UPDATE Parlamentarii au votat Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Democrat-liberalii au votat împotriva amendamentului formulat de UDMR                      FOTO: Adevărul
Democrat-liberalii au votat împotriva amendamentului formulat de UDMR                      FOTO: Adevărul

Proiectul de modificare a Statutului aleşilor a fost dezbătut, miercuri dimineaţă, în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 16.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că regretă modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor, prin amendamentul UDMR, şi că speră să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei, poziţia PSD fiind alta la nivelul Comisiei de fond.

 "Vreau să-mi exprim regretul că statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în această formă de către plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord şi vreau să mă delimitez foarte clar de modificările aduse în plus, faţă de ceea ce trebuia să facem în urma motivării deciziei Curţii Constituţionale. Eu am susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC, care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR. Sper ca în cel mai scurt timp să găsesc soluţiile necesare pentru remedierea acestei probleme, pentru că avem nevoie cât mai urgentă de un statut al parlamentarilor, în deplin acord cu normele şi exigenţele europene", a susţinut Zgonea.
 

UPDATE 10:48  Plenul reunit al celor două Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Au fost adoptate atât modificările sesizate de CCR, cât şi un amendament  propus de Marton Arpad, deputat UDMR, potrivit căruia „la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă“.

Legea va trimisă spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului a mai trimis odată la reexaminare proiectul de lege, dar, în cazul în care mai are obiecţii, le va putea sesiza Curtea Constituţională.


Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia parlamentară permanentă de statut au efectuat, în actul normativ, modificările conforme cu decizia Curţii Constituţionale a României (CCR). În motivarea deciziei de neconstituţionalitate a Legii nr. 96/2006  privind Statutul senatorilor şi al deputaţilor, din 27 februarie, CCR stipulează că nu pot fi reţinute argumentele care justifică diferenţa de tratament care să fie pusă în aplicare doar pentru aleşi.

Parlamentarii vor luat act de propunerea CCR privind reducerea de la 45 de zile la 15 zile a termenului în care deputatul sau senatorul poate contesta la instanţa de contencios administrativ raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). De asemenea, dezbaterea din plen va lua decizia dacă se va schimba, de la şase luni la 30 de zile, termenul de suspendare a unui deputat sau senator, în cazul constatării unui conflict de interese, dar şi dacă se va înlocui sintagma de „ministru“, din cuprinsul actului normativ, cu cea de „membru al Guvernului“.

Amendamentul formulat de UDMR, prin care se cere  ca orice alte prevederi contrare celor cuprinse în actul normativ privind statutul parlamentarilor să fie abrogate, va fi supus deciziei plenului reunit.

Democrat-liberalul Gabriel Andronache, secretar al Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, a precizat că parlamentarii PDL din comisiile juridice şi de statut nu sunt de acord cu propunerea UDMR, deoarece aceasta "excede decizia Curţii Constituţionale".

"Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii", a spus Andronache, potrivit Mediafax.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite