Ucraina anunță sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă: „O amenințare pentru securitate”. Reacția senatoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe ucrainean a anunțat sancțiuni împotriva senatoarei Diana Șoșoacă, motivând că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale din Ucraina. Parlamentarul român a depus un proiect de lege prin care cere anexarea unor regiuni din statul vecin.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”,  a scris purtătorul de cuvânt al MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook.

>>Mass-media: Senatorul Parlamentului României Diana Şoşoacă a inițiat un proiect de lege prin care se propune anexarea de către România a unei părți a regiunii de sud a Ucrainei. Prin acest demers, politicianul marginal încearcă să „recupereze identitatea culturală a populației românești”. Un exemplu clasic din cartea de metodică a revanșismului rus. Condamnăm ferm încercarea de a pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a Ucrainei, de a submina spiritul de bună vecinătate dintre Ucraina și România<<, a mai arătat ministrul ucrainean. 

Șoșoacă: MAE ucrainean să învețe istorie și diplomație

Senatoarea a reacționat la scurt timp, acuzând un atac la adresa sa și la adresa minorității române din Ucraina 

„Prin acest atac mârșav la adresa mea, Ucraina își dovedește caracterul de stat abuziv și fascist. Prin această amenințare pe care Ucraina o face la adresa mea, devin de fapt solidară cu minoritatea română din Ucraina care este tratată de Kiev tot ca o amenințare la adresa statului ucrainean”, a transmis senatoarea pe Facebook.

Senatoarea a firmat totodată că acest lucru nu face decât să confirme justețea propuinerii legislative, „de a returna României teritoriile deținute abuziv de Ucraina”. 

„Cum își permite Ucraina să amenințe un senator al statului român pentru o propunere legislativă? De când decide Ucraina ce se întâmplă în Parlamentul României? Este România un stat ocupat de Ucraina și noi nu am aflat?”, a mai transmis senatoarea. 

Senatoarea a mai susținut că „amenințările pe care le vehiculează Ucraina sunt dovada că statul lor este slab și nesigur pe sine și că MAE ucrainean nu are argumente, de aceea și recurge la ostilități”.

„Nu mă sperie și mă voi lupta până la capăt”, a susținut senatoarea Diana Șoșoacă.

Această amenințare a Ucrainei la adresa mea arată intenția acestui stat de a-i elimina și fizic pe cei care se opun politicilor naziste ale Kievului. Prin declarația MAE ucrainean, este clar că am devenit ținta numărul unu”, mai arată răspunsul parlamentarului român.

Senatoarea a mai transmis MAE ucrainean „să învețe istorie și diplomație și să citească atent prevederile Actului Final al Conferinței C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificării frontierelor pe căi paşnice, diplomatice”, susținând că a „deschis calea către negocieri pașnice și diplomatice privind granițele”, justificând că actul final al Conferinței pentru securitate şi cooperare în Europa permite „acordul între state în ceea ce privește teritoriile și frontierele, adică negocierile în acest sens”. 

Șoșoacă cere denunțarea Tratatului dintre România și Ucraina

Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege în Parlamentul Rommâniei, prin care „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997.

Proiectul depus de senatoare propune ca România să anexeze teritoriile aflate în trecut în componența României interbelice, demersul fiind posibil doar printr-o declarație de război din partea României. 

„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, propune Diana Șoșoacă la articolul 3 din proiectul de modificare a Legii 129/1997. 

Analist: Aberant. Teritoriile au fost ocupate de Uniunea Sovietică

Contactat de „Adevărul”, politologul Cristian Pîrvulescu susține că propunerea senatoarei urmărește să creeze mai multe discordie, arătând totodată că Ucraina nu a ocupat teritorii românești, acestea fiind ocupate de fapt de Uniunea Sovietică.

„Este o propunere aberantă, ea nu este făcută decât ca să antreneze discuții absurde (...) Ucraina nu a ocupat teritorii românești, teritoriile românești au fost ocupate de Uniunea Sovietică. Ele, în schimb, au fost recunoscută ca atare de tratate internaționale, multe. România nu poate și nu există nicio forță politică normală care să încerce acest lucru. Pro-rușii care au intrat în Parlamentul României care au intrat via anti-restricții și anti-pandemie nu fac altceva decât să pună în pericol în mod real imaginea României”.

În același timp, analistul a subliniat că astfel de demersuri fac rău României. 

„Vă dați seama că nu vor reuși să schimbe Tratatele, ele nu se pot schimba așa. În schimb, faptul că astfel de aberații pot să fie lansate din Parlamentul României fac rău României”, a mai afirmat Cristian Pîrvulescu.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite