Un proiect de lege propune modificarea finanțării partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O inițiativă legislativă a fost depusă la Parlament de către un deputat neafiliat pentru scăderea finanțării partidelor, de la 75% la 65%, proporţional cu numărul de voturi exprimate la alegerile parlamentare.

AEP este condus de Toni Greblă FOTO Inquam Photos
AEP este condus de Toni Greblă FOTO Inquam Photos

„65% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral”, arată proiectul de lege inițiat de fostul reprezentant AUR, Ciprian Ciubuc. 

De asemenea, inițiativa prevede că „20% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 65 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti”.

Potrivit motivării proiectulu, „în cazul alegerilor parlamentare 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impaqite partidelor politice, proportional cu numarul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputatilor și Senat, daca au realizat pragul electoral”.

De asemenea, „în cazul alegerilor locale 25% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi impaqite partidelor politice, proportional cu numiirul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeteni, daca au obtinut eel putin 50 de mandate de consilier judetean și de consilier”.

O altă prevedere permite ca veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat să poată fi folosite şi la cheltuieli cu chiriile.

„Curtea de Conturi controlează legalitatea validării sumelor în vederea rambursării către competitorii electorali în termen de 30 de zile de la data finalizării controlului finanţării campaniei electorale de către Autoritatea Electorală Permanentă”, conform proiectului.

Propunerea legislativă mai stipulează că „situaţiile financiare anuale, întocmite de partidele politice, sunt supuse integral auditului statutar, care se efectuează de către auditoria statutari, persoane fizice sau juridice autorizate, în condiţiile legii”.

Inițiativa a fost depusă la Senat în noiembrie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite