie, de exemplu, pentru grâne am avut 2,7 milioane de tone, cam asta a fost maximul ce s-a putut scoate pe lună", a completat Vălean.

Reprezentanța României la Bruxelles a explicat că, din acest motiv, Comisia Europeană a anunţat o nouă mobilizare de fonduri „pentru a investi în proiecte la frontiera statelor din prima linie - asta include, desigur, România, dar şi Polonia, care e foarte activă în această privinţă -, pentru a îmbunătăţi infrastructura de frontieră”.

Comisia Europeană a anunţat identificarea a 250 de milioane de euro sub formă de granturi, a mai subliniat Vălean, fonduri „care ar putea fi acordate foarte repede, pentru modernizarea punctelor de frontieră, pentru echipamente de transfer al grânelor pe calea ferată, pentru navigaţie (pe timp) de noapte pe braţul Sulina şi altele".

Bani suplimentari de la alte instituții

„La asta se adaugă partenerii noştri financiari. Banca Europeană de Investiţii a anunţat 300 de milioane (de euro - n.r.), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, încă 300 de milioane, şi Banca Mondială, 100 de milioane. Strângem un pachet financiar destul de mare, care se va duce de o parte şi de a alta a frontierei, pentru că aceşti parteneri internaţionali vor sprijini proiectele de investiţie de partea cealaltă a frontierei, unde nu putem noi direct să finanţăm. Pentru România sunt puncte de trecere a frontierei de nord (...) Sunt puncte de frontieră cu Moldova. E navigabilitatea pe noapte în Sulina. Toate aceste state de frontieră lucrează cu Directoratul de Transport al Comisiei, există liste de proiecte, şi toate proiectele practic se pun pe masă şi vor beneficia de această finanţare suplimentară", a mai explicat oficialul european.

Adina Vălean a făcut și alte anunțuri, unele legate și de Republica Moldova, adică semnarea unei declarații de cooperare extinstă, care pe termen lung înseamnă bani și pentru administrația de la Chișinău.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite