USR s-a virusat cu năravul vechilor partide. Surse: Aripa liberală a boicotat votul privind aplicarea sancţiunilor pentru membri. Vizat era Cristian Ghinea
0Parlamentarii USR din tabăra liberală au părăsit şedinţa Comitetului Politic de sâmbătă chiar înainte de a vota un regulament intern care clarifica modul în care se aplică sancţiunile în partid. Surse din USR au declarat pentru „Adevărul“ că miza boicotului a fost salvarea lui Cristian Ghinea de la exlcudere. Preşedintele interimar al USR susţine însă că altul a fost motivul plecării.
Şedinţa Comitetului Politic al USR de sâmbătă a adus o nouă dispută între aripa liberală, codusă de Cristian Ghinea, şi cea controlată de Nicuşor Dan. Surse din USR au declarat pentru „Adevărul“ că parlamentarii „liberali“ au plecat din şedinţa Comitetului Politic chiar înainte să fie supus la vot regulamentul intern prin care se detaliază modul în care se aplică sancţiunile în partid. „Au ieşit din sală fix înainte de vot, deşi au participat la discuţiile care au durat o jumătate de zi“, susţin sursele citate. Miza plecării ar fi fost salvarea lui Cristian Ghinea, în contextul în care filiala USR Sector 5 a solicitat excluderea fostului ministru tehnocrat din partid, ca urmare a disputei cu Nicuşor Dan.
Surse din conducerea USR au explicat pentru „Adevărul“ că solictarea organizaţiei Sector 5 nu a putut fi discutată până acum tocmai pe motiv că nu exista acest regulament care să clarifice modul în care liderii USR pot fi sancţionaţi de Comitetul Politic, al doilea for ca putere în USR după Congres. Or, dacă regulamentul ar fi fost adoptat sâmbătă, putea fi pusă imediat pe ordinea de zi şi excluderea lui Cristian Ghinea. Potrivit statului USR, Comitetul Politic este organismul care sancţionează membrii cu funcşţii la nivel naţional.
„E foarte probabil să se fi ajuns la excluderea lui Ghinea, în condiţiile în care majoritatea din Comitetul Politic este pro-Nicuşor Dan. Dar nu aşa se rezolvă problema, plecând din şedinţă, după ce am discutat câteva ore pe textul regulamentului“, au declarat surse neutre din USR.
„Au spus că trebuie să discute în filiale“
Elek Levente, preşedintele interimar al USR, a confirmat informaţia obţinută de „Adevărul“ potrivit căreia aripa liberală a părăsit şedinţa înainte de vot, însă acesta susţine că nu excluderea lui Ghinea a fost motivul boicotului. „Da, au fost colegi care au părăsit şedinţa, spunând că, din moment ce votăm un regulament atât de important, trebuie să-l discute mai întâi în filiale. Au spus că nu pot să ia o decizia atât de importantă fără consultarea filialelor“, a declarat Elek Levente pentru „Adevărul“.
„Au găsit această scuză. Însă ştia toată lumea că miza Comitetului Politic de sâmbătă este acest regulament, care nu face altceva decât să explice statutul. Deci nu sunt nişte schimbări radicale. Nu e nevoie de un referendum şi pentru asta, ca să glumesc puţin“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii partidului, care crede că excluderea lui Ghinea este o temă falsă. „Nu cred că se va ajunge la exludere. Ar fi un mesaj greşit din partea noastră. Dar o mustrare, o sancţiune va fi, pentru că sunt destui nemuţumiţi. Dar trebui să tranşăm problema, nu să fugim de ea. Acum, trebuie să fie convocat un nou Comitet Politic în care să votăm ce-am discutat sâmbătă“.
Elek Levente a confirmat pentru „Adevărul“ că ziele viitoare va convoca un nou Comitet Politic în care se va vota regulamentul cu pricina, care oricum a fost negociat de către cele două tabere. Potrivit unor surse din USR, au existat două variante ale regulamentului. Una scrisă de Radu Mihail, din tabără lui Ghinea, alta făcută de Stelian Ion, din tabără lui Nicuşor Dan. „S-a lucrat pe un text care era, de fapt, o combinaţie între cele două variante“, susţin sursele citate.
Comitetul clandestin a fost, de fapt, legal
În urmă cu o lună, „Adevărul“ a scris în exclusivitate că organizaţia USR Caraş-Severin, fidelă lui Nicuşor Dan, a solicitat convocarea Consiliului Politic. Organizaţia Caraş-Severin a cerut atunci ca data Comitetului Politic să fie 2 septembrie, însă Biroul Naţional al USR, forul săptămânal de conducere, dominat de aripa liberală, a fixat Consiliul Politic pe data de 16 septembrie. Conducerea USR explica atunci că Biroul Naţional este forul care fixează data Consiliului Politic.
Numai că unii dintre membrii Consiliului Politic s-au reunit la Bucureşti şi pe data de 2 septembrie, aşa cum solicitaseră iniţial, dar n-au avut cvorum, aşa că, până la urmă, a fost doar o întâlnire informală. Aripa liberal a numit atunci întâlnirea taberei lui Nicuşor Dan drept un „Consiliul Politic clandestin“.
Potrivit unor surse politice, apropiaţii lui Nicuşor Dan au consultat o casă de avocatură pentru a interpreta statutul partidului. Iar avocaţii le-au dat dreptate. „Statul e clar: Comitetul Politic poate fi convocat de către preşedintele partidului, de către Biroul Naţional sau de către o treime dintre membri. În cazul Comitetului Politic convocat de organizaţia Caraş-Severin, au semnat o treime din membri, deci era perfect statutar. În statut mai scrie doar că şedinţa trebuie convocată cu două săptămâni înainte. Biroul Naţional nu are nicio atribuţie de organizare. Asta spun avocaţii, asta ştie tot partidul“, au explicat surse din USR pentru „Adevărul“.
Într-adevăr, statutul USR spune: „Comitetul Politic al USR se întruneşte bianual sau ori de câte ori este necesar la convocarea Preşedintelui USR, a majorităţii din Biroul Naţional sau a cel puţin 1/3 din numărul membrilor Comitetului Politic. Şedinţa Comitetului Politic se va putea convoca cu cel puţin 15 zile înainte de data desemnată pentru lucrările şedinţei“. Deci organizaţia Caraş-Severin avea dreptul să ceară organizarea Comitetului Politc în data de 2 septembrie.