Ungaria ameninţă cu măsuri diplomatice ca urmare a interzicerii simbolurilor etnice în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari FOTO Mediafax
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari FOTO Mediafax

Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth. Ministrul ungar de Externe a anunţat că va avea o discuţie joi după-amiază cu omologul său român, Titus Corlăţean.

UPDATE 13.03 Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.

Răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe fără legătură cu acest subiect, Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el.

În ceea ce priveşte interzicerea de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile publice, Martonyi a afirmat că Ungaria va acţiona ca partener în rezolvarea situaţiei.

„Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri; procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.

Martonyi a declarat, de asemenea, că va discuta cu omologul său român, Titus Corlăţean, în cursul după-amiezii de joi.


Acesta a declarat că măsurile pe care intenţionează să le ia Ungaria vor fi anunţate în cursul zilei de joi, relatează agenţia de presă maghiară MTI.

Acesta a arătat că Ungaria este dispusă să negocieze cu România pe această temă, însă a reiterat poziţia ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.

Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că, dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Miercuri, Guvernul român a criticat dur declaraţiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt „agresiunii simbolice".

Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Ministerul de Externe a reacţionat prompt şi l-a convocat la sediul MAE pe ambasadorul maghiar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru a da explicaţii privind declaraţiile secretarului de stat maghiar Zsolt Nemeth. Înaintea întâlnirii dintre diplomaţii români şi maghiari, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu afirma că declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria.

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlăţean a luat poziţie în acest „război al steagurilor”. „Acest tip de mesaje evident că nu sunt deloc binevenite. În sensul acesta a fost convorbirea cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti la MAE. Acesta a fost primit la nivel de Secretar de stat, care a transmis foarte clar poziţia autorităţilor române pentru a evita astfel de declaraţii care generează o simbolistică şi susţin o simbolistică şi acel concept al autonomiei pe criterii etnice împotriva simbolurilor naţionale româneşti, recunoscute de lege, şi a constituţiei României, a legii din România, lege care spune care sunt însemnele oficiale care trebuie arborate în administraţia română şi astfel de îndemnuri sunt îndemnuri la încălcarea legii româneşti. Nu putem accepta aşa ceva", a explicat Corlăţean, miercuri, la România TV.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri seara, în contextul scandalului steagului secuiesc, că ar propune o schimbare a Constituţiei.

Ambasadorul Ungariei a mai spus că susţine poziţia liderului UDMR Kelemen Hunor privind modificarea sintagmei „stat naţional“ din articolul 1 al Constituţiei României.

„Este absolut clar. Susţin cererile, şi pentru autonomia culturală şi pentru autonomia teritorială şi pentru autonomia personală. Toate formele autonomiei sunt ok pentru mine dacă maghiarii din România şi românii din România, bineînţeles, se înţelege în acest lucru, pe cale paşnică şi democratic“, a mai afirmat Fuzes.

În cadrul conferinţei de presă de joi, susţinute înainte de plecarea la Bruxelles, Traian Băsescu a refuzat să discute prea mult pe marginea acestui subiect, declarând că este responsabilitatea altor instituţii să gestioneze viaţa de zi cu zi a României. „Nu puteţi face dintr-un preşedinte un politician care răspunde unui ambasdor, sunt alte instituţii care gestionează viaţa de zi cu zi din România”, a afirmat preşedintele.

„Când va avea o reacţie preşedintele Ungariei, voi avea şi eu o reacţie, dacă nu va avea o reacţie potrivită”, a mai spus Traian Băsescu.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite