Traian Băsescu, la Congresul PMP: Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu sau Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Mediafax
Fostul preşedinte Traian Băsescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a avut astăzi, la Congresul PMP, prima apariţie publică după terminarea mandatului. Fostul şef al statului a vorbit cu moderaţie despre „doamna Udrea“ şi mult mai amplu despre Justiţie, raportul MCV sau parteneriatul cu SUA, exact ca pe vremea când era preşedinte în funcţie. PMP l-a ales astăzi preşedinte pe Eugen Tomac, sigurul care s-a înscris în lupta pentru şefia partidului.

UPDATE Eugen Tomac a fost ales noul preşedinte al PMP, cu 694 de voturi „pentru“ şi numai opt voturi împotrivă. „Vă asigut că vom face tot ce ne stă în putinţă ca în 2016 să ne prezentăm în alegerile locale şi parlamenatre şi să spulberăm acest USL dolofan, care ne plictiseşte“, le-a transmis Eugen Tomac delegaţilor PMP.

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu a părăsit  Congresului după discursul susţinut în faţa celor aproximativ 600 de membri PMP. 

Discursul lui Traian Băsescu susţinut la Congresul PMP.

Despre Elena Urea:

Doamnei preşedinte Elena Udrea, chiar dacă nu este aici, ţin să-i mulţumesc. Apreciez delicateţea gestului de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiţii corecte pentru a se apăra şi sper să-mi confirme, încă o dată, că este un om cinstit. Am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face.

Despre dosare:

Nu există măcar o intervenţie a mea în cei zece ani ca unui om să i se facă dosar penal. Vă rog să respingeţi această idee, ori de câte ori aveţi ocazia. Nu mai sunt preşedinte. Acum, orice procuror poate să spună: mi-aţi cerut să fac acest lucru. Dar nu am făcut-o. 

Despre intrarea sa în partid:

Deşi s-a vorbit mult, vine nu vine Băsescu la Congres, era imposibil să nu vin. Sunt singur că va creşte acest partid şi că va fi un etalon în clasa politică. Vă veţi întreba ce vrea preşedintele de la noi. Vreau să vă fiu partener. Eu vă voi pune la dispoziţie toată experienţa, dar nu vă voi conduce. 

Despre prima ieşire publică după finalul mandatului:

E o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu acum şi nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiţă sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV.  Eu ştiu câtă umilinţă am îndurat în zece ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt, ca România 2014 să nu mai semene cu cea din 2004. Dacă nu era Congresul dvs. aş fi avut prima apariţie oricum. 

Despre Justiţie:

Liniştea pe care şi-o doresc politicienii este liniştea în care se simt bine. Justiţia este unul dintre aceste elemente. Nu pot să nu observ că mulţi vor să pună corupţia pe seama aşa-zisului regim Băsescu. Realitatea regimului Băsescu, deşi Guvernul l-am avut circa patru ani din zece ani, este că din 2005 a început o reconstrucţie a instituţiilor Justiţiei. Abia în ultimii cinci ani aceste instituţii au început să dea randament. Nu sunt perfecte, dar sunt bune. Trebuie consolidate. Oricărui propagandist care vrea să denigreze mandatele mele, luaţi primul raport MCV din 2007 şi comparaţi-l cu cel din 2014, care este poza Justiţiei, aşa cum am lăsat-o eu. Nu spun că sunt perfecte, dar este un lucru extraordinar dacă vrei să reformezi instituţii şi nu vrei să ţi le supui. 

Despre raportul MCV:

Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se duceau la Argeş în jurul lui Nicolescu, care se duceau în jurul lui Bivolaru, vorbesc azi de justiţie independentă. Dar uitaţi-vă în ochii lor: nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii, nu le vine din suflet, le vine din poză. Nu au internalizat procesul. Dar e bine că poate, într-un an-doi, tot vorbind aşa, poate le va veni şi din suflet

Susţineţi continuarea MCV. Încă este necesar şi ne păzeşte de derapaje. Eu o voi susţine şi sper că şi PMP să facă acelaşi lucru în ieşirile publice.

Despre o nouă lege electorală:

Parlamentul este ineficient. Nu este nevoie de modificarea Constituţiei, ci de voinţa Parlamentului, să stabilească un nou număr de parlamentari care să răspundă referendumului din 2009. Este treaba politicului, dar prin lege se pot regla aceste lucruri. O altă prioritate ar trebui să fie aderarea României spre zona euro. În 1990, România exporta zece miliarde de dolari, de unde nu ne-am mai recuperat banii niciodată. România a depăşit la exporturi 50 de miliarde de euro. Vreau să înţelegem că economia României s-a transformat pozitiv.

 Despre pactul pentru Armată:

Anul acesta, prin rectificarea din vară, trebuie alocat 2 la sută din PIB pentru Armată. Eu nu spun că cineva va ataca România mâine. România va avea un comandament NATO şi un comandament de divizie, cu trupe care pot veni să apere securitatea României. E inadmisibil ca la rându-şi să faci efortul financiar necesar. Pactul pentru 2 la sută, semnat la Cotroceni, e o chestiune ridicolă. Exista deja o hotărâre a CSAT pentru a ajunge la 2 la sută pentru Armată în 2016, nu 2017.

Despre zona euro:

România nu poate intra în eurozonă cu o jumătate de economie neperformantă. Rebuie găsite alte soluţii de creştere a economiei.

Despre parteneriatul cu SUA:

Parteneriatul acesta ne garantează securitatea, o dată în plus faţă de prezenţa în NATO. Cooperarea economică trebuie ridicată, trebuie combătute birocraţia şi instabilitatea legilor pentru ca oamenii de afaceri americani să se îndrepte spre România.

Despre UE:

Mai avem nevoie de câteva MCV bune, astfel ca partenerii noştri să înţeleagă că România se consolidează.

UPDATE 11.59 Băsescu despre Ucraina şi Moldova: „O să vedeţi la TV foarte mulţi înfierbântaţi care spun că acum e momentul ca România să se implice în Ucraina. Întotdeauna am fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. marea realitate a Ucrainei era că această ţară era inaptă (pentru UE, n.n.) din cauza corupţiei. Statul era ros de corupţie. Se făceau că nu aud ce strigă cei din Maidan. Eu am simţit că România nu are forţă să tracteze Ucraina în UE. România nu poate fi prim-jucător în Ucraina, pentru că nu are resursă financiară şi diplomatică. Nu avem argumente să convingem că noi putem fi locomotiva care să tragă Ucraina în UE. România trebuie, în schimb, drept prioritate externă să suţină Moldova. Asta putem să facem (...) Unii vor acum, din cauza economiilor, să reducă numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Ar fi cel mai rău lucru care se poate face

Despre Antena 3:

Se face un jurnalism de prostituţie la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să fie în adevăr şi va trebui să faceţi faţă acestui tip de campanie. Vreau să ştiţi care este costul acestui parteneriat cu mine. Se va încerca diminuarea şanselor acestui partid. Aţi fost cel mai atacat partid. Va trebui să vă asumaţi riscul unor procese de reformă care nu sunt pe gustul unora. 

Despre PMP:

Mulţumesc pentru primirea călduroasă! Mulţumesc conducerii partidului pentru invitaţia de a participa la acest Congres. Preşedinte fiind, am înţeles că România are nevoie de un partid nou, care nu poate fi criticat de compromisurile trecutului, un partid care să poată genera speranţă, un partid care să poate pleca de la zero, şi nu este uşor, şi să se afirme ca fiind un partid capabil pentru continuarea proceselor de modernizare a României şi consolidare a statului de drept. V-aş spune cum am văzut eu de la Cotroceni. V-aţi înfiinţat pe 29 ianuarie şi partidul a trecut prin două alegeri. La ambele alegeri aţi trecut pragul, ceea ce a fost excepţional.  Astăzi sunteţi într-un Congres care poate fi invidiat de orice partid. Nu ştiu dacă putem să facem un Congres pe stadion. Nu de alta, dar este frig. De ziua mea? Bună idee. Aş vrea să vă mulţumesc pentru tăria pe care aţi avut-o. Aveţi un program politic pe care, în linii mari, îl ştiu. Programul partidului nu a suferit modificări. Ca om cu experienţă în evoluţia acestei ţări, cred că ar trebui să vă asumaţi câteva obiective imediate, care sunt parte a programului dvs. politic: consolidarea statului de drept. Există riscuri să facem paşi înapoi.

UPDATE Aurelian Pavelescu, preşedinte PNŢCD: Salut prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu nu a fost numai iniţiatorul, dar şi iniţiatorul PNŢCD-PMP, într-un proiect politic mai larg. Suntem într-o situaţie bizară. Şi la Putere şi în Opoziţie este fostul USL. Suntem datori să aducem o alternativă la USL. 

UPDATE Cristian Diaconescu: Adresez salutul nostru iniţiatorului PMP, domnul preşedinte Traian Băsescu.  Din partea Fundaţiei, al meu, tot sprijinul pentru Eugen Tomac şi echipa lui. 

UPDATE: La ora 11.00, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a făcut apariţia pe holurile Parlamentului, în uralele tuturor. "Băsescu", "Băsescu", s-a auzit minute în şir din sala luată prin surprindere de apariţia lui Traian Băsescu. Mulţi s-au luat în braţe şi au început să plângă atunci când au văzut că Traian Băsescu nu i-a părăsit. Fostul preşedinte era vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi. 

Eugen Tomac, predecesorul şi urmaşul Elenei Udrea

Partidul Mişcarea Populară (PMP) va alege, la Congresul de astăzi, viitorul preşedinte al partidului în persoana lui Eugen Tomac, după ce Elena Udrea s-a suspendat din funcţie ca urmare a problemelor cu Justiţia. Traian Băsescu este aşteptat să participe la alegerile interne care vor avea loc mâine în PMP, partid patronat, din umbră, de fostul preşedinte al României.

În cursa pentru şefia partidului crescut şi abandonat de Traian Băsescu  s-a înscris un singur candidat: deputatul Eugen Tomac, fost preşedinte interimar al partidului până în primăvara anului trecut. „Congresul PMP va avea loc, duminică, la Palatul Parlamentului începând cu ora 11, vor fi 756 de delegaţi şi o singură moţiune «România implicată-PMP partidul schimbării» a domnului Eugen Tomac“, a spus Clement Negruţ. Tot Clement Negruţ a spus că Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

Secretarul general al PMP Clement Negruţ, cel care se ocupă de organizarea Congresului, a anunţat, pentru Mediafax, că PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres. „Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu ştim, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat şi îl aşteptăm cu mare drag“, a precizat secretarul general al PMP.

Tomac va face echipă cu europarlamentarul PMP Siegfrid Mureşan, care va candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PMP.  Secretar general al PMP va fi Dorel Onaca, fost consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu. Vicepreşedinţii partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

Fostul consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, preşedintele PMP Dâmboviţa, crede că marele test pe care trebuie să-l treacă PMP este să se descurce fără Traian Băsescu şi Elena Udrea. „Partidul trebuie să se descurce fără cei doi părinţi adoptivi: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Dacă va reuşi această chestiune, va fi un partid adevărat. Dacă nu va reuşi, e încă un eşec'', a spus fostul consilier prezidenţial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite