UPDATE Dezbaterea bugetului de stat pe 2022. Ciucă: „Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist”. USR a anunţat că nu va vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Parlamentul României FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au hotărât dezbaterea în plen reunit a bugetului de stat pe 2022, miercuri, de la ora 16.30, după ce comisiile de buget-finanţe au dat raport favorabil pe proiectele bugetului de stat şi cel al asigurărilor pe 2022.

UPDATE: Parlamentula a votat un amendament care prevede majorarea bugetului SGG pe anul 2022 cu suma de 160.000.000 lei la creditele de angajament şi creditele bugetare pentru susţinerea cultelor.

UPDATEFostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a anunţat că USR nu va vota bugetul pentru anul 2022.

Claudiu Năsui a acuzat că bugetul de stat pentru anul 2022 se bazează pe o „minciună”. „Se bazează pe o altă minciună şi anume că vor creşte veniturile. Domnul Câciu a impus din pix venituri care vor veni din combaterea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul de stat. De ce faceţi asta? Pentru că vă doriţi să creşteţi cheltuieli cu venituri pe care nu le aveţi. USR nu va vota acest buget”, a declarat Năsui în plenul reunit al Parlamentului. 

UPDATEPremierul Nicolae Ciucă a prezentat, în plenul Parlamentului, principalele obiective din bugetul pentru anul următor. Potrivit şefului Executivului, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, reprezintă ”cea mai importantă legislaţie anuală de programare bugetară”. 

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană”, a transmis premierul Nicolae Ciucă de la tribuna plenului. 

”Ţinta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condiţiile în care efectele pandemiei încă sunt resimţite la nivel naţional şi global”, a mai declarat Ciucă. 

În ceea ce priveşte investiţiile, premierul a arătat că ”este bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019”, a arătat el. 

Subiectul investiţiilor a pus probleme coaliţiei de guvernare în contextul în care liderul PNL, Florin Cîţu, a făcut declaraţii ameninţătoare privind continuarea guvernării alături de PSD, după ce proiectul pentru bugetul de anul viitor al Executivului nu a respectat alocarea de 7% din PIB pentru investiţii, aşa cum ,potrivit preşedintelui liberal, s-a agreat la negocierea formării coaliţiei. 

UPDATE: A început şedinţa în plenul reunit al Parlamentului pentru dezbaterea bugetului de stat pe 2022. 

La şedinţă participă premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii Cabinetului.

***

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale au primit raport de admitere, cu 23 de voturi ”pentru”, 9 voturi ”împotrivă” şi nicio abţinere, potrivit News. 

Dezbaterile din comisiile reunite au început marţi, iar astăzi au primit avize ministerele Familiei, Fondurilor Europene, Transporturilor, Finanţelor Publice, Cercetării, Educaţiei, Ministerul de Externe, mai arată sursa citată. 

Preşedintele de şedinţă Bogdan Huţucă a anunţat, după vot, că este posibil ca miercuri seară să înceapă dezbaterile pe bugetul de stat şi în plenul reunit al celor două Camere. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite