Proiect - Interdicție de a ieși din țară pentru condamnații în primă instanță

0
Publicat:

USR a depus în Parlament un proiect de lege ce presupune ca persoanele condamnate în primă instanță, la cel puțin trei ani de închisoare, să aibă interdicție de a părăsi țara.

USR a depus un proiect ce presupune interdicția de a ieși din țară pentru condamnații la închisoare
USR a depus un proiect ce presupune interdicția de a ieși din țară pentru condamnații la închisoare

Proiectul de lege depus în Parlament prevede ca persoanele condamnate în primă instanță la cel puțin trei ani de închisoare, vor primi obligatoriu de la instanța de judecată interdicția de a părăsi România până la pronunțarea deciziei. Prevederea face parte dintr-un proiect de lege depus în Parlament la inițiativa deputatei USR Oana Murariu.

Cazuri precum recenta fugă de executarea pedepsei a lui Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, ori a doua fugă din țară, tot pentru a scăpa de închisoare, a Elenei Udrea nu au cum să nu revolte opinia publică. Este clar că măsurile prevăzute de actuala legislație pentru a îi împiedica pe fugari sunt neîndestulătoare și e nevoie de măsuri noi. Este mult mai simplu să limităm posibilitatea fugii din țară, decât să depunem ulterior demersuri pentru a-i găsi și a-i aduce în țară, printr-un proces birocratic de multe ori foarte complex și de durată”, declară deputata Oana Murariu, președinte al organizației USR Cluj.

Potrivit proiectului de lege, alături de interdicția de ieșire din țară, instanța de apel va trebui să aplice și măsuri de monitorizare electronică. Astfel, va exista un control mai clar asupra localizării persoanelor judecate și nu vor mai exista situații în care acestea să dispară din țară înaintea condamnării definitive.

Am avut caz după caz, în special de oameni potenți financiar, care au fugit ca să nu plătească pentru faptele lor. Nu putem asita impasibili și să ne uităm cum unii sunt prinși, alții nu, unii sunt extrădați în România, alți găsesc tertipuri și portițe legale în țările gazdă pentru a nu fi trimiși înapoi. Înfăptuirea Justiției trebuie să se facă într-un stat de drept nu doar câteodată, ci mereu”, adaugă deputata USR Oana Murariu.

În aceeași notă, Parlamentul a adoptat legea fugarilor, care prevede ca persoanele condamnate definitiv și care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani. Inițativa a fost depusă de ministra Justiției care consideră că legea aceasta este foarte bună „mai ales în contextul în care sunt anumite persoane care găsesc tot felul de tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în sistemul penitenciar din România. Dacă nu am fi adoptat legea, am fi permis în continuare astfel de comportamente, probabil că unii ar fi considerat că le încurajăm, lucru care ar fi avut consecințe grave”, a transmis Alina Gorghiu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite