Legea anti-fugari, adoptată de Parlament. Gorghiu: Lipsa inițiativei ar fi avut consecințe grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede introducerea unei pedepse suplimentare în cazul fugarilor. Ministrul Justiției a afirmat că lipsa adoptării inițiativei ar fi adus consecințe grave, subminând încrederea cetățenilor în justiția românească. Legea merge la promulgare. 

Legea inițiată de Ministerul Justiției merge la promulgare FOTO Inquam Photos
Legea inițiată de Ministerul Justiției merge la promulgare FOTO Inquam Photos

„Important este că după ce va intra în vigoare, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani, pentru o infracțiune asimilată celei de evadare. Persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață, care nu se predau autorităților în termen de 7 zile, vor fi pedepsite cu această sancțiune. Legea este una foarte bună, mai ales în contextul în care sunt anumite persoane care găsesc tot felul de tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în sistemul penitenciar din România. Dacă nu am fi adoptat legea, am fi permis în continuare astfel de comportamente, probabil că unii ar fi considerat că le încurajăm, lucru care ar fi avut consecințe grave”, a transmis Alina Gorghiu.  

Potrivit ministrului, „conduita celor care fug din țară subminează încrederea publicului în justiția din România și în lege”.

„Se pune o presiune extraordinară pe instituțiile statului, pe resursele și eforturile aplicării legii, pentru că există un impact destul de mare asupra aspectelor care țin de logistică, resurse. (...) Este afectată eficiența sistemului judiciar deoarece unii cred că pedepsele definitive pot să ajungă formalități nefolositoare, nefiind puse în aplicare”, a mai arătat ministrul cu privire la cei care încearcă să scape de pedepsele de condamnare cu închisoare și aleg să fugă din țară. 

Iniţiativa legislativă a fost adoptat decizional de deputați, cu 230 de voturi „pentru”, trei „împotrivă”. Un singur deputat s-a abţinut de la vot.

Ce prevede legea 

Noile modificări vizează adăugarea unor noi alineate la punctul 3, astfel: „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”

Astfel, pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa neexecutată la data evadării. De asemenea, pedeapsa pentru infracțiunea de evadare se aplică o singură dată, indiferent de numărul de zile cu care s-a depăsit termenul de prezentare la organul de poliție.

În actualul Cod Penal, evadarea poate duce la pedepse între șase luni și trei ani, dacă nu este una care a avut loc prin folosirea violenței sau a armelor, în timp ce în scenariul folosirii violenței sau armelor pedeapsa este între unu și cinci ani.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite